IMG_4638

I tisdags var en strålande vinterdag. Jag var hemma på lunch. Solen gassade och kastade sitt ljus över något inte lika strålande; mitt ostädade hus. Fingeravtryck på fönstren från när Meja vinkar av sin storebror om morgnarna. Smulor som vittnar om mysiga måltider och tussar som beskriver att jag varit bortrest men katterna varit hemma. Hela veckan har jag grubblat över det där med att städa kemikaliefritt, på riktigt. Gör dig redo för en riktig städomgång!

HUR ÄR DET EGENTLIGEN MED:
1) Mikrofiberduken? Den har ju marknadsförts som det mest miljövänliga sättet att städa på eftersom inte städmedel behövs. Jag är beredd att inte så tvärsäkert hålla med. Jag ifrågasätter mikrodukens varande precis som fleecen uppmärksammats på sistone.
Jag tycker att mikrofibern är oslagbar till fönsterputs, till att svabba golv och få bort svåra fläckar, den är suverän på att samla upp damm och fettfläckar. Vissa hävdar dock att det är som med fleecen vid tvätt; plastpartiklar i havet(!) Jag tycker det låter logiskt. Mikrofiber framställs av syntetiska material, för det mesta en blandning av polyester och polyamid, men de tillverkas också i acryl och polypropylen. Alltså plast.

2) Såpan? Även såpan marknadsförs som det optimala miljövänliga alternativet men såpan du hittar i matvarubutiken innehåller både kemikalier och syntetiska parfymer. Vill du ha en ren såpa så välj en ren ekologisk såpa som exepmpelvis den från tvålmakaren.

IMG_4643

3) Våttorka? Visst är det viktigt att våttorka eftersom det fångar upp smådammet men inte utan att du torrdammat och dammsugit först. Damm kan dra till sig skadliga kemikalier från till exempel elektronik, möbler och plast. När du våttorkar damm sköljs kemikalierna vidare ut i våra sjöar och skärgårdar. Använd istället dammsugare, torr mikrofiberduk eller blött papper och se till att dammet hamnar bland hushållsavfall/brännbart. Mikrofiberduken dammsuger du enklast efter användningren, gör inte ren den i vasken!

4) Bambuviskos? Bambu är ett material som också marknadsförs som ett högst miljövänligt, ekologiskt och antibakteriellt. Jag har två trasor som jag fortfarande använder men jag tror inte jag kommer köpa flera. Bambuviskos kräver lika mycket kemikalier och har samma energikrävande process som vid tillverkning av vanlig viskos.

Detta med städning är alltså en komplex fråga. Efter att noga ha övervägt alla dessa aspekter har jag kommit fram till det jag tror blir det mest miljövänliga och giftfria städningen.

En av de saker som jag inte gjort mig av med vid plastbantningen var golvmoppshinken.
Helt enkelt för att jag inte hittat en rostfri hink med ”urkramare”. Efter att ha införskaffat skurduken i lin inser jag att det räcker med en bunke eller hink i rostfritt stål utan urkramare. Hurra!

DU BEHÖVER:
Rostfria bunkar eller hinkar
Schysst såpa (Tvålmakarens, Bonstorps, Hälsingesåpa, Gröna Gredelina, Devaz kokossåpa)
Vinäger
Ättika, perstoorps eller aromatisk, läs mer om ättika HÄR.
Bikarbonat/bakpulver
Citron + salt
Dammsugare
Svabbskaft
Microfiberduk (torr)
Microfibermopp (torr)
Tygtrasa/lintrasa eller stickad trasa
Skurtrasa eller torkmatta i lin

IMG_4641

Resten av familjen är på hockeyturnering och jag har hela drygt 300 kvadrat ostädade för mig själv. Jag lyssnar på gruppen ”Kultiration” på högsta volym och går loss!

STÄDNING FÖR ALLA RUM
1) Dammtorka ytor, sladdar, prylar med TORR mikrofiberduk, som du sedan dammsuger(!)
2) Dammsug eller torrmoppa golven med mikrofibermopp som du sedan dammsuger(!)
3) Våttorka ytor med olivtvålsrengöring och vinäger blandat i vatten och med en trasa, (stickat eller tyg).
4) Våttorka golven med såpvatten och vinäger blandat i vatten med svabbskaft och skurduk i lin. Vinägern gör golven blanka.
5) Dammsug möbler i tyg som soffor och dylikt.

