Etiketter

,

IMG_4604

Det finns onekligen mer att välja på under sommaren än på vintern, om vi ska äta årstidsbunden mat. På vintern är det framförallt rotfrukter, kål, lök, citrusfrukter, kiwi och äpple som gäller, förutom torkad mat och sådant vi sparat i frysen.
Idag lagade jag en värmande och mättande morot- och linssoppa som jag serverade med nybakt surdegsbröd. Till efterrätt blev det dinkelplättar och egenplockade bär från frysen.

FEBRUARIS SÄSONGSGUIDE FÖR GRÖNSAKER:
Brysselkål
Grönkål
Vitkål
Endive
Gul lök
Röd lök
Jordärtskocka
Kålrot
Rotselleri
Rödbeta
Rättika
Potatis
Svartrot
Morot

För dig som vill äta det som säsongen bjuder, så finns det bra guider för både fisk, frukt och grönt på Äkta vara.

IMG_4609
I dag hjälper Jakob till med att skala och riva morötter och vispa grädde.

Vi har börjat äta mer vegetariskt hemma och jag brukar leka lite med namnen på rätterna. Jag kallar till exempel bönbiffarna för vegetariska burgare och kikärtsbiffarna (med potatis i) för turkiska potatisbullar. Då blir de mer poppis, i alla fall hemma hos oss, som håller på och introducerar mer vegetarisk mat. Dagens soppa blev både Meja och Jakob väldigt förtjusta i. Linser, morot och curry brukar oftast gå hem hos barn.

IMG_4599

MOROT- OCH LINSSOPPA
2 gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, riven
6 st rivna morötter
1-2 tsk skalad och riven ingefära
3 dl torkade röda linser, sköljda och kokade (ca 10 min)
1 liter vatten
2 tsk buljong
1 tsk curry
1 tsk himalyasalt
1 tsk örtsalt
1 dl kokosmjölk

1) Fräs lök, ingefära, vitlök och morötter i kokosolja eller annat fett.
2) Krydda med curry och salt.
3) Slå på vatten och buljong och koka ca 5 min.
4) Häll i färdigkokta linser och kokosmjölk, och koka upp, alternativt koka linserna i soppan men då tar det längre tid.
5) Pressa i en halv citron.
6) Servera med ”klick”.

KLICK I SOPPAN
I burk laktosfri fet creme fraiche
1/2 kruka persilja finkhackad
1 tsk örtsalt

IMG_4601

DINKELPLÄTTAR
3 ägg
3 dl siktat dinkelmjöl
5 dl havredryck
1 tsk salt

Stek i äkta smör.
Serveras med bär och laktosfri grädde. Jag byter alltid ut vete mot dinkel, läs mer om dinkelmjölets goda egenskaper här.

ANDRA FEBRUARIFAVORITER HOS BARN (OCH FULLVUXNA)
1) Pizzasallad; finstrimlad vitkål med olja, ättika och honung. Gör den mer färgglad med strimlad morot och eventuellt ekopaprika. Gör en stor sats så den räcker flera dagar.
2) Palsternackschips; hyvla ”remsor” med osthyvel, lägg på plåt, ringla olja och örtsalt och låt stå i ugn tills de fått färg och blivit knapriga.
3) Morotsstavar. Gott till maten, som mellansmål och till fredagsmyset med hemmagjord dip.
4) Smoothie med säsongens kiwi, citron och äpple, hallon från frysen mixat med ägg, banan, kokosmjölk, kokosfett vatten och honung.

ENJOY!

Annonser