Etiketter

IMG_5272

Idag ska jag beröra något som för många är känsoladdat, ömtåligt, delikat och så privat att jag nästan inte vågar skriva om det. Men jag väljer att göra det ändå. Barnlängtan.
Efter mitt första missfall förstod jag att detta med att ”skaffa” barn inte var så enkelt som det kan verka och det var först när jag delade min sorg som jag förstod hur många i min omgivning som varit med om liknade upplevelser.
Jag väljer att dela min lite annorlunda resa till mödraskap för att min historia skulle kunna skapa möjligheter och hopp för andra. Jag förstår att det kan finnas de som läser detta som ser avsaknad av barn som de tvingats acceptera och att min historia inte kommer hjälpa alla men jag tror och hoppas att den kunskap jag samlat skulle kunna vara till glädje för fler.

Jag har en biologisk dotter och jag tror inte att jag kommer att få fler barn. Jag skriver ”att få” i stället för ”att skaffa”.

Jag hade en idé om att jag skulle ”skaffa” barn tidigt i livet men så blev det inte.
Efter flera seperationer stod jag där, mitt i livet, singel och barnlös. De flesta av mina väninnor hade både två och tre barn och jag som längtat så länge hade ”lyckats” bli singel. Igen. Hur var det möjligt. Livet kändes orättvist och meningslöst.

IMG_5278
I renoverartagen.

Så sommaren 2010 hade jag träffat en medial kvinna full av sanningar, hon sa ”din väg är varken enkel eller vanlig” . Då, 37 år gammal, bestämde jag mig. Jag skulle skapa min egen lycka oberoende av en annan person. Jag köpte hus, som singelkvinna, ett riktigt renoveringsobjekt dessutom. Jag fylldes av en stark känsla av att jag kunde göra vad jag ville och att ingenting var omöjligt. Kunde jag köpa och renovera hus på egen hand, då kunde jag också försöka få barn på egen hand. Ett par månader senare satt jag på planet till Köpenhamn och Storkkliniken för min första insemination som singelmamma.

Innan dess hade jag hunnit boosta kroppen med renlevnad, detox, yoga, qigong, raw food, groddar, kosttillskott, superfood, laserbehandling, torrborstning, oljemassager, ljusa promenader och försök till balans mellan aktivitet och vila. Jag hade också gjort en fertilitetsutredning, en sådan man normalt får göra när man försökt bli gravid i minst ett år. Som singelkvinna hade jag ingen att försöka med, kliniken krävde dessa uppgifter och allt gick med en rasande fart. Jag gjorde det ena testet efter det andra och allt såg bra ut tills det sista och avgörande provsvaret kom som visade att jag till min förtvivlan inte haft ägglossning. Jag började med hormonbehandlingar och hela min värld snurrade runt detta. Jag gick regelbundet hos en fantastisk och framgångsrik privat fertilitetsläkare i Östersund, Ove Jörgensen, en riktig möjlighetstänkare. Jag spolade äggledarna innan första inseminationen för att optimera chanserna och jag fick blodförtunnande sprutor utskrivet för att förhindra fler missfall.

Första försöket misslyckades. Andra försöket lyckades men slutade i missfall, trots blodförtunnande. Missfallet ledde till vidare egen ”forskning” och jag ramlade över tips om kosttilskott för att göra slemhinnan tjockare, äggen piggare och medicin för att få ägget att fästa. Jag var villig att testa allt och min läkare likaså. Inför tredje försöket hade jag läkartid för att kolla storlek på ägg och tjocklek på slemhinna. ”Bingo” utbrask min läkare. Allt såg perfekt ut och jag hade valt samma donator som vid andra försöket. Oddsen såg lovande ut. Jag bokade biljett söderöver och packade ägglosningssputa och meditationsmusik som åter skulle fylla det lilla rummet med de tända ljusen och den spaliknande inredningen.

Mitt i processen, efter det andra försöket hade min före detta sambo önskat att vi skulle återförenas, satsa igen. Jag blev mest provocerad och ville inte bli störd i processen. Jag var inte oberörd, bara störd. Jag var så målinriktad och hade lovat mig själv ett tredje försök. Sagt, gjort och misslyckat. Det enda som fick mig att känna avslappning och glädje var att ge mig och mitt ex en chans igen. Inte för att nödvändigtvis försöka få barn med detsamma men kanske så småningom. Jag slutade med hormonsprutorna och det slaviska renlevnadslivet, levde i den nyförälskade bubblan, firade Valborg, drack vin, gick och lyssnade på Petter på Werséns vid Åre torg och pratktiserade let go på riktigt. Den helgen blev jag på smällen. Månaden efter mitt tredje försök. Första ägglossningen efter återföreningen, utan hormonbehandlingar, ägglossningstest och ägglossningssprutor. Med badrumsskåpet fullt av blodförtunnande och progesteron redo att börja användas.

