Nyårsdagen, lila tulpaner, gräddstuvad pytt på gårdagens älg, mjukisbyxor och diskmaskinen går varm.

I går var dagen då vi skulle summera året och lägga önskningar och löften för detta kommande. I går var dagen vi skulle glittra och piffa och lägga ut de tjusigaste och lyckligaste nyårsbilderna.
Det finns saker att fira och saker som påminner oss om det smärtsamma i livet.
Min summering blev en blandad kompott även om mina personliga glädjeämnen är fler än de tuffa.

Jag har de senaste åren satt mina nyårsvisioner (snarare än löften) och faktum är att även de orimliga har infriats. Jag känner mig dubbel inför detta med affirmationer för jag tror verkligen att vi själva kan sätta tonen och påverka riktingen för våra liv och infriandet av våra drömmar och ”längtor” samtidigt som jag är fullkomligt övertygad om att vissa saker rår vi inte på och vi kan omöjligt klandra oss själva som skaparna av våra missöden.

Jag tror ändå att tacksamhet är nyckeln och till vårt välbefinnande till vår framgång. Jag bli förundrad när människor som befinner sig i svåra situationer ändå lyckas se ljuset. Min förhoppning är att oavsett var vi befinner oss och hur våra liv ser ut just nu så ska vi stanna upp, kliva ut vår egen bubbla, ur vårt eget drama och göra något litet eller stort för någon annan i går , idag ja kanske varje dag, något som gör skillnad.

Vi njöt av en lugn gårkväll i hemmets vrå där vi inte tummade på finessen men där vi firade i enkel gemenskap med de nära. Jag hade förmånen att ha min proffsige bror Andreaz Norén i grytorna för en extra fantastisk festmåltid. Jag älskar att få nya idéer till rätter och dessa kommer garanterat att gå i repris hemma hos oss. Låt er inspireras!

IMG_8300

FESTMENY
Förrätt – tre kanapéer

– Smörstekt surdegstoast med kalixlöjrom laktosfri gräddfil och finhackad rödlök
– Fröbröd med krämig äggröra på gräslök och vitpeppargravad öring från Undersåkers Charkuteri
– Dinkelblini med karamelliserad lök, päron och rivet kallrökt gåsbröst från Undersåkers Charkuteri

IMG_8299

Huvudrätt

Ugnsbakad älgentrecote med enris och vitlök med jordärtskockspuré, smörstekt skogschampinion och viltsky med enbär.

IMG_8301

IMG_8302

Efterrätt

Tarte tatin med saltkolaglass.

Jag älskar att plocka bort lite jul och duka skirt i glas och vitt. Jag skippade plastiga glitterdekorationer och tycker det enkla är finast, tjugo klimatsmarta tulpaner, en spetsgardin som duk, vitt finporslin och några ljus. Den fantastiska maten fick stå i centrum.

ENKEL FESTMAKEUP

IMG_8303

Inte heller makeupen behöver bestå av glitter, som i många fall består av plastbitar. Dessutom kan det kännas lite forcerat med en glittrig makeup bara för att det är nyårsafton om man annars inte sminkar sig så mycket. Jag gav min fina svägerska stylisten Pamela Bellafesta en enkel festmakup. Pamela brukar inte sminka ögonen med mer än maskara och concealer och hon har fylliga läppar som gör den röda munnen rättvisa. Därför tycker jag att en enkel eyeliner tillsammans med den röda munnen räcker gott som en stilfull och elegant makeup för er som inte brukar sminka er så mycket.

IMG_8309

Jag lade basen med mineralprodukter, foundation, concealer och rosigt rouge från Back to earth.

IMG_8308

En ljus concealer över hela ögonlocket fick bli en ren bas mot Nvey Eco cake eyliner från Softskin. När du lägger eyeliner följ linjen från näsvingen mot brynslutet. Eyelinern får inte hamna utanför yttre ögonvrån för då tyngs ögat ner. ”Jobba” uppåt utåt. Höj ögonbrynet med ett finger för att komma närmare fransraden när du lägger eyelinern och lägg den tjockare ytterst, lägg till sist på den lilla vingen.

IMG_8307

Innan jag lade läppstiftet med en skarp pensel lade jag concealer lite utanför läppen och en bit in på läppen, då förhindrar man läppstiftet från att blöda och linjen blir skapare. För att få munnen symetrisk sätt en pensel mitt på munnen och jämför de olika sidorna med varandra. Jag använde mitt favoritläppstift Dr Hauschka 04. Till det matchande rött nagellack från Une C07
som du hittar på Åhlens eller Kicks.

IMG_8304

IMG_8305

IMG_8306

Läs Pamelas eget inlägg om sminkningen HÄR.

FYRVERKERIER
Jag ska inte säga att jag inte skådar fyrverkeriernas färgsprakande show på himlavalvet. Jag gör det på avstånd och med dubbla känslor. Det hör ju av tradition nyår till men det är något jag absolut hade klarat mig utan när jag tänker på hur de både skrämmer våra djur och skräpar vår natur. Förra året trodde vi att vi valde det miljövänliga alternativet thailändska rislampor
och skickade ut lampan över vattnet för att inte orsaka någon brand. Det jag sedan lärde mig vara att ståltråden kan ställa till det för djuren. Metalltrådarna i lyktorna kan hamna på åkrarna, slås sönder av skördemaskiner och följa med i ensilage och höbalar. Om djuren får i sig metallbitarna kan utgången bli dödlig. Vissa hävdar även att lamporna kan orsaka bränder. Om jag ska skicka lampor igen så får det bli med bambu i stället för ståltråd. De finna att beställa från Khom Lloy.

Tack alla ni som följt Chic & Fair under ”sitt” första år, ni som gillat, kommenterat, mailat era frågor och er uppskattning och uppmuntrat mig till att vilja fortsätta göra grundlig research för nya inlägg. Jag ser fram emot ett spännande år där vi tillsammans hjälps åt att leva mer medvetna lustfyllda liv som gör skillnad där vi fortsätter ställa oss frågorna vad som faktiskt är viktigt på riktigt.

Med kärlek och värme och en önskan om ett ljust 2015 till oss alla.

/Ulrika

Annonser