Etiketter

”Simply start and see how it unfolds” är en av nycklarna till framgång, enligt författaren Jack Canfield. Han lärde mig konsten att affirmera och förverkliga mål och drömmar, stora som små, genom sin bok ”The success principals”. Jag praktiserar ofta det där uttrycket. Ibland krånglar vi till saker genom att göra det hela för stort innan vi ens gett oss i kast. Jag tror mer på att bara börja. Säger magen ja är det bara att tuta och köra.

IMG_5963

I går morse hämtade vi två lådor med höns som fick flytta hem till oss. Tio fula ”Pelle-&-Lisa-höns” som stått tätt och hackat på varandra, så de är alldeles kala på fjädrar både här och där. Om ett par månader ska de visst vara skapligt fina små donnor. Manligt sällskap ska donnorna få, den vi hade tingat tog dock räven häromdagen. En tupp skall tydligen inte alls vara svår att få tag på så vi hoppas att en tjusig herre snart skall flytta in.

IMG_5960
De har fått en tavla att titta på så de har lite snygga förebilder.

Vi har gått och fnulat på det där med höns sedan förra sommaren och i tisdags nämnde jag våra eventuella planer för en vän som berättade att denna fredag är sista dagen innan sommaren som det går att köpa höns hos Pelle och Lisa i Nälden. Ingen tid att fundera längre, sagt och gjort, i onsdags ringde jag och beställde två lådor. Jag kände mig pirrig och lätt exalterad när jag lade på luren.

IMG_5939

IMG_5940
Inspiration hos Kretsloppshuset.

Vi har inga som helst erfarenheter så Kristi himmelfärdsdagen ägnade vi åt att förbereda hönornas ankomst. Vi valde ut ett rum i ladan som var tätt med el och fönster. Sedan gjorde vi soliga, roliga utflykter till olika erfarna hönsägare i bygden. Det vi kunde konstatera är att det finns massa olika lösningar och att det mesta verkar funka.

IMG_5962
Inspiration från olika hönshus.

IMG_5935
Tjuvtitt på hönsen i Åsan.

IMG_5931

Eftersom vi skulle hämta hönorna morgonen efter helgdag fick vi skramla i hop ett litet startkit hos vänner och bekanta. Från Karin och Fredrik i Åsan fick vi med oss spån och foder och hö och halm från Emma och Didrik i Kluk.

IMG_5934
Utflykt till Kluk.

IMG_5933

Sedan gjorde vi lösningar med sådant vi hade hemma för att de skulle ha något att anlända till. Vi kommer säkerligen att ändra och utveckla allt med tiden men det känns härligt att vara i gång.

Gårdagen ägnade vi sedan till att googla, spåna, leta inspiration, planera och införskaffa allt inför dagens hönsgårdsbygge.

Det råder delade meningar om vad som är bäst, frigående eller burhöns, då de höns som går fritt, de vi konsumenter helst vill ha går och pickar bland gödsel och blir sjuka. Även inom ekologisk produktion kan det finnas problem med hackning och parasitspridning. Kolla in filmen här. Därför känns det så bra att få ägg från egna höns.
Det är en vardagslyx vi längtat efter. Ett av rummet i chic&fair-ladan har fått en uppgift. Den ladan har enorma potential och jag är riktigt nyfiken på vad som ska bli vårt nästa steg.

IMG_5958

Vårt första experiment…höns på stege…ser tjusigt ut men inte så praktiskt, om man inte vill att de ska bajsa på varandra förstås:) Det slutade med att vi lade ner stegen på några byrålådor med hö, halm och galler och hönorna gick och la sig i en hög bakom en byrå.

IMG_5961

Siri, Doris, Signe, Greta, Hilda, Agda, Märta, Ines, Gördis och Svea. De ser ju på pricken lika ut. Är det någon idé att döpa dem?

IMG_5965
De första nio varma äggen. Vilken lycka!

Följ gärna vår resa som hönsägare ”and see how it unfolds”…

Annonser