Etiketter

,

IMG_4265

Idag hade min man köksdag på förskolan och föräldrakooperativet Gåvan. På fredagarna delar vi föräldrar på matlagningen. Det är härligt att få vara en del av verksamheten, ha möjlighet att påverka och lära känna de andra barnen och föräldrarna. Gåvan är framförallt känt för den fantastiska maten.
I stort sett alla råvaror är ekologiska eller närproducerade. Maten är lagad från grunden och brödet är hembakat. Här förekommer inte tillsatser som buljongtärningar med glutamat. Maten får smaka mat och med bra råvaror behövs inga smakförstärkare. Elisabeth Jakobsson som är husmor brinner verkligen för sitt jobb.
Hennes måtto är att dagens höjdpunkt skall vara maten. Hon vill att alla ska längta till lunchen och det gör de också. Hon vill visa barnen på en rik variation av rätter, hur mycket olika mat det finns i världen och samtidigt vill hon att de ska känna att de bor i Jämtland med måltider som innehåller älgkött, röding och öring. Innan jul åker hon tillsammans med personal och barnen från den äldre avdelningen till en bakstuga där barnen får lära sig att baka tunnbröd. Hon tycker det är viktigt, då det är en Jämländsk tradition.

IMG_4263
Jag funderar över på hur många förskolor och skolor du hittar enbart sådana här varor i skåpen. Saltå kvarn har dessutom bekräftat att deras nya konservburkar är bisfenolfria.

Elisabeth handlar allt från den lokala lilla ICA-butiken. Det har ett ovanligt brett ekologiskt sortiment. De är fantastiska på att ta in sådant hon önskar till sortimentet. Jag ställer mig frågan; hur är det det möjligt att en förskola kan handla ekologiskt från den lokala ICA butiken, hur blir det ekonomiskt hållbart? Jag känner mig imponerad, lyckligt lottat och efter samtal med Elisabeth förstår jag hennes hemligheter och känner igen dem från hur vi lever i min familj.

SÅ HAR DU RÅD MED EKOLOGISKA RÅVAROR:

– laga från grunden, det är billigare än färdigproducerat halvfabrikat.
– laga vegetariskt minst en till två gånger i veckan.
– baka eget bröd.
– gör mycket grytor och dryga ut kött med grönsaker.
– plocka bär och gör egen sylt och saft.

Elisabeths ambition är att sprida matglädje. Hon vill visa att det kan gå snabbt att laga bra och god mat. Det är också viktigt att maten är vackert upplagt. Hon skulle aldrig ställa fram en kastrull på bordet. Föräldrar berättar att det blivit lite mer disk hemma sedan deras barn börjat på Gåvan eftersom barnen tycker det är viktigt med vackert upplagd mat och fint dukat. Många föräldrar ber om recepten på maten hon lagar åt deras barn. Elisabeth vill kunna garantera att barnen har fått ett bra lagat mål per dag, så kan det vara ”okej” med fiskpinnar och korv ibland, när barnen kommer hem.

IMG_4264
Samma regler för barn som vuxna när de hjälper till i köket. Mössa, förkläde och rena händer…

Hon menar att det är går lätt att laga bra och ekologiskt mat, då hon har föräldrar, styrelse och personal som stöttar och tycker detta är lika viktigt som hon. På hösten plockar vi föräldrar bär som sedan blir sylt till morgongröten. På Gåvans gård växer svarta vinbär, persilja, dill, sallad, rabarber och potatis och förskolan har egen kompost.

Förbättringar av maten i förskolan och skolan har varit i ropet på sistone. Hur mycket kan vi påverka vad våra barn får i sig och vilka rättigheter har vi när det kommer till kosten?

KRAV. har gjort en guide som kallas ”mer eko i skolan”. De menar att Det finns en vanföreställning hos många om att offentlig upphandling bara handlar om lägsta pris och inte om kvalitet. Offentlig upphandling handlar snarare om rätt kvalitet till rätt pris.

EU:s regler för offentlig upphandling har tidigare krånglat till det när kommuner velat ställa miljö och djurskyddskrav kring mat till skolor och äldreboenden, men efter ett nytt beslut i Europaparlamentet kommer EU inte längre sätta käppar i hjulet för miljöbra alternativ, skriver SvD och supermiljöbloggen De nya reglerna säger att kommunerna har rätt att ställa även andra krav, som exempelvis kollektivavtal, rättvisemärkning eller ekologiska produkter.

Kan man få svensk kost som specialkost i skolan borde man då inte kunna kräva ekologisk, närproducerad och rättvisemärkt mat? När jag pratade med en annan husmor i kommunen angående glutamat var hennes argument till varför de använde det att det var en kostnadsfråga. Jag tycker det är beklämmande att man behöver tillsätta ämnen för att maten ska smaka gott. Kan inte maten bara få smaka mat?

IMG_4296

Annonser