IMG_5175

Tänk hur dofter och smaker kan påminna så mycket om en plats och en stämning.
Dagens veggo är för mig en smak av Urkult. Några somrar har vi åkt till denna magiska plats intill Nämnforsen i Näsåker på musikfestival. Det är inte en sådan där musikfestival där man snubblar runt bland ölburkar utan en folkfest för alla åldrar, som bubblar av kärlek, skön stämning och blandade musikstilar från världens olika hörn, konserter, workshops, teater, minimarknad & ekologisk mat.

IMG_5176

I år är det 20-årsjubileum och vi har redan köpt biljetter. Vi brukar ofta hamna vid ståndet intill solscenen där de säljer Dhal, indisk linsgryta. Då och då gör vi egen hemma och kallar det Urkultmiddag.

IMG_5172

DHAL INDISIK LINSGRYTA
1 hackad gul lök
2 rivna morötter
1 vitlöksklyfta hackad eller riven
0,5.1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk buljong, sekowa eller torkad libbsticka
2 krm kanel
4 dl röda linser sköljda och kokade i 10 minuter
400g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
2 dl vatten
en halv pressad lime

– Fräs lök, vitlök, morötter, med ingefära, vitlök och övriga kryddor
– Tillsätt krossade tomater, kokosolja, buljong och kokta linser
– Tillsätt ev 2 dl vatten
– Koka tills allt är mjukt ca 20 minuter

MYNTAYOGHURT MED CHUTNEY
2 dl turkisk yoghurt
2 msk mango chutney
1 msk torkad mynta
1 tsk örtsalt

Serveras med ekologiskt råris och en enkel ”svenning” sallad.

IMG_5171

ENJOY!

Annonser