IMG_4183

I våras fick jag nog av all plast och gjorde en riktig drive för att sanera och banta bort mycket av plasten. Jag började i köket och gick sedan över till barnens rum. Leksakerna kan innehålla ämnen som är hälsovådliga. Det kan handla om ftalater och flamskyddsmedel som kan vara hormonpåverkande.

Vi pratade ganska mycket om bra och dålig plast hemma och då och då frågade jag Jakob 9 år om ha var redo för lite rensning i hans rum snart.
En dag när vi tillsammans rensade bort urvuxna kläder från hans garderob sa han; ”ska vi inte passa på att ta plasten också”? Nu verkade han ha vant sig vid tanken och nu var han redo. Det kändes bra att det blev på hans eget initiativ.
Jakob var väldigt engagerad och jag väldigt imponerad över hur lätt han kunde släppa sina leksaker. Han verkade till och med tycka att det var lite kul att rensa.

IMG_4199

Han visste om att legot skulle få stanna. Lego tillhör den plast som räknas som ”godkänd” plast. Det finns även fint trälego som dessutom fungerar att bygga ihop med plastlego.

När vi flyttade till vårt hus fanns inga akuta renoveringsbehov men i Jakobs rum fanns ett gammalt plastgolv. Under låg ett charmigt trägolv. Vi rev ut golvet och lät slipa det. Detta blev Jakobs och mitt gemensamma projekt.

IMG_4190

IMG_4191

Vi googlade efter lantliga tonårsrum för att hitta vilken stil vi ville ha, gjorde kollage av inspirationsbilder och började sedan jakten efter inredningen.
Loftängen köpte vi av en familj i grannbyn, de lite slitna stolarna hittade vi ute i ladan, skrivbordet blev kvar i vårt förra hus när jag köpte det, gardinerna fick vi ärva av Jakobs farbror, mattan lämnade de förra ägarna, jordgloben hittade jag på blocket i en annons från Vackra saker, pidestalen köpte vi på ett riktigt smultonställe i Järpen Restore . Vi gjorde en myshörna under sängen.

Grunden var klar och gedigen, så när Jakob sedan skulle sanera var det egentligen mest leksakskorgarna han behövde dyka ner i.

I Jakobs rum finns inte längre något onödigt ”krafs” som gratisleksaker från barnboxar på hamburgerrestauranger. I hans rum hittar du bland annat tågbanan i trä, som är poppis hos hans lillasyster, lego, en pistol i stål, spel, block, kritor, böcker och CE-märkta mysdjur.

IMG_4176,

Han vet att det inte är någon idé att sätta plastiga prylar på önskelistan vid jul och födelsedagar. Här berättar
Eva Röse om hur hon ”nästan vill spy” över undersökningar som visar att svenska barn har i genomsnitt 535 leksaker.

Vi har satsat på att köpa en eller två fina saker till jul och födelsedagar. Vi vet ju att barnen kommer få presenter från andra också.
I födelsedagspresent fick Jakob en cykel och i julklapp ett pingisbord och trumpinnar. För barn i hans ålder tycker jag att presenter som aktiverar är bra som sportutrustning, fiskeutrustning, pyssel, experiment, instrument och upplevelser.

IMG_4196

BÖRJA PLASTBANTA:
– Rensa bort allt som inte är CE-märkt först
– Rensa bort leksaker som är av mjukplast
– Rensa bort sådant du vet tillverkats innan 2007 då då förbjöds de farligaste ftalaterna i leksaker
– Handla hellre från butiker med leksaker som giftfria ekologiska än att handla på secondhand, då du inte vet hur gamla leksakerna är eller vad de innehåller. Annars handlar vi det mesta på secondhand men med just leksaker tycker jag att det är bättre med giftfritt och nytt men ingen överdriven konsumtion.
– Rensa bort sådant som luktar plast eller parfym
– Förvara barnens leksaker och elektronik i lådor i ett annat rum än där barnet sover
– Var inte nostalgisk, plastleksaker från din egen barndom är ofta värst och minst kontrollerad
– Dammtorka och städa ofta
– Undvik kläder med plasttryck
– Välj regnstövlar av gummi och inte PVC.
– Välj regnkläder av polyuretan, inte PVC
– Ge barnet i belöning att få välja någon ny giftfri leksak eller ännu hellre en upplevelse efter plastbantningen.

TIPS PÅ LEKSAKER:
Giftfria leksaker för barn 8+
pedagogiska leksaker
pyssla
riddarleksaker
Fairtrade fotboll
experiment
ficklampa

BOKTIPS:
Den onda badankan
Handla rätt för en giftfri barndom

Annonser