Idag befinner vi oss i den känslomässiga baksmällan och efterdyningarna från gårdagen då vi tog avsked från svärfar. Prästgården där vi bor har förvandlats från festsal till vårt hem. Det står blomsterarrangemang i varje hörn och vi har ätit överbliven smörgåstårta i omgångar. Det är något visst med dagen efter högtid. Jag tycker att julmaten alltid smakar bäst när man får plocka rester från kylen, då födelsedagstårtan har saftat till sig och den lilla anspänning som ofta är närvarande då man står i grytorna är passé.

Det blev en fantastisk dag på alla sätt och vis. Ljus och fylld med både tårar och skratt. Det kändes fint att få beröra med solosångerna bakom flygeln och med min man bakom trummorna. Det var rörande att se Jakobs tårar och hur lillasyster pussade hans kinder för att trösta. Jag är glad att vi valde att ha begravningskaffet var hemma hos oss på gamla prästgården. Personligt och passande.

IMG_5800

Jag älskar när platser och saker bär en historia. Det är därför jag är så förtjust i gamla hus, höga träd, second hand och vintage, både gällande kläder och inredning. Vårt hem har själ, högt till tak och en fin energi. Det andas högtidlighet och lämpar sig extra bra när vi är många kring jul och nyår eller en dag som igår, även om det mesta som pågår här är alldeles vanliga familjevardagar med leriga gummistövlar, stressiga morgnar, tunga matkassar och obäddade sängar.

IMG_5805

Idag sitter jag i det vi kallar stora salen och tittar mig omkring. Här är allt utom krukorna och bordslamporna arvegods från släktingar som gått vidare eller loppisfynd. Stora salen kallar vi även för sällskapsrummet, för här finns ingen teve. Här umgås vi bara och det känns otroligt lyxigt att ha ett rum där man kan mötas och se varandra i ögonen istället för att stirra in i dumburken även om vi även spenderar en del tid även i teverummet eller ”vardagsmyset” som Meja kallar det.

IMG_5794

Fåtöljen och lampan har jag ärvt av min mormor Ulla som lämnade oss för 4 år sedan. Bordet ärvde jag av en gammal favoritdam som gick bort på servicehuset där jag arbetade extra i min ungdom.

IMG_5796

Väggklockan har hängt hemma hos min mans gammelmoster Karin som han gillade skarpt. Spinnrocken är ett loppisfynd.

IMG_5793

De till fåtöljen matchande stolarna kommer även från min mormor. Vi har flera kandelabrar i mässning, ett par som tidigare stått hos svärmor och ett par som vi secondhandshoppat.

IMG_5806

Sofforna köpte vi från de förra ägarna och bordet efterlyste jag på facebook och ganska snart hittade det hem till oss.

IMG_5795

Tavlorna med fjällmotiv hängde vi upp häromdagen. De kommer från svärfar. Det kändes hedrande på något vis att hänga upp dem lagom till begravningsdagen. Vi är sugna på att föra in mer fjällkänsla i salen och tavlorna blev en hint i rätt riktining.

Jag brukar säga att allt som finns i vårt hem ska ha funktion, mening eller budskap och och att vi undviker ”meningslöst” pynt. En möbel med historia kan vara mening nog eller en vardagspåminnelse som denna.

IMG_5799

Annonser