IMG_3990

Jag hör om allt fler där nyårslöftet inför 2014 blev att äta mer vegetariskt. Vissa inför en vegetarisk dag i veckan. Andra väljer att äta vegetariskt på vardagarna och fisk och vilt på helgerna. Här kommer ni att kunna inspireras av ”veckans veggo” med tips på vegetariska recept.

Kanske är du liksom jag inte redo att gå ”all in” och äta helt vegetariskt. Vi har förmånen att ha älgkött i frysen. Jag drömmer även om att hitta fjällrödingar i den där frysboxen framöver men längtar även efter att börja laga mer vegetariskt.

GÖR MEDVETNA VAL NÄR DU HANDLAR:
– Nöt- och fläskkött: välj ekologiska produkter! Djurens villkor är mycket bättre på KRAV-gårdar än inom det konventionella lantbruket. Och de får lokalt producerat foder, som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel.
– Kyckling: välj kravmärkt Bosarpskyckling.
– Fisk och skaldjur: välj de som är miljömärkta med KRAV eller MSC (Marine Stewardship Council). Den miljömärkta fisken kommer från hållbara bestånd, alltså fiskar som inte håller på att fiskas ut.
– vegetarsikt: välj kravmärkta obesprutade grödor. Ärtor, bönor och linser innehåller mycket protein och kan därför ersätta kött och fisk.

Köttproduktion handlar inte bara om djurens livsvillkor, det handlar lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. För att komma till rätta med de problemen behöver vi, särskilt vi i västvärlden, minska vår köttkonsumtion. Det finns många skäl att äta mindre kött.

TIO GODA SKÄL ATT ÄTA MINDRE KÖTT:
Miljögifter koncentreras i kött och fisk
– Vegetarisk mathållning är bra både för plånboken och nationalekonomin
– Köttproduktion är slöseri med mark och vatten.
– Kött- och fiskproduktionen slukar energi.
– Köttindustrin skövlar skogar.
Uppfödningen är ofta otäck.
– Hormoner och antibiotika används för att djuren ska växa snabbare.
– Burhönorna lider.
– Slakten är plågsam på flera vis.
– Fisket föröder haven.

IMG_3984

Idag står mina egenkomponerade bönbiffar på menyn.
Eftersom de blir köttfärsliknande i färgen brukar jag kalla dem för vegetariska burgare för då tycker barnen det låter mer lockande. Detta är en av 2-åringens absoluta älsklingsrätter och de som annars inte brukar vara så förtjusta i vegetarisk mat har gett mig bra betyg för dessa.

IMG_3985

8 STORA BÖNBIFFAR:
2 förpackningar kidneybönor a´ca 400g (skölj)
4 morötter
1 gul lök
1 vitlök
2 ägg
5 dl havregryn
1 kruka persilja
2 tsk torkad koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk örtsalt
1 tsk himalayasalt
2-4 msk olivolja

Kör allt i matberedare…(men går givetvis att mosa, riva, hacka och röra också)
Stek på hög värme i rikligt med smör eller kokosolja.

IMG_3986

BULGURSALLAD:
kokt bulgur enligt instruktioner på förpackning och låt svalna
1 hackad rödlök
1 granatäpple
stekt/grillad halloumi
färsk spenat

DRESSING:
2 msk äppelcidervinäger
4 msk rapsolja
1 tsk fransk senap
1 tsk honung
0,5 tsk salt

MANGOCURRYSÅS
2 dl turkisk yoghurt
2 msk mango chutney
1 tsk curry
0,5 tsk örtsalt

Enjoy!

IMG_3989

Annonser