IMG_5276

Inget var bortkastat. Jag genomgick en blixttsnabb fertitlitesutredning, lärde mig om hur jag kunde optimera chanserna och förberedde kroppen för en lyckad graviditet som ledde till en liten dotter med känd pappa, som några månader senare gjorde mig till fru Dahlberg. Jag känner mig tacksam och ödmjuk. Så här i efterhand känns det som tajmingen blev alldeles perfekt.

Jag vill dela med mig av de tips som fungerade för mig och som KAN optimera chanserna till en lyckad graviditet även för andra.

FERTILITETSFRÄMJANDE KOSTTILSKOTT:

 • ProgesterAll, progesteronkräm är en hudkräm som innehåller bioidentiskt progesteron. Den kan användas av alla kvinnor från mensdebut till menopaus som besväras av tex PMS, klimakteriebesvär, PCOS, infertilitet, missfall, endometrios, oregelbunden mens och riklig mens. Den kan användas av kvinnor i övergångsåldern som besväras av vallningar, nattsvettningar och sömnproblem. Krämen är för yttre bruk och smörjs in på områden med tunnare hud tex, insidan av armarna.
 • EPA Glandin! Ger tjockare slemhinna som gör att ägget fäster lättare (samt bättre hy och mindre pms)
 • Apiforce –bidrottninggelé sätter igång ägglossningen, förbättrar äggkvalitén, verkar föryngrande (även för hyn)
 • Bipollen
 • Macapulver
 • Rosenrot (från mens till ägglossning)
 • Folsyra (för både kvinnan och mannen)
 • Järn
 • E-vitamin (för både kvinnan och mannen)
 • Spirulina/ blågrön alg

Klicka på det rödmarkerade för att hamna på nätshopar där du kan inhandla eller läsa om produkten.

ÖVRIG LIVSSTIL:

 • Ät groddar, gröna bladgrönsaker, mörka bär, gojjibär, nötter, frön, broccoli, lax, groddar, ingefära, ekologiskt odlade grönsaker och ekologiskt kött. Drick mycket vatten för att få igång cirkulationen i kroppen, för lite vatten gör blodet tjockare och cirkulationen minskar
 • Undvik kaffe, svart te, alkohol, tobak, mjölkprodukter, sojaprodukter, socker, läsk, lightprodukter, transfetter och mat med färgämnen, konserveringsämnen, glutamat och GMO.
 • Gör en detox och rensa organen från slaggprodukter.
 • Läs på och inspireras av ”natural fertility”, Female Balance Shop och graviditetskollen.
 • Ta akupunktur (för fertilitet).
 • Unvik stress. Gör tid för avslappning, bara vara, yoga, qigong och meditation.

SJUKVÅRD:

 • Kolla sköldkörteln och hormonbalansen, hos en endokrionolog (hormonspecialist), vanliga husläkare brukar tyvärr inte vara så vassa på att hitta hypoterios (underproduktion i sköldkörteln). Levaxin kan vara lösningen.
 • Be gynekolog att få remiss på FSH-prov (follikelstimulerande hormon) på 3:e cykeldagen och progesteronprov 1 vecka innan beräknad mens.
 • Spola äggledarna (hos gynekolog).
 • Gå till husläkaren och be att få ta blod- och järnvärden (järnbrist kan vara anledningen till missfall).

Inom landstinget så finns det mycket restriktioner så om man hittar en privat gynekolog kan det gå snabbare och lättare med olika typer av behandlingar. Min läkare hade landstingsavtal där frikort gäller. Jag fick blodförtunnande fragminsprutor som visat sig effektiv för att förhindra missfall trots att jag bara hade haft ett missfall. Jag fick även progesteron vagiatorer för att ägget skulle fästa bättre, vilket jag vet var helt avgörande. Inom landstingen måste man ha haft minst tre missfall för att få fragmin. Min privata gynekolog gjorde även tidiga ultraljud och provade allt tänkbart för att optimera möjligheterna att bli gravid.

IMG_5277
Bäbis-Meja tio dagar ung.

Jag vill också uppmuntra att tänka utanför boxen. Det kan gå att få barn som singelkvinna eller homosexuell. Det finns de som vill donera både ägg och sperma. Det finns barn som redan kommit till världen och som behöver stöd i form av familjehem, kontaktfamilj eller genom adoption. Adoption behöver inte innebära att åka till andra sidan jordklotet, jag har flera vänner som adopterat äldre barn i länet där de bor. Jag önskar att vi kunde prata om barnlängtan på ett mer öppet och självklart sätt, så vi kunde stötta varandra bättre.