Etiketter

, , , , , , , ,

I går fick vi en dag i Stockholm. Vi bodde vi hos min svåger på Åsögatan på Stadsdelen Söder. När jag besöker huvudstaden brukar jag i stort sett bara hänga i dessa kvarter, framförallt kring Nytorget även kallat SoFo (South of Folkkungagatan). Tag tunnelbanan, grön linje till Medborgarplatsen och gör min favoritrunda bland ekobutiker och secondhand-shoppar. Dessa kvarter är en dröm för alla ekonördar och vintage lovers.

IMG_5566

Vi började rundan med ett besök på Cajsa Warg, Renstiernas gata 20. Detta är matbutiken för matentusiaster med en förkärlek för det som är småskaligt och klokt producerat. Bara du kliver innanför dörren förstår du att här är det kvalitet rakt igenom. Allt är inte ekologiskt men det mesta. Jag njuter av att gå runt i butiken och inspireras där även om jag inte storhandlar. Idag blev det bara rawfoodremmar med hallonsmak, ett supergott alternativ till vanligt godis.

IMG_5565

Sedan styrde vi kosan mot Nytorget och Stockholms Stadsmission på Skånegatan 75 . Här har jag hittat favoritjeans, smycken, sjalar och kläder till Meja.

IMG_5560

IMG_5561

Idag var Jakob som hittade en tuff Pumajacka. Pengarna går till bland annat hemlösa, kollon och personer med psykisk ohälsa.

IMG_5563

IMG_5562

I buitken finns REMAKE-hörnan består av second handkläder, hemtextil och möbler som fått ny form och stil. Varje produkt är unik och ett miljövänligt alternativ och är en del av Stockholms Stadsmissions verksamhet `Arbete & Sysselsättning`.

IMG_5558

Mitt emot Stadsmissionen ligger Urban Deli, Nytorget 4, Nytorgets vassaste Saluhall med ost och charkdisk, disk med säsongens färska fick och skaldjur, nybakad bröd, juicebar, fräscha grönsaker blandat med noga utvalda kvalitetsprodukter på hyllorna, restaurang och bar. Allt är inte ekologiskt men mycket. Idag handlade vi Urban Delis egna och grymt goda sill med curry, äpple och syltlök.

IMG_5557

IMG_5556

Jakten på ekologisk påskmust avslutades ett par portar från Urban Deli på den lilla butiken Good Store, Skånegatan 92, med 100% vegetarisk mat, 95% ekologiskt och ett hundratal rättvisemärkta produkter. Färsk frukt och grönt, bröd, mjöl och gryn, pasta, dryck, barnmat, godis, tvättmedel och hudvård. 

IMG_5554

IMG_5555

Snett mittemot ligger en den hippa klädbutiken POP Stockholm vintageshop specialiserad på 60- och 70-talskläder och accessoarer. Det mesta är secondhand men det finns även en del nytt. Kläderna kommer från England och påminner om Pop boutique i London med samma leverantör.

IMG_5552

Vi fortsatte att promenera några hundra meter upp längs Skånegatan och hamnade på Katarina Bangata 19 och den vegetariska restaurangen Chutney. Här serveras vegetarisk och glutenfri mat med inspiration från Mellanöstern och Asien.

IMG_5553

Lokalen är ruffig och enkel med en exotisk touch. Vid ingången finns en stor anslagstavla där det går att affischera. Jag får alltid känslan av en fritidsgård/ mötesplasts för vuxna. Kanske är det ruffiga en del av charmen även om det rubbar mitt estetiska sinne en aning och kliar lite i inredningsnerven. Vi beställer in olika rätter från lunchmenyn som vi alla får smaka av, vegbiffar, vårrullar och spicy gryta med kokosmjölk. Båda barnen äter med god aptit. Det gick bra att be om mer och det gjorde vi eftersom vårrullarna var så smarriga.

IMG_5551

Vi knatade ut emot Götgatan och velade om vi skulle ta en tur åt vänster mot Myrorna, Götgatan 79. Vi bestämde oss för att svänga förbi butiken, ett beslut vi sent ska ångra. Ronny fick en ny favoritbutik och jag är beredd att hålla med.

IMG_5549

Det var många plagg som fick följa med till provhytten och några riktigt schyssta som fick följa med hem av de svenska modemärkena Nudie (skjortan på bilden) och Acne (jeansen). Jakob fick ett par riktigt adidas skor i toppskick. Det blev grabbarnas dag.

IMG_5550

Obligatorsik must-visit för er som liksom jag älskar ekologisk hälsa och skönhet och bra mat är ett besök hos Gryningen Hälsokost på Folkkungagatan 68. Jag prioriterar att lägga en slant på hälsa, skönhet och mat.
Köpförbud eller köpfritt år skulle inte passa mig men att endast handla ekologisk och second hand är jag snubblande nära.

IMG_5548

Innan jag gick upp till lägenheten på Åsögatan för att plugga var ett besök på
Beyond Retro på samma gata (nr 144) ett självklart val.

IMG_5547

Detta är butiken för dig som gillar vintagemode med lite edge. Här har jag handlat både finklänningar, väskor, skor, solglasögon och jeans. Här samsas glamourösa vintageklänningar med ruffiga vardagskläder och en del nya accessoarer. Vintagekedjan Beyond Retro grundades i östra London och finns numer på olika platser i Stockholm. Kanske är det mina år som Londoner som gör att jag gillar den butiken. Den får mig att känna mig ung, fri och gränslös.

Annonser