IMG_7246

Jag har just varit ute och stängt till hönsen som hade gått och lagt sig eller rättare sagt ”gått och satt sig”. Våra har en sittstege för sina pinnar. Snygga ungtuppen sover överst förstås, även om han till en början var blygsam och satte sig på mittenpinnarna.
Hönsen har gått in i ruggningsperiod, det är fjädrar överallt och vi får endast ett ägg om dagen istället för 7-10 ägg. Jag inser hur bortskämda vi blivit med att alltid ha överflöd på toppägg i kylen, att alltid ha ägg till försäljning och kunna ge bort som gåva eller byta bort mot något annat trevligt. Inga KRAVägg i världen går upp mot våra egna. Jag saknar känslan att gå ut och hämta varma, nykläckta ägg och att veta både vilken mat hönsen äter och vilket liv de lever. Om några veckor ska det det vara färdigruggat och allt i sin ordning igen.

IMG_7244
Jakob och Märta.

I slutet på maj hämtade vi dem, tio stycken fulfina tanter. Hönorna som varit burhöns hos Pelle och Lisa såg anskrämliga ut och var fjäderlösa på många fläckar, de var hispiga, oroliga och värpte vanliga fabriksägg. Idag är de helt annorlunda, de är fullfjädrade så när som på några stjärtar och har blivit riktiga sällskapsdjur som glädjeskuttar och följer oss var vi än går. Jag blir ofta full i skratt när Meja tar sig en promenad på gården omringad av hennes kompisar som hon kallar dem. Efter bara knappa veckan ute i det fria var äggulorna knallgula. Vi ger dem kravmärkt värpfoder, snäckskal och våra matrester. Vi behöver inte tömma soptunnan så ofta nu, när Meja slutat med blöjor och hönsen får vårt matavfall. Det känns fantastiskt att vårt bidrag till sopberget har minskat.

IMG_7234

Som ni kan läsa i inlägget Vi har blivit med höns så skedde det hela hastigt och lustigt, plötsligt var de här och vi körde på mantrat ”simply start & see how it unfolds”. Vi besökte några andra hönsvänner och fick inspiration och sedan var det bara att tuta och köra. Till en början hade vi varken reden, foderautomater eller hönsgård men det gick utmärkt att lägga ägg bakom en dörr, äta ur en gammal stupränna, dricka ur skålar och hönsgården fick vi färdigt först några veckor efter att de tuffsiga damerna flyttat in. Tuppen kom ytterligare ett par veckor senare.

Under sommaren har jag och barnen målat hönshuset vitt och byggt och målat reden och så småningom fick de öven foder- och vattenautomater.

IMG_6516
En gammal Ikeahylla med lite virke från en förbrukad våningssäng fick bli reden.

IMG_6510
Eftersom hyllan var av faner grundmålade jag för att få falurödfärgen att fästa.

IMG_6515
Jakob tätar springorna för att förhindra att löss tar sig in.

IMG_6511
Barnen målar vitt men lämnade brunt nertill och bakom sittstegen för där blir det ändå lortigt.

Jag gick en minikurs på Kretsloppshuset i somras och fick både svar på lite frågor och inspiration. Jag har säkert mycket kvar att lära men här kommer mina bästa nybörjartips.

IMG_7245

HÖNSEN BEHÖVER:

– Tätt, isolerat rum utan kryp- och rymningshål med tätade springor.
– Ljust rum med fönster, lampa och gärna vitmålat, de behöver minst åtta timmars ljus på vintern.
– Kutterspån (ej sågspån) på golvet.
– Balja med sand för sandbad, så gör de sig rena. Våra har även gjort sig en jordgrop i hönsgården.
– Sittpinnar med något som fångar upp bajset under. De bajsar framförallt när de sover och sover sittandes på pinnarna. Vi byggde en stege av nedblåst virke och bajsådor av gamla byrolådor och ramar med nät vilandes ovanpå.

IMG_7249

– En ombonad plats att lägga ägg på, helst reden. Beräkna ungefär tre hönor per rede.
– Hö till reden eller där de lägger ägg.
– Värpfoder, snäckskal, matrester (dock ej kärnfrukt som avocado, persika, plommon och rå potatis, allt detta är giftigt för de små hönsmagarna).
– Torv till bajslådorna.
– Behållare för foder, helst foderautomat för fri tillgång. Jag bad Granngården beställa hem en i plåt, eftersom jag givetvis ville undvika dem i plast.
– Behållare för vatten, helst vattenautomat för fri tillgång.

IMG_7247

– Hönsgård med nät även på taket, så inte höken tar sig in, inrett med någon skuggig plats.
– Luftsluss. De vill gärna gå ut även på vintern och kan därför behöva en sluss på vintern med remsor av filt i luckan.
– Värmeplatta till vattnet på vintern, vilket oftast är den enda värmekälla som krävs. Vissa använder även värmelampa.

Granngården har det mesta du behöver; kutterspån, foder, torv och automater.

HYGIEN OCH SKÖTSEL

Vi brukar städa hönshuset en gång i veckan då vi antingen tömmer bajslådorna på trädgårdskomposten eller strör på torv, krattar bort bajs från kutterspån, lägger ut lite nytt spån, torkar av automaterna och byter ut hö i redena. Vi krattar även i hönsgården. Vi har alltid speciella träskor och stövlar som vi tar på oss när vi går ut i hönshuset, eftersom det lätt fastnar hönsbajs under skosulorna. Vi har även speciella handskar och kläder när vi städar. Jag brukar koka och stavmixa våra matrester. Det kanske låter som jag är en riktig hönsmamma men jag tycker helt enkelt det är enklast eftersom viss mat behöver kokas, viss mat behövs hackas, äggskalen malas och att resterna helst hettas upp om man skall sälja ägg. Att låta matavfallet stå på spisen en stund och sedan stavmixa är lättsamt. Vi brukar gärna ta emot matavfall från vänner och grannar eller grönsaker och bröd från någon matvarubutiken i närheten.

1-2 ggr per år bör man ta ut all inredning och såpskura både väggar och golv.

Äggen tvättar vi med vatten med en skvätt ättika i. Vattnet ska vara 15 grader varmare än äggen. Många tvättar inte alls och egentligen ska det vara det mest hygieniska.

Hönsen är lättskötta och trivsamma sällskapsdjur som bidrar till att vi alltid har mat hemma, som tar rätt på matresterna och som ger fint gödsel till sommarens odlingar. Jag älskar hur allt hänger ihop och hur mycket glädje de ger oss och hur vi faktiskt har gett dem ett nytt liv.

IMG_7248