Etiketter

IMG_5386

Jag fattade inte det där med att citron skulle motverka en försurad kropp. Det låter motsägelsefullt men faktum är att trots att både citron, grapefrukt och rabarber som smakar surt faktiskt är basiskt.

Att behålla en balanserad pH-nivå i kroppen är livsviktigt för långsiktigt god hälsa.

Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda som kött, fisk, ägg. socker, mjölkprodukter, vita mjölprodukter, pasta, spannmål som råg, vete, havre, ris, kaffe, svart te, saft, läsk, alkohol, tobak och läkemedel skapar en sur reaktion. Vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda. Optimalt bör vi uppskattningsvis äta till 75 % basbildande kost och till 25 % syrabildande.

Exempel på försurning i kroppen kan vara försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt, astma, hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes.

Den vårdetox som jag håller på med är ett typiskt exempel på basisk kost; mycket grönt, bladgrönsaker, broccoli, groddar, frukter där citron är speciellt bra.

Jag börjar varje morgon med en kopp hett vatten med citron och ingefära. Det går rakt ner i tarmen och hjälper till att få igång magen. Detta kan du med fördel starta varje dag med, inte bara när du gör en avgiftningskur.

IMG_5428

FÖRDELAR MED HETT CITRONVATTEN
1) underlättar matsmältningen.
2) rengör ditt system.
3) ökar immunförsvaret.
4) balanserar pH-nivåer.
5) rensar huden.
6) förbättrar ditt humör.
7) främjar läkning.
8) friskare andedräkt.
9) återfuktar lymfsystemet.
10) stöd i viktminskning.

Sedan får jag min morgonsmoothie. De flesta morgnar grön men i morse vinröd. Några ingredienser är dock ”obligatoriska”; ingefära, pressad citron, honung, chiafrön kallpressad kokosolja & vatten.

IMG_5381

RECEPT PÅ GRÖN SMOOTHIE (2 port)
1 näve färsk spenat
1 avocado
2 kiwi
1 rivet äpple
1 riven morot
1/2 pressad citron
2 cm färsk ingefära riven
2 tsk honung
1 tsk green magic
1 tsk chiafrön
2 tsk kokosolja
3 dl vatten

IMG_5429

RECEPT PÅ RÖD SMOOTHIE (2 port)
1 riven rödbeta
2 dl frysta bär, svarta vinbär, hallon, blåbär
1 banan
1 rivet äpple
1/2 pressad citron
2 cm färsk ingefära riven
2 tsk honung
1 tsk green magic
1 tsk chiafrön
2 tsk kokosolja
3 dl vatten

Annonser