IMG_4640

BADRUM
1) Toaletten: häll ca 1 dl bikarbonat/ bakpulver i toaletten med en skvätt vinäger eller ättika, låt verka under natten och spola nästa morgon. Torka av toalettstolen med ättika eller vinäger om du vill desinfektera. Min favorit är aromatisk ättika från Gröna Gredelina.

IMG_8687

2) Badkar, handfat och kakel: strö salt över en delad citron eller grapefrukt och gnid mot smutsen. Citrusen innehåller en syra som tar sig igenom fettet, fungerar som en skrubborste. Spraya hemmagjord allrengöring eller vinäger och torka av.

IMG_4639

3) Avloppsbrunnen: förebygg genom att borsta håret innan du tvättar det så att det lösa håret fastnar i borsten istället för i avloppsbrunnen! Rengör golvbrunnen med bikarbonat och vinäger.
4) Fönster och speglar: häll vinäger i vatten i en sprayflaska. Spraya och torka av och avsluta med tidningspapper.

KÖK
1) Kyl och frys: rengör med bikarbonat på en fuktig trasa. Skölj med rent vatten. Sätt en delad citron i ett glas ättika i kylen och låt stå under natten, för att få bort dålig lukt.
2) Sophinken: täck botten med bikarbonat innan du sätter i en ny soppåse så slipper du dålig lukt. Om du slänger fisk- eller skaldjursrester i hinken bör du även hälla i lite bikarbonat i påsen så undviker du att soporna luktar i väntan på att kastas.
3) Micron (om du har en): ställ in en kopp vatten med pressad citron och värm på full effekt i en minut. Torka bort matrester och stänk med en trasa.
4) Skärbrädan: strö salt, låt verka i minst 20 minuter. Häll på ättika. diska av och spola med iskallt vatten.
5) Ugnen och fläckiga tekoppen: blanda ättika + bakpulver, låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med trasa och ljummet vatten.
6) Igensatta avlopp: häll 3 /4 kopp bakpulver och häll det i igensatta avloppet . Häll 1 /2 kopp vinäger ner i avloppet.Täck avlopp med en propp, detta kommer att hålla bakpulver och vinäger från bubblande i vasken. låt stå i 30 minuter. Häll långsamt på kokhett vatten. Upprepa tills vattnet rinner lätt.
7) Vidbränd mat i kastruller och stekpannor: häll i lite vatten och gnugga med en sockerbit. Supereffektivt!

IMG_4645
På vår diskbänk står en burk med sockerbitar till ingrodd mat och kaffesump för att ta bort lök, vitlök och fisklukt från händerna. Mina två hetaste husmorstips.

SOVRUMMET
1) Madrassen: den suger upp flera deciliter svett under natten. Strö bikarbonat över den och vänta minst 20 minuter. Dammsug upp.
2) Kvalster: ca 10 000 kvalster delar du säng med varje natt. Vill du bli av med kvalster häll på bikarbonat på morgonen och dammsug innan du går och lägger dig. Vädra sängkläder ofta.
3) Sängkläderna: bädda inte sängen omedelbart på morgonen, utan låt sängkläderna luftas så att kroppsfukten snabbare vädras bort.

ÖVRIGT:
Barnens gossedjur: dockor, gosedjur och nallar som inte kan tvättas i maskin lägger du i en påse med 1/2 kopp bikarbonat och skakar om ordentligt. Låt verka i 15 minuter och dammsug sedan bort pulvret. Bikarbonaten lösgör all smuts som försvinner in i dammsugaren.

Tyglampor: ta hjälp av din hårtork och blås enkelt av allt damm på dina tyglampor.

Mattan: har du spillt något på mattan, torka genast upp med fuktig trasa. Strö sedan över potatismjöl på fläcken och låt det ”dra” en stund. Dammsug upp.

Skoputs: använd insidan av ett bananskal för att putsa läderskor, putsa sedan med sämskskinn. Använd Kokosfett som vanlig skokräm.

Sätt på din favoritmusik på hög volym , vädra i korsdrag och gå loss med en mer lustfylld städning som känns bra i magen och rent på riktigt!

ENJOY

Annonser