Etiketter

,

IMG_3999

Belle bär en egenkomponerad mössa av mamma Hanna, med inspiration från den klassiska hjälmmössan. Beskrivningen på blöjbyxan med mönster och garn i merinoull från Nöstebarn. Body i ekobomull från Näva Ekotextil.

Jag började morgonen med att beställa ekologiska ullsilkes- och merinoullkläder. Den senaste veckan har vi haft mellan -14 och -29 grader. Då finns det bara en sak som gäller i klädväg närmast kroppen: ULL. Vi har tvättat mycket mindre när vi alla gått i våra merinoullkläder eftersom ullen både är smutsavvisande och motverkar dålig lukt.
Idag börjar jag en liten serie om ull och först ut är Hanna Karlsson och Belle. Hanna är en sann inspiratör med passion för ull och som älskar att sticka sina egenkomponerade yllekläder.

IMG_4003

Men först ska vi lära känna ullen lite.
Vi behöver hitta alternativ till det vanligast förekommande klädmaterialet bomull eftersom bomullsproduktionen orsakar förödande miljökonsekvenser.Som konsumenter kan vi kräva ekologisk bomull, men det kommer inte att räcka. Vi måste helt enkelt använda mindre bomull och fler andra material, som hampa, lin och ULL.
Vanligt förekommande är även fleece. Visste du att när du tvättar en fleecetröja åker 1.900 små plastpartiklar ut i sköljvattnet och vidare ut i Östersjön
Därför håller jag på och rensar bort fleecekläderna och byter ut dem mot yllekläder.
Ull kallar vi det hår som täcker kroppen hos får (vanligast förekommande), lamadjur, kameler, vissa getter och även myskoxe och kaniner.
Ullen anses vara det äldsta textila materialet och har funnits i kläder i 10 000 år. Ylle och ull är egentligen samma sak men ylle är tyget och ullen är råmaterialet. Helylle skall innehålla minst 95% ull. Halvylle är en blandning av ull och bomull.

ULLENS POSITIVA EGENSKAPER:
– Reglerar värmen. Oavsett temperaturer så isolerar ullen mot både kyla och värme tack vare luftigheten i fibern.
– Smutsavvisande. Innehåller ett naturligt fett som heter ”Lanolin” som stöter bort fukt och smuts.
– Miljövänlig. Krävs knappt 10MJ energi per kg, medan akryl kräver över 100 MJ per kg. På ett hektar mark får man fram ungefär 62kg ull, hampa ger ungefär 1200-2000 kg fibrer på samma landyta.
– Motverkar dålig lukt.
– Vattenavvisande.
– Värmande även när den blir våt, Ullen kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt utan att förändra sin form eller kännas fuktig, detta medför att vår kropp behåller sin temperatur och värme även när ullen är fuktig.
– Lättarbetad.
– Lätt att färga.
– Filtbar.
– Tålig och hållbar.
– Lång livslängd.
– Luftig och skrynkelfri.
– Elastisk och brandsäker, flamsäker och smälter inte vid hög värme.
– Går att återvända.

Tänk på att ull/ylle krymper lätt och behöver därför tvättas försiktigt för hand i max 30 grader eller på ullprogram i tvättmaskinen.

MERINOULL
Merinofåret har avlats fram för att producera en speciellt fin ull, mjuk, klifri och skön att ha närmast kroppen. Ju tunnare fibrer, desto finare ull. Stora betesarealer, motion och sparsamt med föda ger tunnare och finare fibrer. Australien är det land som har flest Merinofår men merinoull importeras även från Sydamerika. Kalla fakta rapporterade 2008 om att Merinofåren i Australien utsätts för något som kallas för mulesing, som innebär att fårens bakdel skalperas utan bedövning, för att inte larver ska lägga ägg i pälsen. Det är en teknik som de flesta erkända tillverkare numera garanterar att deras underleverantörer inte längre praktiserar. Många klädesmärken väljer i stället att sälja kläder med merinoull från Sydamerika. Denna fråga är fortfarande het och frågan är om ekologisk merionull per automatik innebär mulesingfritt?

CASHMERE & PASHMINA
Cashmere är ett extra mjukt ull med väldigt tunna fibrer som kommer från kashmirgeten. En getart ursprungligen från länderna kring Himalaya. Pashmina används vanligtvis för att beskriva den allra finaste cashmeren, som kommer från hakan och magen på geten.

IMG_4001
Garnen kommer från Nöstebarn. Garnvindan har Hanna ärvt av sin mormor.

OM EKOLOGISK ULL:
– Fåren blir inte doppade i insektsmedel för att skydda ullen mot angrepp.
– Markerna får inte överbetas.
– Tvättas i certifierade ekologiskt biologiskt nedbrytbart tvättmedel jämfört med vanlig ull som tvättas med många olika kemikalier.

IMG_4007

Hanna skriver sina stickbeskrivningar allt eftersom plaggen växer fram.

Hanna Karlsson är en före detta makeupartistkollega till mig. En glamourös makeupartist med en liten bonde i sig, som drömmer om egna får.
Hanna fick lilla Belle ett halvår efter jag fick Meja. Hanna är liksom jag mån om att skapa ett så giftfritt liv som möjligt. Det var framförallt när hon blev mamma som hennes intresse för ett mer medvetet liv tog fart på riktigt. Belle får hemlagad ekologisk mat, hennes leksaker är få men gedigna i trä & tyg och hennes garderob innehåller få men kvalitativa plagg i ekoboumull och ekologisk ull. När Belle kom till världen bodde de i Norge. I Norge klär de flesta sig själv och sina barn i yllekläder om vintern. Att välja fleece var aldrig aktuellt.
Hanna har alltid tyckt om att arbeta med händerna och när Belle kom väcktes hennes passion för ull och att sticka ylleplagg. Hon stickar i ekologisk merinoull. Vissa mönster har hon ärvt från sin mamma och mormor, vissa stickbeskrivningar har hon köpt på Nöstebarn men de flesta knåpar hon ihop själv med inspiration från andra plagg.

IMG_4002

Här en vårig variant av hjälmmössan.

IMG_4006

Västen är ett egenkomponerat verk. Hon stickar delar som hon monterar ihop. Hon gillar det enkla och rustika och det ska synas att det är ett hantverk, det är det som är charmen.

TIPS PÅ BUTIKER:
Nöstebarn
Varelse
Näva
Lotus
Till barn Kokobello
Ullsiden till barn Nature Kids
Ekofitness funktionskläder i ekologiks merinoull
Sy själv med material från Nordic Naturfiber

Annonser