Jag är själv lyckligt lottad och har aldrig lidit av några allergier (peppar, peppar) men runt mig är det många som snörvlar, kliar och känner sig trötta. Pollenallergin är extra påtaglig i år och i Göteborg upplever man just nu det värsta björkpollenåret sedan rekordåret 1993. Enligt Astma- och allergiförbundet är cirka 20 procent av Sveriges befolkning pollenallergiker. Det råder anstormning till apoteken som har ökat sin försäljning med 70% jämfört med samma period förra året.

Något som har visat sig vara effektivt för att bli helt symptomfri är att utesluta citronsyra E330, även ofta benämnd som Citric Acid (på engelska innehållsförteckningar). Det låter ju oskyldigt med citronsyra och som något som borde komma från citroner men i själva verket används svartmögelsvamp för att framställa det vita pulver som vi kan köpa i små påsar vid kryddhyllan i matvarubutiken. Det är även mycket vanligt förekommande i livsmedel och även i rengöringsmedel och skönhetsprodukter. Då vill jag understryka ÄVEN i ekologiska produkter.
Det smakar syrligt, sänker pH-värdet , hindrar bakterietillväxt, fungerar som antioxidant och hindrar härskning. Citronsyra framställs genom att mögelsvampen Aspergillus Niger får växa i socker/saltblandning med god lufttillförsel.

IMG_5733

CITRONSYRA E330 FÖREKOMMER OFTA I:
– Fruktyoghurt
– Saft
– Sylt/äppelmos/marmelad
– Juice
– Läsk
– Godis
– Chips
– Isglass
– Buljong
– Kryddblandningar,
– Pulversåser och soppor
– Ketchup/ senap/dressingar
– Krossade tomater
– De flesta hud och hårvårdsprodukter
– Städprodukter
– Tvätt- och sköljmedel
– Kosttillskott och mediciner

Första gången jag snubblade över denna information var då jag läste en artikel om Iréne Hultqvist.
Hon gjorde denna revolutionerande upptäckt då hennes trötta tonårsson råkade komma i väg till skolan utan frukost och därmed slapp sina allergiska symptom. Detta blev startskottet till hennes utforskande och engagemang i frågan. I hans frukost fanns nämligen en gemensam nämnare, det han åt och drack innehöll citronsyra E330. Hon beskriver även hur människor med diagnosen atopiskt eksem har hört av sig och berättat hur de genom att utesluta citronsyran blivit helt symptomfria. Många som dessutom har fått salvor mot sitt eksem utskrivna som innehåller E330.

Mer finns att läsa på Irénes hemsida.

Många har blivit hjälpta av att följa hennes till synes enkla råd, som också kräver stort engagemang eftersom så många produkter innehåller just denna tillsats.
Eftersom det inte finns någon känd forskning på detta så är det lätt för företag att slingra sig i frågan, eller hävda att det inte finns några hälsorisker, så gör även KRAV.

Flera menar, bland annat Nils-Gunnar Ilbäck, Professor Toxikologiska enheten att citronsyran är en kroppsegen substans och har en kemisk struktur som inte kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Personligen är jag generellt inte så beroende av vetenskap och forskning för att känna mig övertygad, utan mina egna och andras upplevelser och erfarenheter eller levande verkliga exempel brukar väga tyngre för mig.

Jag har efter artikeln blivit uppmärksam på denna tillsats och insett hur svårt det är att handla färdiga produkter, både mat, rengörings- och skönhetsprodukter och då menar jag även ekologiska. Det är anledningen till varför jag förespråkar att laga från grunden med bra ekologiska råvaror och använda rena produkter utan långa ingredienslistor som till exempel rena oljor. Läs innehållsförtecknigar och undvik halvfabrikat! Jag är som sagt inte själv utsatt för allergi så jag är i detta fall inget levande exempel men detta känns logiskt, jag ser ingen anledning att medvetet välja tillsatser som visat sig ha dålig inverkan på människors hälsa när jag kan välja att låta bli.

OM DU ÄR NYFIKEN PÅ DE SOM BLIVIT SYMPTOMFRIA

– Gå med i facebookgruppen ”Fri från allergi genom att undvika E330- citronsyra”.

– Ta del av personliga berättelser på:
Jalklings blogg
Annas Hälsooblogg

Annonser