Etiketter

Vi kan lätt låta oss luras av begrepp som svenskt, närproducerat och naturligt. Många vill rida på den ekologiska och miljövänliga vågen. Argument som ”Det är ju svenskt nötkött” och ”potatisen är ju lokalproducerad” håller inte om vi ska tänka på miljön och hälsan. Att en produkt är närproducerad eller svensk behöver inte ha något med ekologiskt att göra. Jag har själv tidigare tänkt att svenska äpplen alltid är att föredra före dem som transporterats meån jag har tvingats tänka om, även om svenska konventionella äpplen enligt KRAV innehåller mindre bekämpningsmedel än utländska.

bild-30
Äpple från Italien, spansk broccoli och svenska palsternackor.

Transporterna har visat sig utgöra en mycket liten del av miljö- och klimatpåverkan. För mig är det svenska äpplet inte alls så självklart som innan. Obesprutad mat från utlandet går före besprutad svensk. Vi behöver sätta press på svenska bönder, att odla ekologiskt, snarare än att köpa besprutat för att stödja svenska bönder. Det idealiska är givetvis när närproducerat, säsongsbetonat och ekologiskt går hand i hand.
Så här svarar Emelie Hansson jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningens hemsida:

”Självklart är det en del i det hållbara att äta så mycket mat som möjligt från närproducerade gårdar, men…
Idag ser inte produktionen ut på samma sätt som den en gång gjorde. Mycket foder och insatsmedel transporteras långa avstånd till de svenska gårdarna (tex soja från Brasilien med bedrövliga miljöeffekter) för att sedan kallas lokalproducerad mat. Att något är lokalproducerat är alltså aldrig i sig miljövänligt.

Det är mycket olyckligt att det lokalproducerade och det ekologiska ställs emot varandra, bäst vore det ju om det var både och. Jag tycker man kan fråga producenterna vad i produktionen de vill lyfta fram som ”miljövänligt” när det gäller det lokala sortimentet. Om producenterna lyfter fram korta transporter som bra för miljön så har de mycket att lära, inte minst eftersom intransporterna till en icke-ekologisk gård av insatsmedel och foder ofta är långa och helt onödiga. Transporterna är också en mycket liten del av matens klimatpåverkan.”

Sedan finns det en viktig poäng som inte är att förglömma, det finns små jordbruk och småskaliga producenter som mycket väl skulle uppfylla de ekologiska kraven men som inte kostat på en certifiering. Precis som älgkött från egen jakt, bären vi själva plockar eller äggen från egna höns inte har KRAV-stämpeln. Där kommer vårt eget ansvar som konsumenter in, att göra medvetna val som vi kan stå för. En vara eller produkt behöver heller inte innehålla endast ekologiska ingredienser för att kallas ekologisk. Om du läser innehållsförteckningen på både ekologiska mat- och hudvårdsprodukter ser du att bara vissa ingredienser är märkta som ekologiska. Så även dessa produkter kan vi bli lurade av.

Själv drömmer jag om sommarens odlingar & egna höns, att få fart på vår bagarstuga på gården, att börja fiska, plocka mer svamp och bär och lära mig syra grönsaker.

Vad längtar du efter?

Annonser