Etiketter

, , , ,

IMG_8081

”Adventstid kom till mitt ensamma hus”…eller snarare vårt ensamma hus. Pojkarna är Spanien hos svärmor, medan jag och Meja pyntar alla rummen adventsfina och dricker alldeles för mycket glögg. Adventstid och den nalkandes julen, då vi konsumerar mest och äter och dricker mer än någon annan tid på året. Om det är någon gång jag vill tänka till ett extra varv så är det nu.

Det är så mycket som hör julen till att det nästan går av bara farten. Jag skulle vilja uppmana oss att tänka till innan vi köper glöggen, russinen, pepparkakorna, Aladdinasken och värmeljusen för i just dessa klassiker finns de riktiga bovarna och det fina är det finns alternativ som vi kan välja om vi bara känner till dem.

IMG_8079


VÄLJ GLÖGGEN VARSAMT

Att vindruvor är hårt besprutade har nog de flesta av oss snappat upp vid det här laget men inte alla har gjort kopplingen att det även innebär russin, vin, matlagningsvin och förståss GLÖGG. De flesta glöggsorter innehåller druva och är glöggen inte ekologisk innehåller den de hårt besprutade druvorna. Nummer ett på det medvetna julfirandet vore alltså att välja ekologisk glögg med ekologiska russin.

Expressen presenterade en ekologisk glögg som bäst i test.

Vi köper oftast favoriterna lingonglögg eller blåbärsglögg från Kretsloppshuset.

Eller varför inte göra egen glögg, HÄR finns lite olika recept.

LJUSSTAKARNA

Vissa som lever giftminimerat hävdar att man varken bör tända ljus eller elda i kamin för att luften förpestas och påverkar våra lungor och blodomlopp.
Själv har jag dragit gränsen vid att jag inte eldar syntetiska doftljus och att jag väljer stearin före ljus gjorda av paraffin och palmolja. Jag tycker att det kan vara bra att känna till att ljus kan förpesta luften och att man därför inte behöver överdriva ljuseldingen men jag tycker det vore att förstöra mycket av mysfaktorn om jag inte fick tända ett par ljus i adventstider. Åter handlar detta om min lagomnivå, som jag skrev om i mitt förra inlägg.

IMG_8078

Svanenmärkta värmeljus i 100% med glaskopp hittar du på Claes Olsson. De svanenmärkta blockljusen köpte jag på Åhléns. Du som har de traditionella värmeljusen ska tänka på att pilla bort metalldelen som veken sitter på innan du slänger koppen i metallsorteringen, detta för att aluminiumet ska kunna återvinnas. Vekeshållaren är nämligen oftast gjord av järn, som sorteras ut av magneter – och om vekeshållaren sitter kvar i ljuset så kommer även ljuskoppen av aluminium att sorteras som järn och brinna upp.

SKIPPA VITMOSSAN

Vi kallar den vitmossa och hittar den i de flesta butiker så här i adventstid men egentligen är det inte alls någon mossa utan en lav, fönsterlav. Den plockas på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig och behandlas ofta med kemikalier. Om du redan köpt fönsterlav kan du spara den till nästa år. Om du plockar fönsterlav själv i skogen, ta lite försiktigt i kanten av en större tuva. Det går ju även att välja grankvistar, hasselnötter eller skivor av torkad citrusfrukt i adventsljusstaken eller välja en ljusstake som inte kräver någon mossa.

IMG_8084

PEPPARKAKORNA

De allra flesta pepparkakor innehåller miljöboven palmolja. Det är inte ovanligt att när det står vegetabilisk olja/fett menas just palmolja.

Kända varumärken som får sin palmolja från palmoljejätten Wilmar International gör oss konsumenter till omedvetna medbrottslingar i skövling av Indonesiens regnskog och bidrar därmed till att kritiskt hotade arter som Sumatratigern står på kanten till utrotning.

