Etiketter

,

Idag fortsätter jag min serie om buljong. Nyligen skrev jag ett inlägg om jakten på den rena buljongen och granskade de ekologiska. Jag kokade också en egen underbar kycklingbuljong från bland annat skrov från kravmärkt bosarpskyckling.

Jag har landat i att koka egen ändå är det som toppar listan bland goda och godkända buljonger. Då slipper jag glutamat, palmolja, maltodextrin och jästextrakt.

I jakten på den rena buljonger har jag snubblat över ett par kanontips. Ett tips jag fick från Gittos mat är att man tar sitt rens och fryser in det allt eftersom. Ni vet de där ändarna på löken som annars åker i soporna, morötter som håller på att skrumpna, det lite för hårda på kålen, en stubbig bit från broccolin., persiljan som håller på att slokna och det fula på purjolöken. Allt sådan slänger jag numera i en kakburk i frysen. När det blivit tillräckligt är det dags för buljongkok,

IMG_5377
Idag lade jag till en extra gul lök ett par vitlökar, lite blomkål och plasternacka.

Nu till nästa tips, den utmärkande kryddan i många färdiga buljonger; libbsticka. Frö, blad och stjälkar har en stark, mustig lukt som påminner om selleri. Kallas därför ibland för selleriört. Många använder det istället för buljong, bara som den är. Libbsticka är inte det lättaste att få tag på, inget man snubblar över på den vanliga matvarubutiken direkt. Faktum är att jag bara hittat ett ställe som säljer libbsticka och det är Österlenkryddor.

IMG_5378
Den kommer i en söt burk och de går även att köpa refillpåsar.

Jag är lite sugen på att köpa frö och odla egen libbsticka i sommar. Den ska visst hålla borta både ormar och troll…

DAGENS VARIANT PÅ GRÖNSAKSBULJONG
– 
Fryst grönsaksrens (morot, rödkål, gul och röd lök, purjolök, paprika, persilja, broccoli)
– 1,5-2,5 liter vatten
– 
1 palsternacka
– 1 gul lök
– 
blomhål
– 
1 msk salt
– 5 vitpepparkorn
– 
2 lagerblad
– 2 vitlöksklyftor
– 1-2 tsk torkad libbsticka

1) Smörfräs grönsakerna.
2) Slå på vattnet.
3) Häll i kryddor (salt, lagerblad, pepparkorn och libbsticka).
4) Koka på medelvärme i ca 45-90 minuter.
5) Slå eventuellt på mer vatten om det kokat bort och koka en stund till.
6) Sila av grönsakerna.
7) Koka ner/ reducera grönsaksbuljongen till önskad smak och koncentration ca 60 min.
8) Frys in i iskubsform, denna rostfria från Ekokul.

IMG_5379

Buljongen kan användas till de flesta rätter. Jag gillar att piffa grönsakssoppor med kyckligbuljong och älgfärssåsen med grönsaksbuljong. Anledningen till varför jag gillar buljong och inte nöjer mig med kryddor är för att få alla dessa goda smaker koncentrerade och det förhöjer verkligen smakupplevelsen på maten. Fler buljongrecept kommer.

ENJOY!