IMG_4696

Vissa vardagskvällar får matlagningen gärna gå undan för att vi ska hinna med kvällens aktiviteter eller för att helt enkelt bara vara. En av familjens favoriter är en riktig snabbrätt lagad från grunden på blott 10 minuter. Den tar oss tillbaka till en oförglömlig vecka i september, som vi tillbringade i Toscana och minnen av de små gränderna i Florens, charmiga restauranger och de typisika rätterna som hör Italien till. Sådan mat som man annars brukar kunna bli lite tung i magen av men hemma hos oss har det vanliga vetemjölet bytts ut mot siktat dinkel. Läs om dinkelmjölets goda egenskaper.

Vi bakar på dinkel, gör pajer och plättar, ja till och med pastan är gjord på dinkel.
Pastan som vi köpt från en välsorterad hälsokostaffär tar 7 minuter att koka och under tiden hinner jag tillreda såsen. Själv tycker jag att det är få saker som slår en riktigt bra tomatsås toppad med riven parmesan.

IMG_4657

TOMATSÅS:
2 tetraförpackningar med passerade eller krossade tomater
ev 1 tsk grönsaksbuljong Sekowa (fri från glutamat, jästeextrakt, maltodextrin, palmolja, socker)
1 gul lök, grovt hackad
1 vitlök, riven
1 tsk agavesirap (balanserar syran i tomaterna)
1 tsk himalyasalt
1 tsk örtsalt
1 tsk paprikapulver
basilika färsk eller torkad (1 tsk)
oregano färsk eller torkad (1 tsk)
1-2 kryddmått cayennepeppar
0,5 dl laktosfri grädde (grädden går att utesluta)

Koka upp och låt sjuda 5-10 minuter. Kör såsen slät med stavmixer. Klart.

IMG_4656

Toppas med riven parmesan och munggroddar och serveras med en god sallad.

SALLAD:
ruccola
tomater
avokado
mozzarella
flingsalt
olja
balsamico

ENJOY!

IMG_4698
Lunch i Florens.

Annonser