Januari och februari skulle lätt kunna bli de smådeppiga månaderna även om vi sakta går mor ljusare tider. Januari, årets fattigaste månad och vabruari då småbarnsföräldrarna slår rekord i antal vab-dagar och förkylningarna härjar fritt.
Mina bästa tips så här i slutet på januari är att rensa och röja för då kan vi känna oss både rika och fria, i stället för att räkna dagarna till löning. Dels mår jag mycket bättre i själen när jag rensar och röjer, kalla det feng shui eller vad du vill. Det är dessutom hälsosamt att städa mycket och ordentligt om du har lätt att bli sjuk. Damm drar till sig kemikalier och dammet är värdelöst för klena slemhinnor. Håll sovrum vädrade och dammfria i förkylningstider!
Sedan kan du göra upptäckter som gör att du känner dig rikare när du börjar rensa. Den senaste veckan har jag fått några sponana röjarryck och gett mig i kast med några energitjuvar.

När jag äntligen tog tag i den rena osorterade tvätten som legat och pockat, berget med lakan och handdukar och framförallt strumphögen, fann jag plötsligt totalt närmare 100 par fina strumpor, 25 strumpor var till alla i familjen. Det var även skönt att säga adjö till de ensamma och slitna. Vi som upplevt att vi aldrig hade några strumpor – tji fick vi! En sak är säker att någon strumpshopping blir det inte den här månaden. Att de avlagda strumporna precis som andra trasiga kläder går i de vanliga soporna (eller brännbart på tippen), det vet ni va?

IMG_8540

IMG_8539

Jag tog även hand om en sådan där blandad hög med papper och annat som vi lagt i en ”tills-vidare-korg”. Där fyndade jag några borttappade viktigheter och massa saker som jag inte alls saknat och som bara gjort den där högen till ett onödigt stort monster, sådant som jag med lätthet kunde släppa till återvinningen. Att kuvert går till de vanliga soporna och inte till återvinningen (där klistret sabbar pappersåtervinningen), tror jag de flesta vet idag men jag vet också de som klipper lappar av kuverten och har till handlingslistor och andra anteckningar. Ett ganska enkelt recycletips.

IMG_8530

Mitt bästa röjartips är dock att ge köket en ordentlig omgång. Jag städade, rensade och röjde i både kyl, frys och skafferi. Jag hade inte gjort den städningen efter julens festligheter med många i huset, så det rådde lite lätt kaos. Hönsen fick sig ett par rejäla måltider och jag passade på att skriva ner lite ingredienser som skulle kunna bli middagar till oss. Att göra veckomatsedlar funkar inte för oss, eftersom vi oftast inte alls är sugna på att vare sig laga eller äta den för dagen tänkta rätten. Men att skriva ner protein i en spalt, kolhydrater i en annan och grönsaker i en tredje och även göra förslag på rätter och sedan hänga upp den där listan på kylskåpet funkar hur bra som helst.

IMG_8531

Jag insåg att jag kunde få ihop varierade rätter i åtminstone tre veckor framöver om vi kompletterade med några färskvaror. I stället för att åka till affären varje eftermiddag och inte veta vad vi ska laga kan vi bara gå till listan och välja något. Oftast har vi mycket mer mat hemma än vi tror och dessutom gillar jag den kreativa utmaningen att skapa menyer av det man har.

IMG_8532

Middagstips: Pankopanerade kidneybollar enlig bönbiffarnas recept HÄR, wokad rödkål enligt grönkålsreceptet HÄR, rött ris från Saltå Kvarn och kall tahinisås recept HÄR.

I helgen klippte jag även håret på Meja och hår och skägg på min vildvuxne man och gjorde hemmaspa på skafferietprodukter.

Det fanns en tid då jag lade hutlösa summor på skönhetsprodukter och gick till frissan var sjätte vecka. Idag ser badrumsskåpet väldigt annorlunda ut och varför jag har valt det har först och främst att göra med att banta kemikalerna jag tidigare utsatt min kropp för. Att det även påverkar plånboken är bonus. Jag är desstutom så mycket nöjdare med de hemmagjorda grejerna före de färdigkomponerade från butikshyllan.

För dig som känner dig glåmig och dessutom tycker januari kan kännas lite fattig, så uppmuntrar jag dig att göra ett hemmaspa från skafferiet och har du slut på deo, schampo och tvättmedel så finns det lösningar på det också.

Om jag bara fick välja några få saker som skulle funka till både hemmet, tvätten och hygienen så skulle jag välja bikarbonat, vinäger, såpa, kokosolja och aloe vera. Nu ska jag villigt erkänna att jag även har några andra favoriter i badrumsskåpet men jag tycker ändå att det känns häftigt att veta att jag skulle klara mig långt på dessa om det kniper.

Bikarbonaten tillsammans med vinäger är super till städning, såväl smutsiga spishällar som för smutsiga toaletter och för att rensa rören i slasken. Bikarbonat tillsammans med kokosolja och potatismjöl blir med lika delar av allt den bästa deon jag testat. Bikarbonaten funkar även som tandblekning tillsammans med kokosolja eller som som schampo med äppelcidervinäger som surskölj. Kokosoljan funkar som både tandkräm, munskölj, i hårtoppar, som hudkräm och i stället för rakgelé. Bikarbonat kan du även använda som vittvättmedel med vinäger som sköljmedel. Såpan kan du också använda både i tvättmaskinen, som schampo, i badet, som handtvål och i fotbadet.

Nu är kokosoljan portäppande så jag föredrar att varva andra olika rena vegetabiliska oljor i ansiktet som regel. Såpan som schampo tröttnade min hårbotten på och jag har nu ett pulverschampo från Klockargården som favorit. Jag är tveksam till såpa för att helt ersätta tvättmedel och kommer gå in djupare på det i ett inlägg om tvättmetoder framöver men som en lösning då och då funkar det utmärkt.

Hur som helst så tycker jag att det är befriande att veta att jag inte måste konsumera bara för att jag inte har specifika produkter hemma, det går att lösa på andra sätt med få saker som åtminstone jag alltid har hemma.

Hemmaspaprodukterna känner ni igen från tidigare inlägg. Här presenterar jag varianter på några av mina favoriter.

bild-18

Peelingmask till ansiktet: honung, salt och bikarbonat – 1 tsk av varje. Skrubba i cirklar och låt gärna sitta en stund som mask.

IMG_7109

Kroppsskrubb: 3 msk kaffesump, 1 msk valfri olja och 1 msk socker. Andvänd skrubben i duschen och skrubba allt uton ansiktet.

IMG_5488

Fotbad: 0,5-1 dl äppelcidervinäger, 0,25-0,5 dl bikarbonat, en skvätt såpa, fotbalja med varmt/hett vatten. Sitt med fötterna i baljan i minst 15 minuter.

IMG_5965

Hårinpackning: en rå äggula, 1 tsk smält kokosolja, låt sitta i 15 minuter i hårtopparna och skölj ur, avsluta med att skölja med iskallt vatten, så att fjällen sluter sig.

Njut av ditt rena och lena jag!

IMG_8533

Annonser