IMG_6419

För snart ett år sedan deltog min dotters förskola i Naturskyddsföreningens inventering Operation giftfri förskola. Vi var 129 förskolor i 40 kommuner som deltog.

Meja hade precis börjat på föräldrakooperativet Gåvan. Förskolan har ekologiskt kök (läs mer HÄR) och Grön Flagg och jag tyckte att det vore helt i linje med Gåvans profil att även se över den övriga miljön, som leksaker, inredning, köksredskap, pyssel/färger, förkläden, glödlampshantering och rengöringsprodukter och tog därför initiativet att delta i inventeringen.

IMG_6506
Ekologisk olivolja används vid blöjbyten och ekolgisk tvål vid handtvätt.

Deltagandet i operation giftfri förskola gjorde oss mer uppmärksamma och efter den utfördes har det gjorts mer medvetna val vid inköp, framför allt svanenmärkta eller ekologiska, både gällande handtvål, leksaker och kökssaker. Vi har en bra dialog och bollar idéer med varandra, husmor, personal och föräldrar.

Jag har förmånen att vara vara ordförande i styrelsen, vilken ger mig möjlighet att lyfta och dryfta dessa frågor som för mig går under kategorin ”viktigt på riktigt” och så här i samband med sommarstädet bestämde vi oss för att passa på och rensa bland leksakerna. Jag och en annan mamma har tillbringat en solig dag bland utomhusleksakerna och i går bland inomhusleksakerna.

Naturskyddsföreningen har nyligen kommit ut med Åtgärdsförslag till kommunerna.

När jag plastbantade Mejas lekrum (läs om Det giftfria lekrummet) och jag och Jakob rensade hans rum (läs om Det plastbantade pojkrummet) lämnades inte mycket åt slumpen. Jag som annars är en secondhandnörd anser att just begangnade leksaker skall köpas med försiktighet, då äldre leksaker är mer osäkra och inte lika strikt kontrollerade. Jag tycker inte att barn behöver överflöd av leksaker. Våra barn tycker ändå bäst om att vara aktiva på andra sätt, göra saker tillsammans, göra utflykter, leka med djuren, baka, pyssla, sporta, bada, umgås, läsa och mysa. Vi önskar och handlar giftfria leksaker från ekologiska butiker som Ekokul, Rekolek, Ekoleko, Kokobello och Robygge. På förskolan däremot försökte vi hitta en bra lagomnivå vid rensningen som inte lämnar barnen leksakslösa men där ”det värsta” är bortrensat och då vi grovrensat oss ytterligare ett steg i rätt riktning. På förskolan finns inte heller samma ekonomiska frihet som i det enskilda hemmet.

IMG_6423
Rensning av utomhusleksaker.

SÅ HÄR GICK VI TILLVÄGA

1) Sådant som saknade CE-märkning, även sådant som var CE-märkt men var nött, trasigt, hade flamskyddsmedel, sådant vi visste var gammalt eller riskerade att skada barnen fick gå till ”nej-högen”.
2) Sådant som var nytt, CE-märkt (även ”säker” plast) och i naturmaterial fick gå till ”ja-högen”.
3) Sådant som gick att laga gick till ”reprationshögen”.
4) Vissa saker som kändes tveksamma, saknade märkning men som hade pedagogiska egenskaper eller hög funktion fick gå till ”kanske-högen” för personalen att gå igenom och ta beslut kring.

Planen är att successivt byta ut fler leksaker, färg och pyssel efter hand och att personalen konsulterar mig och den andra mamman vid inköp.

IMG_6508
Saker som fick gå.

IMG_6507
Exempel på saker som fick stanna. Servisen i växtfibermaterial, ekologiska kritor med mera…

Enligt leksaksdirektivet, som uppdaterades 2009, ska leksaker som är CE-märkta uppfylla bestämmelserna i leksaksdirektivet. Från den 20 juli 2011 tillämpades det nya leksaksdirektivet. Kemikaliekraven började dock gälla först förra sommaren, den 20 juli 2013.

TIPS INFÖR INKÖP TILL FÖRSKOLA

Skolgrossisten har jättefint och gediget skolmaterial sammanställt för waldorfskola och waldorfförskola.

– Svanenmärkta leksaker finns endast hos producenten danska Dantoy. Svanens krav kan ställas som krav vid upphandling. Svanen omfattar leksaker för barn under 14 år gjorda av träbaserade material, metall, plast och gummi, textil, stoppningsmaterial. Svanen ställer krav på bland annat att tillsatser i plast inte får orsaka cancer, ge genetiska skador eller störa fortplantningen. Parfymerad plast och gummi tillåts inte, inte heller nanomaterial En lista över förbjudna kemikalier måste följas. Cancerframkallande nitrosaminer i gummi begränsas. Endast pigment tillåtna för att komma i kontakt med livsmedel får användas för att färga plast och gummi. För textil och läder ställs krav på maximal halt formaldehyd och att de inte får innehålla halogenerade flamskydds- eller ytbehandlingsmedel. Det ställs också krav på färgämnen och hjälpkemikalier i beredningen av textil och läder. Naturfibrer ska komma från ekologisk odling. Gränsvärden för utsläpp av krom och syreförbrukande ämnen från läderproduktion ska också följas.

IKEA har sedan många år inte använt flamskyddsmedel i deras produkter. Alla IKEA-produkter globalt, ska följa kemikalierestriktionerna enligt REACH (legalisation on chemicals and substances,). Jag ser inte IKEA som varken ekolgisk eller giftfri kedja men jag tycker det är bra att känna till att deras produkter åtminstone inte innehåller flamskyddsmedel eller ftalater.

ATT TÄNKA PÅ VID INKÖP AV PYSSEL:

1) Förkläden: Många PVC-förkläden kan innehålla hormonstörande ftalater, eftersom de inte räknas som leksaker finns inte samma lagskydd. Köp miljömäsrkt textil, väv i polyester eller nylon (ok alternativ) eller av naturfibrer.

2) Teatersmink: Inga konserveringsmedel med klassificering H317, som kan orsaka allergisk hudreaktion eller bly får ingå i produkten.

3) Kritor, pennor och fingerfärg: Köp kritor utan tungmetaller, pennor utan organiska lösningsmedel och fingerfärg utan nitrosaminer.

4) Modellera, plastlera, lekmassa eller slime: Köp lekleror som inte är gjorda av PVC utan iställer vaxbaserade leror eller gör egen trolldeg.

5) Lim och färg: Köp färger och lim som är vattenlösliga utan konserveringsmedel.

IMG_6421

I sommar pågår byggen på gården, här förvandlar en pappa en gammal lekställning av återvunnet virke. Intill den nya ställningen skall det byggas en raket.

IMG_6420

På gården finns även bland annat skeppet och kiosken. Lekplatssakerna är i trä och passar fint in i miljön.

Nästa steg är att måla matsalen med äggtempera och behandla nyslipade trägolv med linoljevax.
För mig finns det inget viktigare än att min dotter får en så schysst och (r)eko vardag som möjligt och att ha möjlighet att vara delaktig på detta sätt känns som en fantastisk möjlighet. Jag ser med spänning fram emot våra steg vidare, framåt…