Etiketter

, , ,

IMG_4598

NO ´POO, VAD ÄR DET?
Förra våren började jag med det som kallas No ´poo som är en förkortning av engelskans no shampoo, men är också en ordlek som syftar till att vara utan ”skit” (poo). Med no ´poo menas att man inte tvättar håret med vanliga kommersiella schampon. Eller åtminstone inte med schampon med ”poo”. Det som räknas till poo är framförallt sulfater, silikoner, och mineraloljor. Många väljer även bort andra ämnen och tillsatser som citronsyra, palmolja och parfymer. Jag hade tidigare hört talas om dem som inte tvättade håret med schampo och tyckte det lät märkligt och inte
särskilt rent men när jag började intressera mig för en mer giftfri vardag blev detta ett naturligt steg. Jag läste på och insåg att detta handlade om att faktiskt vara ren på riktigt. Sulfater är uttorkande och tvättar bort hårets egna välgörande fetter (sebum). Torrt hår skadas lättare och därför används syntetiska kemikalier för att återfukta och maskera de skador som skett. Man använder balsam som innehåller silkoner och mineraloljor som bildar en hinna. Du måste ha sulfater för att tvätta bort hinnan och så är den onda cirkeln i gång…

Vissa väljer ”poo-fria” schampon andra balsammetoden, aleppotvål (lagrad, hanggjord, syrisk tvål, för hår, ansikte, kropp) är en av metoderna och bikarbonat med äppelcidervinäger hör till de vanligare. Då masserar du hårbotten med bikarbonatslush i ca två minuter och löser på så vis upp smutsen genom massagen. Sedan sköljer du med iskallt vatten för att fjällen ska sluta sig och eftersköljer med äppecidervinäger för att återställa ph-balansen. Många upplever även att håret blir mjukare och mindre statiskt av vinägern. Du behöver inte vara orolig över att lukta salladsdressing, lukten försvinner när håret torkat. Jag började med att använda denna metod men har sedan provat äggtvätt och landat med favoriten klockargårdens pulverschampo. Mitt hår har nog aldrig känts så rent och lent. Vissa använder rasoullera andra björklövstvätt, eller rågmjölstvätt, det finns många metoder inom no poo och det metoderna har gemensamt är att de inte innehåller varken sulfater, silikoner eller mineraloljor. Många som kör alternativa hårtvättar använder även no ´poo-produkter till hudvård, smink och till och med städ.

NÄR HENNAN INTE BITER
Jag har plockat in många av skafferiets produkter i badrumsskåpet och ser mig själv som en hängiven no-poo-are förutom en gång i månaden då jag ”syndar”. Då färgar jag håret och ögonbrynen. Jag har verkligen gett henna (växtfärgning) flera ärliga chanser och jag älskar den tjocka känslan som håret får av henna. Henna är även även vårdande men ”det där” med färgen. Jag får inte så mycket tryck i färgen som jag önskar och har landat i något slags mellanting mellan vanlig hårfärg och henna, nämligen Tints of nature.

IMG_4575

Tints of Nature är tillverkad av naturliga och ekologiskt certifierade ingredienser så långt som det är möjligt, men innehåller syntetiska pigment som gör att resultatet fortfarande blir profesionellt och täcker grått hår till 100% och blir ett hållbart resultat. Tints of Nature är helt fri från ammoniak, resorcinol, silikon och parabener. Jag är väldigt nöjd med färgen, den håller sig intensiv och glansig fram tills nästa färgning. När jag färgade håret med vanlig, kommersiell färg tyckte jag att färgen blev fadd och tappade stinget snabbt och jag körde tonande inpackningar en gång i veckan för att hålla färgen fin. Den anda anledningen att jag färgar så pass ofta är för att att dölja utväxten. Därför låter jag färgen sitta längst endast i hårbotten och lägger sedan till resten av håret mot slutet.

IMG_4573

Det senaste året har mitt hår dragit i väg på längden.

SÅ FICK JAG FART PÅ HÅRVÄXTEN
1) Jag slutade blondera håret. När jag blekte håret kom håret aldrig längre än till axlarna.
2) Jag masserar hårbotten. Många med mig vittnar om att när de börjar med No-poo-metoder, som ofta innefattar massage, har håret börjat växa mer.
3) Jag använder svinhårsborste. Den främsta anledningen att jag använder svinhårsborste är för att borsta ut de naturliga och vårdande oljorna som finns i hårbotten och borstar därför håret två gånger per dag. Svinhårsborsten är att föredra före plastborstar som lätt bryter av hårstråna.
4) Jag frotterar inte håret. Jag kramar ur vattnet men gnuggar inte. På så sätt hindrar jag håret från att fjällskiktet slits bort och håret blir glanslöst, risigt och slitet.
5) Jag låter håret självtorka och undviker hårfön. Plattång använder jag endast i luggen. Mandelolja är ett bra värmeskydd om man vill använda olika varma tänger mer eller mindra ofta.
6) Jag borstar håret när det är torrt. Ett torrt hår är mer slitstarkt än ett blött.
7) Jag använder vårdande kokosolja och aloevera som stylingprodukter i hårtopparna för att binda lockarna och kakao som torrschampo mellan tvättar, som även ger volym. Jag använder alltså inga produkter som sliter på håret.
8) Jag gör regelbundet inpackningar med olika oljor, ägg och honung.

Vissa upplever även att kosttillskottet silicea hjälper för hårväxt och starkare naglar.

För dig som letar efter naturliga ekologiska hårvårdsprodukter som du inte själv behöver blanda kolla på Clearlife och Jordklok.

Annonser