Just nu är det mesta put on hold för mig i livets ”Dahl- & bergbana”. Trots att listan med bloggrubriker är lång och ämnena står på kö så blir det lite glesare mellan inläggen dessa dagar…Vad som pågår i dalen får jag säkert möjlighet att dela någon dag. Jag försöker bara hantera ”växtvärken” och hitta de mest finurliga genvägarna i vardagen. Tänk, jag som som annars förespråkar att laga från grunden brassade på färdiga köttbullar häromdagen (visserligen kravmärkta).

På tal om finurligt i vardagen, i dag skall jag nämligen dela med mig av mina sex hetaste husmorsknep som inte kräver elaka kemikalier och som underlättar vår giftfria vardag.

VALNÖTSTRICKET

IMG_7105

Vårt indiska bord i stora salen hemma hade fått rejält med repor av fruktskålen. Bordet hade lätt hamnat på listan bland saker som behöver sig en omgång med slipmaskinen men så ramlade jag nyligen över detta supertips. Jag trodde inte mina ögon när jag testade, swish swush så var reporna som bortblåsta och bordet som nytt. Hemligheten är så enkel att du ta en skalad valnöt och gnuggar över reporna tills de helt enkelt inte syns längre. På något vidunderligt vis lappar nöten ihop reporna. Dessutom blir ytan blank och fin. Jag blev så exalterad att jag uppmanade alla i familjen att prova. Detta ska funka på både mörka och ljusa träslag. Ett bekymmer mindre!

IMG_7106
Bordet före.

IMG_7107
Bordet efter.

SOCKERBIT TILL GRYTORNA

För ett par månader sedan lät vi bygga om lite för att få plats med en ny diskmaskin. Jag tror nästan den där diskmaskinen räddade vårt äktenskap. Disk kan vara en sådan energitjuv, tidsslukare och för oss ett ämne för onödigt vardagstjaffs. Grytor, stekpanor och vidbrända kastruller slipper vi dock inte undan. Något om jag med lätthet tar hand om i dag, utan minsta motstånd eller konflikt. Jag spolar lite kallt vatten i kastrullen och tar ett par hårda sockerbitar och gnuggar. På nolltid är allt det vidbrända borta.

IMG_7113

IMG_7112

ÄTTIKA MOT DET SURA

Att behandla lika med lika brukar ofta funka. Fett löser fett och surt löser surt, tydligen. Vi hade ett badlakan som luktade så illa så det vara färdigt för tippen men så drog jag mig till minnes knepet med ättika. Jag hällde en flaska ättika blandat med lite vatten över badlakanet över natten, tvättade sedan i 90 grader på morgonen och badlakanet var räddat och doftade bara fräscht. Ättika använder jag även som mjukgörande sköljmedel. Kläderna luktar inte pizzadressing, tvärtom, ättikan gör både kläderna och maskinen fräschare. Jag gör även eget allrengöringsmedel med ättika och citron. Kolla in inlägget Gör din egen antibakteriella allrengöring.

IMG_7111

FRÄSIGT PÅ SPISEN

Jag tror stenhårt på att barnen ska få vara med i vår vuxna vardag och få chansen att uppleva att de klarar sysslor och att det kan vara roligt att bidra och skapa tillsammans. Jakobs paradrätt är plättar. Han gör bättre plättar än någon i familjen. Även Meja gillar att stå vid spisen men vi får räkna med att tåla lite extra stök och kladd både under tiden och efteråt. Bäste tricket för att få rent spisen är ättika och bikarbonat eller bakpulver. Här använde jag min citronättika. Den bubbliga, fräsiga blandningen löser upp smutsen i ett kick och du behöver bara torka av med en trasa.

IMG_7110

KAFFESUMP TAR BORT LUKT

Tidigare hade jag en favorittvål som heter Kökshjälpen som tar bort lukter som lök, vitlök och fisk men sedan jag insåg att den innehåller palmolja har jag känt ett visst motstånd och undrat vad som skulle kunna bli alternativet. Så tidigare i år forskade jag lite kring kaffe och kaffesump och skrev inlägget Lyckliga fötter – gå runt i kaffesump. Då lärde jag mig att kaffesump funkar utmärkt att skrubba händerna med när du hanterat råvaror som luktar.

IMG_7109

Jag har även bytt ut min kroppstvätt till en blandning av kaffesump och olivolja. Blandningen skrubbar, tar bort eventuella lukt och kombinationen med oljan gör att du inte behöver någon bodylotion efter duschen.

BIKARBONAT I SKORNA

Bikarbonat tar också bort lukt och detta trick har jag känt till och använt mig av i många år. För att ta bort svettlukt i skorna, strö lite bikarbonat i skorna över natten och dammsug sedan på morgonen. För dig som är nyfiken på fler fenomenala användningsområden med bikarbonat kolla in inlägget Bikarbonat ett mirakelmedel eller?

IMG_7108

Jag passar på att tipsa om facebookgruppen ”Husmorstips gamla som nya”. Långt från alla tips är ekoreko eller kemikaliefria men du kan hitta en och annan (klimat)smart lösning även där.

Annonser