Palmoljan som ofta ersätter de farliga transfetterna är inte heller särskillt bra för hälsan då den innehåller fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet.

Enligt Äkta Vara verkar det knivigt att hitta ekologiska pepparkakor bakat på äkta smör.

Gille har bytt ut palmoljan mot svensk rapsolja. Äkta vara rekommenderar även Olof Victors och Jules des Trooper men ingen av dessa tre är eko.

Ekologiska pepparkakor från Änglamark innehåller margarin och de från Nyåker och Annas innehåller palmolja.
Vi får alltså välja på oekolgiska bakade på äkta smör eller ekologiska bakade utan smör, eller så får vi helt enkelt baka själva.
HÄR hittar du ett recept på pepparkaksdeg utan bakpulver.

IMG_8077
Förra årets bagerska.

CHOKLADASKEN

Den i många hem obligatoriska chokladasken Aladdin innehåller även den palmolja och så här svarar Marabou i frågan.
”Ja, vi använder palmolja i ett antal av våra produkter, i fyllningar till chokladbitar (kakor, praliner och stycksaker). Detta för att den bidrar till önskad konsistens och smak, ger god lagringshållbarhet och är fri från transfett.”

På Goodstore hittar du en ekologisk mjölkfri chokladkalender.

Att hitta en ekologisk chokladask var inte det lättaste. Jag lyckades slutligen hitta en hos Ekodirekt.

Själv ska jag prova att göra egen tryffel med kokossocker istället för vanligt socker.

IMG_8085

KLÄDERNA

Jag har hittat fantastiska kläder till jul och nyår på second hand. Det kräver mer framförhållning och planering när vi handlar begagnat. Vi kan inte smita in på en secondhandaffär dan före dopparedan och räkna med att plocka upp den perfekta julklänningen, så som vi faktiskt kan göra om vi väljer att handla nytt. Jag hittade Mejas röda velourklänning från Polarn och Pyret, en sprillans ny Fix-kofta och och en svart nyårsklänning med stjärnor med märket Lingon & Blårbär på Facebooksidan Köp och sälj Barnartiklar i Jämtlands län. Till mig själv en grå balongklänning i linne på kupan I Järpen. Mina lilla svarta köpte jag på vintagemarknad på stjärntorget. Den har jag använt på begravning, spelningar och andra fetligheter. Jag älskar plagg man kan använda många gånger utan att tröttna. En stilig och bekväm spetsklänning där man slipper hålla in magen efter en trerätters.

IMG_8080

PYNTET

Jag har köpt det mesta av mitt julpynt, så när som på några adventsstärnor, på loppis. Förutom att det är klimartsmart så är det fantastiskt ekonomiskt att fynda dukar och servietter i gediget linne och på loppis. Jag kan inte komma på en endaste anledning att handla dessa saker nytt förutom att även här krävs det planering. Nu jagar jag vita stora linnedukar och med lite flyt lyckas jag hitta dem innan långborden skall dukas. Jag tycker det är bra om vi åtminstone börjar på secondhandbutiken innan vi ibland kanske får ge upp och handla nytt men då har vi i alla fall försökt.

IMG_8082

bild-88

Jag kommer att under decembermånaden bjuda med er på jämtländskt dinkeltunnbrödbak, skriva om kloka klappar, gröna julrätter, hur vi sorterar de kluriga julsoporna, hur vi väljer den bästa granen och annat som hör den medvetna julen till.

Jag tycker inte att vi behöver trotsa julen, bara för att den är förknippad med konsumtionshets. Vi behöver inte tumma på de vackra, stämningsfulla, pyntade eller goda. Jag älskar att skapa stämning, följa traditioner och göra skillnad på vardag och fest men vi kan välja de mer hållbara alternativen.

Jag önskar oss alla en stressfri månad fylld av gemenskap, julefrid och måttfullhet.

IMG_8083

Om du klickar på rödmarkerade ord hamnar du på en länk som beskriver ordet, artikel, källa etc.

Annonser