Etiketter

, ,

IMG_3713

I tacokryddan, dipmixen, de smaksatta cashewnötterna och de smaksatta chipsen gömmer sig en riktig fuling: glutamat, även kallad nervgift.
Glutamat förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis lagrade ostar, som parmesanost, i lufttorkad skinka, valnötter och ger dessa en fyllig och matig smak.
E 621-625 är en grupp tillsatser som kallas glutamater, dessa tillsätts i vissa livsmedel för att höja smaken. E 621, mononatriumglutamat är den vanligast förekommande smakförstärkaren. Att tillsätta glutamat är ett billigt sätt att få maten att smaka mer.
Det engelska namnet är monosodium glutamate och förkortas MSG. Många restauranger värden över och speciellt i USA, har idag skylten ”No MSG” i fönstret.

Glutamat har uppmärksammats som skadligt, speciellt för barn. Glutamat är förbjuden i skolmaten i både Thailand och Holland. Det finns även de som kämpar för att glutamat och andra tillsatser skall försvinna från de svenska skolköken.
De förtäckta namnen för glutamat som man ofta stöter på i ekologiska produkter är jästextrakt. Dessa innhåller dolt glutamat.

GLUTAMAT FÖREKOMMER I BLAND ANNAT:
– buljong
– grillad kykling
– kryddblandningar
– aromat
– pulversoppor och såser
– burksoppor
– färdigkryddat kött
– storköksmat
– snabbmat
– dipmix
– chinamat


DETTA KAN BLI FÖLJDERNA VID INTAG AV GLUTAMAT:

– svettningar
– humörsvängningar
– huvudvärk, illamående, migrän
– tryck över bröstet
– halsbränna
– nästäppa
– sömnproblem
– astma
– diabetes
– depression
– epilepsi
– fibromyalgi
– IBS
– tinnitus
– övervikt

I mycket höga doser har glutamat visat sig döda nervceller i hjärnan och ögats näthinna. Djur som testats under en längre period har, enligt uppgift, fått hjärnskador. I asiatisk mat, framförallt kinesisk matlagning, tillsätter man stora mängder glutamat som smakförstärkare och de höga doserna under lång tid gjorde att riskerna först upptäcktes bland kinakrogarnas stamgäster. Personer som ofta åt kinamat klagade över huvudvärk, astma, humörsvängningar och andra diffusa symptom efter att de ätit, det så kallade kinarestaurangsyndromet.

IMG_3712

Jag tycker inte att vi behöver skippa fredagsmyset men det går att göra medvetna val och hitta alternativ som inte innehåller den där ”fulingen”.

TIPS FÖR FREDAGSMYSET:
– Gör egen tacokrydda, se recept här:
– Köp ekologiska chips utan smak (endast saltade).
– Blanda egen dip till grönsaksstavarna, turkisk yoghurt/gräddfil med favoritkryddorna (t ex örtsalt, paprikapulver, vitlökspulver och svartpeppar) eller en hemmagjord guacamole.
– Poppa ekologiska popcorn på spisen (välj alltid eko när det gäller majsprodukter för att undvika GMO=genmanipulerade grödor, som är ett annat ämne att uppmärksamma).
– Blanda hemmagjord saft eller ekologisk svartvinbärssaft eller ekologisk juice i stället för läsk.
– Köp nötter som är neutrala eller bara är rostade och saltade.

Läs mer om glutamat här och här

Annonser