Etiketter

IMG_4229

Förra veckan skrev jag om tio goda skäl att äta mindre kött.
Denna veckans veggo är familjens favoritsoppa; jordärtskockssoppa med västerbottenkräm. Den blir fluffig och smakrik och vansinnigt god.
Till det serverade jag nybakt surdegsbröd och en härligt fräsch nykomponerad sallad med haricot vert. Dessutom hade vi ett gäng äpplen som sjöng på siste refrängen så idag fick det bli efterrätt också; äppelpaj på mandelmjöl.

IMG_4228

JORDÄRTSKOCKSSOPPA
500 g jordärtskockor
citron
5 dl vatten
1 tsk buljong; Sekowa, (utan glutamat, jästextrakt, palmolja, maltodextrin, socker)
2-3 scharlottenlökar
1 msk smör
1 dl vin (köp ett billigt ekologiskt vin på systemet istället för matlagningsvin)
1,5 dl laktosfri grädde
salt och peppar

Skala jordärtskockor och lägg i citronvatten allteftersom (så de inte blir bruna). Skär i 2 cm stora kuber. Skär och smörfräs löken. Häll på vatten, buljong vin och lägg i jordärtskockor.
Koka i ca 15-20 min. Stavmixa. Häll i grädden. Koka upp och smaksätt med sallt och peppar. 


VÄSTERBOTTENKRÄM
riven västerbottenost
laktosfri creme fraiche

Blandas till en tjock kräm.

IMG_4231

GRÖN BÖNSALLAD
I påse i ❤ eco frusna haricot vert
1-2 rödlökar
1 kruka persilja
1 dl pumpakärnor (rostas i torr gjutjärnspanna)
0-5-1 pressad citron
ca 5 msk olivolja
flingsalt

Låt bönorna sjuda i ca 2 min. Toppa med hackad rödlök (för mildare lök strö över lite salt).
Häll över citron och olja på de varma bönorna så att smaken drar in (ca 2 h). Blanda i hackad persilja, rostade pumpakärnor och strö över flingsalt innan servering.

IMG_4230

ÄPPELPAJ
5 äpplen skalade och skivade
kanel
socker
ca 1,5 dl mandelmjöl + 1,5 dl havregryn
ca 100 g smör

Lägg äpplen i pajform. strö över kanel och socker efter smak. Blanda smör, mandelmjöl och havregryn till en smuldeg. Klicka ovan på äpplena. Gräddas i 200 grader i ca 15-20 min.

ENJOY!

Annonser