Är det hos er som hos oss, att gäster och vänner ofta hamnar i köket? Det är runt köksbordet vi samlas och möts…
Idag ska jag berätta om hur jag jobbar för att att göra hemmets hjärta så rent som möjligt. I våras började jag mitt plastbantarprojekt med start i köket. Ofta kryllar det av slevar, burkar, durkslag, osthyvlar, teflonpannor, bunkar, diskborstar och sophinkar i plast i våra kök. Visst är praktiskt med plast men ack så lurigt.
Det har på senare år uppmärksammats att viss plast innehåller skadliga kemikalier och hormonstörande ämnen. Det finns mer eller mindre dålig plast men jag tog det säkra före det osäkra och rensade bort i stort sett allt. Det känns som en befrielse. Dessutom tycker jag att plast är ganska fult, det finns mer gedigna material som är mycket trevligare.
TIO TIPS FÖR ATT PLASTBANTA KÖKET:
1) Prioritera sådant som är i kontakt med mat och värme, byt teflonpanna,mot gjutjärnspanna, vattenkokare och stavmixer till rostfritt, och sluta värma matlådor i plast i micron.
2) Byt ut bunkar, burkar, durkslag, matlådor och plastredskap mot rostfritt, glas och trä.
3) Byt ut plastskärbrädor mot trä, som är självläkande och naturligt antibakteriellt. Väljer du bambu, se till att det är FSC-certifierat. När jag jagade skärbrädor lärde jag mig att ek är det svenska träslag som är mest antibaktieriellt. Djuprengör skärbrädan genom att strö på salt och låt verka minst 20 minuter. Spraya på ättika eller ättikrengöring och spola av, avsluta med kallt vatten.
4) Köp inte olja och vinäger i plastflaskor, då frigörs plasten.
5) Skippa plastfolien i kylen: Använd skål (till fat) eller fat (till skål) för överbliven mat i kylen, gör enkelt en ostkupa av fat/skärbräda och skål.
6) Använd plåtburkar och glasburkar till att frysa in mat i. Tänka bara på att inte fylla upp hela vägen, då kan det svälla över.
7) Byt ut diskborstar till trä.
8) Byt ut sophinken till emalj eller rostfritt och soppåsar mot bioplastpåsar.
9) Byt ut fryspåsar, brödpåsar och plastfolie mot bivaxdukar.
10) Byt ut dricksflaskan till rostfritt och kåsorna mot trä, rostfritt eller emalj.
Mitt hetaste tips är att leta på loppis och second hand. Där har jag köpt matdosor, decilitermått och bunkar i rostfritt, fina gamla glasburkar, dukar, kökhanddukar, köksredskap och vispar i trä och rostfritt. Där har jag även hittat små rostfria matskålar till katterna och till min dotter…
Vad gör man av all plast? Vissa skänker till loppis och tänker att man inte kan ta ansvar för hur andra vill göra och att det är bättre att det återanvänds än att folk köper nytt. Andra åker till återvinningcentralen. Slevar och bunkar och hör inte hemma på den återvinningsstation där du lämnar plastpåsar och tidningar utan där du lämnar grovsopor och elektronik mm.
Jag har både lämnat till loppis och återvinningscentralen och känner mig lite kluven i frågan.
Så mycket mat i matvarubutiken är förpackad i plast. Ofta är ekologiskt frukt och grönt inplastat vilket känns motsägelsefullt i mina ögon. Det du kan göra är att ta med tunna tygpåsar när du handlar frukt och grönt. Ekologiska nätpåsar finns på Lappland Eco Store. Annars går det förstås att sy själv. I princip inga grönsaker gillar att ligga i en plastpåse i kylskåpet, alltså börjar de bli dåliga rätt fort vilket är ett slöseri. Börja alltid med att ta bort plastförpackningen .Läs här om hur du bäst förvarar dina grönsaker utan plast.
FÖRSLAG PÅ BUTIKER:
Lappland eco store
Jordklok
Medveten Mini
TIPS:
Gå med i gruppen Plastbanta på Facebook där du kan bolla idéer och ställa frågor.
