IMG_4466

Är det hos er som hos oss, att gäster och vänner ofta hamnar i köket? Det är runt köksbordet vi samlas och möts…
Idag ska jag berätta om hur jag jobbar för att att göra hemmets hjärta så rent som möjligt. I våras började jag mitt plastbantarprojekt med start i köket. Ofta kryllar det av slevar, burkar, durkslag, osthyvlar, teflonpannor, bunkar, diskborstar och sophinkar i plast i våra kök. Visst är praktiskt med plast men ack så lurigt.
Det har på senare år uppmärksammats att viss plast innehåller skadliga kemikalier och hormonstörande ämnen. Det finns mer eller mindre dålig plast men jag tog det säkra före det osäkra och rensade bort i stort sett allt. Det känns som en befrielse. Dessutom tycker jag att plast är ganska fult, det finns mer gedigna material som är mycket trevligare.

IMG_4468

IMG_4462

TIO TIPS FÖR ATT PLASTBANTA KÖKET:

1) Prioritera sådant som är i kontakt med mat och värme, byt teflonpanna,mot gjutjärnspanna, vattenkokare och stavmixer till rostfritt, och sluta värma matlådor i plast i micron.

IMG_4463

2) Byt ut bunkar, burkar, durkslag, matlådor och plastredskap mot rostfritt, glas och trä.
3) Byt ut plastskärbrädor mot trä, som är självläkande och naturligt antibakteriellt. Väljer du bambu, se till att det är FSC-certifierat. När jag jagade skärbrädor lärde jag mig att ek är det svenska träslag som är mest antibaktieriellt. Djuprengör skärbrädan genom att strö på salt och låt verka minst 20 minuter. Spraya på ättika eller ättikrengöring och spola av, avsluta med kallt vatten.
4) Köp inte olja och vinäger i plastflaskor, då frigörs plasten.

IMG_4446

5) Skippa plastfolien i kylen: Använd skål (till fat) eller fat (till skål) för överbliven mat i kylen, gör enkelt en ostkupa av fat/skärbräda och skål.
6) Använd plåtburkar och glasburkar till att frysa in mat i. Tänka bara på att inte fylla upp hela vägen, då kan det svälla över.

IMG_4464

7) Byt ut diskborstar till trä.
8) Byt ut sophinken till emalj eller rostfritt och soppåsar mot bioplastpåsar.
9) Byt ut fryspåsar, brödpåsar och plastfolie mot bivaxdukar. 

IMG_4465

10) Byt ut dricksflaskan till rostfritt och kåsorna mot trä, rostfritt eller emalj.

Mitt hetaste tips är att leta på loppis och second hand. Där har jag köpt matdosor, decilitermått och bunkar i rostfritt, fina gamla glasburkar, dukar, kökhanddukar, köksredskap och vispar i trä och rostfritt. Där har jag även hittat små rostfria matskålar till katterna och till min dotter…

IMG_4449

Vad gör man av all plast? Vissa skänker till loppis och tänker att man inte kan ta ansvar för hur andra vill göra och att det är bättre att det återanvänds än att folk köper nytt. Andra åker till återvinningcentralen. Slevar och bunkar och hör inte hemma på den återvinningsstation där du lämnar plastpåsar och tidningar utan där du lämnar grovsopor och elektronik mm.
Jag har både lämnat till loppis och återvinningscentralen och känner mig lite kluven i frågan.

Så mycket mat i matvarubutiken är förpackad i plast. Ofta är ekologiskt frukt och grönt inplastat vilket känns motsägelsefullt i mina ögon. Det du kan göra är att ta med tunna tygpåsar när du handlar frukt och grönt. Ekologiska nätpåsar finns på Lappland Eco Store. Annars går det förstås att sy själv. I princip inga grönsaker gillar att ligga i en plastpåse i kylskåpet, alltså börjar de bli dåliga rätt fort vilket är ett slöseri. Börja alltid med att ta bort plastförpackningen .Läs här om hur du bäst förvarar dina grönsaker utan plast.

FÖRSLAG PÅ BUTIKER:
Lappland eco store
Jordklok
Medveten Mini

TIPS:
Gå med i gruppen Plastbanta på Facebook där du kan bolla idéer och ställa frågor.

IMG_4447

Annonser