IMG_6028

Förra sommaren var vår första på gamla prästgården, då semestrade vi flera veckor så vi skippade det där med att så. Redan då bestämde vi oss för att sommaren 2014 skulle spenderas mestadels hemma i Jämtland med lite odlingar, höns, målning och annat trädgådssyssel.
Vi blev sena i starten och började odla först i går. Det fungerar att så senare i norr och på morotsfröerna stod det till slutet på juni och på dillen till början på augusti.

IMG_6032

Ronny fick nys om billiga pallkragar via facebook. Jag tycker det är lättsamt och charmigt att så på det viset. Det kan man kalla recycle, att göra små miniland av återvunna pallkragar och gamla tidningar. Vi har placerat de fyra pallkragarna intill kortsidan på ladan, i söderläge. Det är det både skyddat och varmt. I närheten finns både vinbär och hallon och där emellan ska vi ha potatis och jorgubbsland. Längtar efter att kunna gå ut bland de färdiga grödorna och skörda från eget land. Inget smakar som det man själv har sått.

SÅ SÅR DU I PALLKRAGE
IMG_6029

1) Lägg dagstidningar uppslagna i mitten, rejält omlott i botten 3-4 lager. Låt dem sticka ut ca 5 cm utanför pallkragen i botten, annars växer gräset in. Om man lägger rejält med tidningar, så håller det flera år, då behövs bara gödslas och röras om lite på våren.

2) Blanda 2 delar jord 1 del kogödsel och 1 del sand. Sanden värmer och då växer det snabbare. På en dubbel pallkrage (som jag valde i år) 160-200 liter jord (4 påsar), 80-100 liter gödel (2 påsar) och 80-100 liter sand.

IMG_6035
Jag gillar pallkragarna i väderslitet trä men i år blir de faluröda för att matcha hönsgården och ladan.

3) Lägg fönster eller växtväv ovanpå, växer fortare, samt håller fåglar och andra djur borta.

IMG_6033

4) Gör i ordning nässelvatten att vattna med (ca 1dl per kanna vatten) det blir toppen gödsel!

5) När växter kommit upp kan du lägga rikligt med gräsklipp runt, fungerar som näring samt håller borta ogräs.

IMG_6030

Vi grävde även ett liten tokigt rabarberland med rötter från en vän och flyttade vårt egna som en vacker dag hade blivit run over med gräsklipparen annars. Ska bli spännande att de när de tar fart och blir ståtliga igen.

IMG_6031

Annonser