Kristina skriver:
Kollade upp lite plastgrejer här hemma, är ju helt sjukt att nappflaskan som vi har till vällingen är märkt med nr 7 som är bland den farligaste plasten. Känns ju inte så där bra 😦 blir nog till att sortera bort lite plast här hemma med. Vill tacka för en jättebra blogg, med mycket information och tipps. Weledas krämer och ringblomssalvan var en riktig höjdare 🙂
ulrikapersdotter skriver:
Kolla in nappflaskor på Lappland Eco store eller ekokul. Våran är i glas….Kul att du läser och gillar!
Cristina skriver:
Tack för dina tips, mycket tänkvärda.
ulrikapersdotter skriver:
Kul att du gillar Cristina!
Sofie Swing skriver:
Hej. Tack för alla bra tips! Kan man värma mat i rostfritt i micron. Jag tänker på matlådor och barnens mat.
Ulrika Persdotter Dahlberg skriver:
Hej! Nej inte rostfritt i micron! Du får antingen använda glasformar kolla in detta inlägg var du kan hitta https://chicandfair.wordpress.com/2014/03/21/sju-heta-tips-for-den-plastbantade-frysen/ eller lägga på tallrik. Vi har ingen micro längre och på jobbet värmer jag på spisen. Går lika fort, blir visserligen en till kastrull att diska. Jag tror att maten behåller näringen bättre, så men det är ett het annat ämne. Som sagt glasform i micron:) Hör av dig igen om du har fler funderingar.
Sofie Swing skriver:
Självklart bäst att undvika micron. Men öppna förskolan tex kan bara erbjuda den möjligheten tyvärr. Hur är det med emaljtallrikar?
Ulrika Persdotter Dahlberg skriver:
Såg att jag missat att svara på din fråga om emalj. Gammal emalj ska du passa dig för. Ny ska vara säkrare. Inte emalj i micron. Glas och porslin i micron. 🙂
Charlotta Otin skriver:
Vilken fantastiskt inspirerande blogg!
Visst känns det skrämmande att vi konsumenter skall behöva vara de som tar reda på vad som är farligt, vi har just börjat plastbanta och hittat ett alternativ på plastpåsar gjorda på sockerrör, undrar om de är ”helt giftfria”.
Vi köper ekologiska köttlågor och packar om köttet när vi fryser in det, då är ”påsar” smidiga. Man vill att det skall vara smidigt/praktiskt och miljövänligt och snällt mot kroppen på samma gång.
Ulrika Persdotter Dahlberg skriver:
Kul att du gillar bloggen! Vi använder också pingvins sockerrörspåsar, det man sak veta om dem är att de ääven innehåller 40% plast men jag tycker som du att det är praktiskt med fryspåsar ibland. Vi har provat att frysa in bröd i kökshanddukar och använt bivaxdukar till brödet när vi tagi fram det till ostar och dylikt men jag tyckte de blev ganska äckliga. Det beror helt på hur ”nitisk” man vill vara. Jag tror på att hitta sin lagomnivå, vi måste komma ihåg att leva och inte bara att överleva. Jag tar medvetna beslut utifrån den kunskap jag skaffat mig. Jag kan medvetet välja en sockerrörspåse och ändå tycka att det ät bättre än en vanlig plastpåse. Ni kanske har påsarna från från ”Ah! Table!” och de har jag inte lika bra koll på. Mitt råd är att köra på med det som blir praktiskt för er och kocentrera er på viktigast först, kasta ut teflonpanna, värm inte mat i plastlåda i micro, säg adjö till mjukgörande plast i barnrummet, det som luktar plast och plasttryck på kläder men behåll gärna legot:) Lycka till med plastbantandet!
Charlotta Otin skriver:
Håller helt med dig om att hitta en lagom nivå, vi har pingvin påsarna, bättre än vanliga i alla fall.
Största utmaningen är nog barnrummet, framförallt tjejens rum då hon är tokig i sina dockor, har en tygdocka och har gjort en dockvrå i ett rum där ingen sover, tänker att det kanske är lite bättre 😁
Ulrika Persdotter Dahlberg skriver:
Låter sunt! 😉