IMG_4712

Groddar är näringstäta, vitaliserande och sprängfyllda med näring. Näringsvärdet i groddar ökar jämfört med ursprungsfröet och gör dessutom så att kroppen lättare kan ta upp vissa näringsämnen. Groddar räknas till ”superfood” för de som äter raw food. Under 70-talet vara groddning för vissa en livsstil och har blivit poppis igen på senare år i samband med att levande föda och raw food blivit populärt.
Groddar sätter fart på magen. Alla groddar ger protein, fibrer, antioxidanter, essentiella fettsyror, klorofyll, fytoöstrogener och enzymer. Fytoöstrogener har i forskning visat sig kunna skydda mot cancer särskilt i bröst och prostata. De lindrar även klimakteriebesvär. Utöver dessa ämnen förekommer vitaminer och mineraler. Jag tycker det är härligt att väcka torra bönor till liv den här tiden på året, som inte annars bjuder så mycket färskt och spännande.

Idag ska jag berätta om mungbönsgroddar som du gör av mungbönor.
Det är en enkel nybörjargrodd som ska vara bra för hår, hud och naglar. Innehåller fibrer, C-vitamin, D-vitamin, vitamin B17, folat, järn, zink och kalcium.

Lektinerna i mungbönor försvinner automatiskt i groddningsprocessen. Lektiner är ett protein som finns i växter som ett slags naturligt insektsskydd. Lektinerna stör näringsupptaget i tarmen och du får ont i magen, genom blötläggning och kokning bryts lektinerna ned och oskadliggörs.

IMG_4710

GÖR SÅ HÄR:
1) blötlägg 1 dl mungbönor i en 1 liters glasburk i 12 timmar
2) skölj groddarna i sil eller durkslag och sätt på ett nättyg och snöre (jag klippte sönder en tyllgardin).
3) låt burken ligga mörkt
4) skölj två gånger per dag (använd sked och peta inte med fingrarna)
5) groddarna är klara efter 2-4 dagar
6) groddarna håller sig i kylskåp 4-7 dagar

IMG_4708
Våra groddar bor och gror i gammeldags diskställ ovanför diskbänken, bakom skåpsdörrar. Mörkt och bra.

IMG_4709

GRODDAR KAN DU HA:
i smoothien (brukar smuggla ner när barnen inte ser)
på frukostmackan
i bönbiffarna
i salladen
som topping se gårdagens rätt
i wooken
i asiatisk mat

IMG_4707
Groddsalad med rostade mandlar, morötter och houngsvinägrett

De dagar man inte hinner göra en läcker sallad till middagen kan det ju räcka med att toppa maten med lite groddar så har man fått en riktig ”näringsinjektion”.