Etiketter

, , ,

IMG_6874

Jag befinner mig i efterdyningarna av årets festivalrus. I kväll har jag en att-göra-lista som pockar men jag pausar, tittar på bilderna, lyssnar på musiken och måste förstås dela med mig lite till er.

I år var det 20-årsjubilieum för folkfesten och musikfestivalen Urkult. Varje sommar, under tre dagar förvandlas den lilla byn Näsåker till en pulserande festplats. Näsåker med några hundra invånare, utan bankomat och där Ica stänger redan 15 på en söndag fylls nu av loppisar och matstånd längs gatorna och livemusik som vibrerar från festplatsen till byns alla hörn till långt in på nätterna.

Det är mitt tredje år på Urkult och jag är förälskad. Urkult liknar inte alls de festivaler där man snubblar runt bland ölburkar i leran. Här råder en lugn och kärleksfull familjefest med mångfald som ledord, där alla folk, stilar, åldrar, nationaliteter och musikgenrer får plats. I år slog Urkult publikrekord med över 7000 besökare varje dag och ungefär 10 000 besökare på Eldnatten, som är invigningen av festivalen med eldnummer, skådespel och musik.

IMG_6859

Den trolska festplatsen ligger magiskt vackert belägen med Nämnforsen som utsikt. Inne på området finns ekologisk mat, marknadsstånd, barer, stora scenen, den mindre solscenen, danslogen och den äventyrliga lekparken.

IMG_6869

Utanför området finns marknaden som mynnar ut vid hembygdsgården där barnaktiviteter, skaparverkstad, cirkustält och Brandmannamuséet med poesiscen. Även i kyrkan på byn bjuds konserter.

IMG_6868

För en ekonörd som mig gör medvetenheten på platsen att jag känner mig hemma, på riktigt. Inte bara är all mat som serveras på området ekologisk och produkterna som säljs eko eller fairtrade, soporna på festplatsen består även mestadeles av komposterbart material. Engångsartiklarna är gjorda av majsstärkelse eller träcellulosa och övriga sopor sorteras enkelt direkt på festplatsen av oss besökare.

Även utanför festivalområdet hittar du ekologiska eller recyclekläder.

IMG_6871

IMG_6870
Kläder av återvunna tyger från Kristinekulle Gård http://kristinekullegard.se

Vi bokade våra biljetter redan i februari och boendet som i år blev masslogi på skolan i April. Vi har tidigare bott i blött tält på camping eller sovit bagaget på bilen. Skolan passade oss perfekt. Vi slapp jaga frukost eftersom det ingick. Vi behövde inte parkera och åka till någon camping. Det var lätt att traska hem på olika tider och snabbt återvända till festivalområdet efter en tupplur eller efter att ha hämtat varmare kläder.

TIPS FÖR EN LYCKAD FESTIVALVISTELSE

– Ha mobilerna laddade och hitta en samlingsplats om ,eller snarare när, man tappar bort varandra.

IMG_6863

– Se till att ha ordentligt med cash, även om det finns möjlighet att ta ut en del pengar på området.

– Lämna inte barnen på lekområdet utan uppsikt. Det är en spännande, kreativ och äventyrlig plats men inte säker. Höga höjder, häftig fart på rangliga gungor nära brasa och branta sluttningar mot älven gör att jag håller mig på lekplatsen när barnen är där.

– Se till att ladda väska eller vagn med regnkläder, varmare kläder och/ eller filt. Varje år har vi råkat ut för plötsliga skyfall och mot om natten blir det kyligt även i år när det var solig hetta om dagarna.

För mig var det några kända band som Syster Sol, Stefan Sundström och Hoven Droven men också mycket för mig okänd musik, allt i från kletzmer till reggae.

IMG_6873

Klockan halvtvå på eftermiddagen förgyllde Marta Tilston den varma lördagen med sin fantastiska stämma, självklarhet och skapade en härlig stämning tillsammans med publiken som satt på marken framför solscenen. Lyssna på hennes ”Good world” här:

IMG_6875

Meja åt favoriten Dhal, (indisk linsgryta) medans hon diggade. Det brukar vi laga hemma ibland, kolla recepetet i det tidigare inlägget ”Med smak av Urkult – indisk linsgryta”.

klockan 2:00 på invigningsnatten fick min man stanna och digga till det som blev hans favorit i år, det svenska reggaebandet Partiet. Lyssna.

IMG_6883

IMG_6884

Till reggeadrottningen Syster Sol röjde jag och Meja nere på dansbanan. Meja satt på mina axlar med ena handen i luften som de andra i publiken och vajade i takt. Här är hennes Kärleksrevolt.

IMG_6882
Lilla urkultingen njuter.

IMG_6872

När det ösiga jämtländska folkmusikbandet Hoven Droven tog den stora scenen ville Meja gå och dansa igen. Lyssna.

IMG_6858

Sista kvällen stod vi valet och kvalet om vi skulle traska ”hemåt” eller om vi skulle lyssna till festivalens sista lajvband. Vi blev kvar och den kvällen blev alldeles magisk. Jag satt med en slumrande dotter under en filt och beskådade häftiga eldnummer samtidigt som bandet Fastpoholmen bjöd både ösigt och finstämt. Efter en stund satt hela familjen under filten och bara njöt, av musiken, eldshowen, mörkret, luften, människorna och stämningen. Lyssna på Fastpoholmen.

Jag tänker att en sådan här festival faktiskt kan göra förändring för världen för den gör avtryck med eftertryck. Vi kan inspireras till mer medvetna liv och val. Till att leva mer i harmoni med varandra och allt vi har omkring oss. Till att leva i mer avslappning och ”nunjuteri”. Inte bara tre dagar om året…

IMG_6864

En sista lek- och relaxstund innan hemfärd.

IMG_6862

Vi tog volvon, andra kultbuss.

IMG_6866

Annonser