Etiketter

IMG_6022

”Årets Nyhet 2013 är en innovativ, enkel och miljövänlig produkt, utvecklad och tillverkad i Sverige. Den skapar multifunktionalitet och främjar återanvändningen.
Årets Nyhet ligger helt rätt i tiden för den medvetna föräldern.
Årets vinnare har förstått begreppet KISS – keep it simple stupid!”

Så löd motiveringen för branchmässans barn- och babypris. Vinnaren var en riktig recycleinnovation, KeepJar® en vit ring och ett lock som förvandlar barnmatsburk till nappflaska.

IMG_6025

KeepJar® är utvecklad av industridesignern Annamaja Segtnan.
Hon har en bakgrund om industridesigner och social entreprenör i Indien och Bangladesh. Under flera år arbetade hon med ekologisk sanitet och innovation. Annamaja finns även representerad som uppfinnare på Tekniska Muséet i Stockholm med den mobila cykeltoaletten Ecoloove.

När hon kom tillbaka till Sverige 2012 tillsammans med sin man och deras tio månader gamla dotter började de använda glasnappflaskor. Glasflaskorna hade dock en tendens att gå sönder. En dag när hon förfasades över att ännu en gång behöva lägga ut en hundring på en ny flaska såg hon en napp ligga ovanpå en urdiskad barnmatsburk på hyllan i köket. Så var idén till KeepJar® född!

Som designer med erfarenhet av produktion på fabriker i Indien var det inte långt mellan idé och produktion. Hon berättade om sin idé för Startup Stockholm och så var bollen i rullning.

KeepJar® är gjord utav polyeten 04. Det är en plastsort som återfinns hos många livsmedelsförpackningar och är fri från bisfenol A. Plastringen kommer inte i kontakt med vätskan. Den går att diska i diskmaskin. Den passar i hop med widenecknappar.

Jag tyckte idén var så smart och kontaktade Annamaja för att göra denna artikel. Jag blev nyfiken på om napparna från Ekokul passade för en ännu mer hållbar flaska. Annamaja undersökte saken och det hela resulterade i att napparna hamnade i webbutiken hos KeepJar®.

IMG_6023

Du sätter nappen i ringen och knäpper på (skruvar inte) den på den urdiskade barnmatsburken.
Snart finns även silikonfodral i olika färger i webshoppen som gör att flaskan mer hållbar.

IMG_6055
Flaskan går även att använda som sportflaska med nuks push pull (bpa-fre).

När vi ändå pratar barn och mat – här tipsar Annamaja om en god, mättande och prisvänlig barnmats-veggo som hennes dotter älskar. Receptet kommer från en kokbok av Jamie Oliver.

IMG_6059

KRÄMIG POTATIS & PURJOLÖSSOPPA MED KIKÄRTOR

1 burk ekologiska kikärtor / alt 2,5 dl kokade
1 purjolök
6-10 potatisar
2 dl vatten
grönsaksbuljong
salt
peppar
olja/smör till stekning

ev parmesan, turkisk yoghurt och timjan som topping

1) Fräs halvcentimeters skivor av purjolök.
2) Koka hackade potatisbitar.
3) Tillsätt vatten, potatis buljong. Koka i 15 min.
4) Stavmixa kikärtorna.
5) Stavmixa soppan och tillsätt kikärtorna.
6) Servera gärna med rikligt med peppar ur kvarn och havssalt. Toppa ev med riven parmesan, en klick yoghurt och timjan.

IMG_6024
Meja dricker vatten. Speciellt smart med nappflaska i bilen, för att slippa spill.

Annonser