Etiketter

, , , , ,

Igår arrangerades ”Sveriges största klädbytardag” på över hundra platser i Sverige, på initiativ av Naturskyddsföreningen. Chic & Fair arrangerade Åre kommuns Klädbytardag på Bion i Järpen tillsammans med Fåkus (ett projekt inom integrationsservice på Åre kommun). Länstidningen i Östersund skriver om både oss och klädbytardagen i Östersund HÄR.

I fjol deltog 11 000 personer som bytte cirka 36 000 plagg med varandra. Undrar hur många plagg som hittade nya ägare i år?

IMG_5422

De som deltog fick lämna in max fem fina och fräscha plagg, fina accessoarer eller skor i nyskick. Vi hade inlämning mellan 10-12.
För varje plagg fick de en biljett som de senare under dagen kunde byta mot ett nytt plagg. Vi valde att fokusera på vuxenplagg eftersom Nyckelpigan anordnar klädbytardagar med barnloppis i Åre två gånger per år. I går var det de vuxnas tur, för både damer, herrar och ungdomar med vuxenstorlekar.

IMG_5417

Under tiden som vi kollade igenom att kläderna var rena och hela, vilket var det enda kravet, fick de som lämnade in fylla i ett klädquiz med 4 snabba frågor. Alla som lämnade in quizen fick en liten påse med ekologiskt godis.

IMG_5416

Vi hade 5 volontärer med nyanlända som Anja på Fåkus handledde. De hjälpte till med att ställa i ordning lokalen och vika och hänga kläder.

IMG_5421

IMG_5418

Efter förra årets klädbytardag blev besparingen för miljön ca 24 ton kemikalier, 135 ton koldioxid och 90 000 m3 vatten.

IMG_5424

Årskurs 6 på Racklöfska skolan stod för fikaförsäljning. De bidrog också till en trevlig stämning. De såg ut att stortrivas med att stå i fiket tillsammans och lyssna på musiken. Några bytte kläder också.

IMG_5419

Klockan 13 släppte bytarna loss för att hitta nygamla plagg till garderoben.

IMG_5420

IMG_5423

Inne på damerans omklädningsrum blev några skärmar och lite tyg utmärkta omklädningshytter.

IMG_5414

Studieförbundet vuxenskolan och Åre Kultur och Fritid stod som medarrangörer. Under både inlämningen och uthämtningen underhöll mina elever, gruppen Stardust, vilket skapade en trivsam stämning och gav arrangemaget en ytterliga dimension.

IMG_5415

Med biljetterna kunde bytarna lösa ut sina nya plagg. Plaggen som blev över skänkte vi till vår lokala secondhand-butik, Kupan i Järpen (Röda korset). De fanns på plats under dagen, bidrog med galgar och fraktade kläderna till deras butik när klädbytardagen var över.
Vi hade 47 besökare och 156 plagg fick nya ägare, så det blev relativt lite kläder över. Med tanke på att det var första gången vi anordande klädbytardagen i Åre kommun samt att det var många andra evenemang i Åre denna lördag är vi nöjda med resultatet. Det blev en väldigt trivsam dag med många glada nya ägare av plagg som annars legat oanvända i någon annans garderob.

Jag är så glad att alla de tillfrågade medarrangörerna nappade. Det är extra kul när flera samlas för en gemensam sak som dessutom bidrar till något gott.

Annonser