Etiketter

IMG_5193
Meja i sin nya mössa som hennes mormor stickat. Ett klassiskt gammalt mönster, detta är nummer 8 i raden, alla i olika färger…

Jag är lite kär i ull och drömmer om att en dag öppna garderoberna och bara finna naturmaterial, som ull och silke. De som är riktigt ullfrälsta köper få men kvalitativa plagg. Du behöver inte lika många plagg eftersom ull är smutsavvisande och andas.
På facebooksidan Ylle & Silke kan du köpa, sälja, skänka och bytlåna ylle och silkeskläder samt ställa frågor och diskutera om ull, ylle och silke. Denna vecka har jag följt diskussionerna om ylleoveraller och skalkläder och förundrats över hur många som bara låter de leriga overallerna torka och hur de sedan borstar bort leran. Snacka om smutsavvisande.

IMG_5205
Eftermiddagslur på tåget.

IMG_5206
Stickat och utsvängda manchesterbyxor, sann ”Meja-style”. Byxorna och sockorna har hon ärvt. Vantarna jämtlänskt hantverk.

Min dotter är bortskämd med att ha en mormor som stickar underbara yllekläder till henne och lillkusin. Vi går mot vår och sommar men ull är inte avsett endast för de kalla månaderna utan är ett material som reglerar värmen och fungerar bra året om. Jag har skrivit om ull tidigare och här kommer en repetition om varför ull är så fantastiskt.

ULLENS POSITIVA EGENSKAPER:

- Reglerar värmen. Oavsett temperaturer så isolerar ullen mot både kyla och värme tack vare luftigheten i fibern.

– Smutsavvisande. Innehåller ett naturligt fett som heter ”Lanolin” som stöter bort fukt och smuts.

– Miljövänlig. Krävs knappt 10MJ energi per kg, medan akryl kräver över 100 MJ per kg. På ett hektar mark får man fram ungefär 62kg ull, hampa ger ungefär 1200-2000 kg fibrer på samma landyta.

– Motverkar dålig lukt.

– Vattenavvisande.

- Värmande även när den blir våt, Ullen kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt utan att förändra sin form eller kännas fuktig, detta medför att vår kropp behåller sin temperatur och värme även när ullen är fuktig.

- Lättarbetad.

– Lätt att färga.

– Filtbar.

– Tålig och hållbar.

– Lång livslängd.

– Luftig och skrynkelfri.

– Elastisk och brandsäker, flamsäker och smälter inte vid hög värme.

– Går att återvända.

IMG_5204

IMG_5210
Koftan och mössan stickat i ekologisk babyull, Marks & Kattens.

IMG_5191
Leker i vårsolen med morbrors gamla Waldorfdocka som Mejas mormor sytt i början av 80-talet.

Annonser