IMG_9229

Våren är här och den stora vårstädningen. Jag släpper in ljuset, hänger undan de tunga kläderna, vädrar, dammsuger katthår, luftar garderoben och längtar att göra mig av med vinterns slagg i kroppen. Jag har även i år drabbats av vårtrötthet men känner ändå en iver att fylla både huset och kroppen med ny fräsch energi.

Jag tror vi kan städa oss till en bättre hälsa, bokstavlig talat. En viktig del i det giftminimerade livet är att städa och vädra. Damm kan dra till sig skadliga kemikalier från till exempel elektronik, möbler och plast. Att städa och samtidigt tillföra fler skadliga ämnen till hemmet är för mig kontraproduktivt. Många förknippar doften av rent med starka kemikaliska produkter och syntetiska dofter, när jag städar vill jag att det skall vara rent på riktigt. Rent för mig innebär nyvädrat och med naturliga dofter från gammeldags såpa och lavendel.

IMG_9225
Hälsingesåpa & aromatisk ättika från Gröna Gredelina.

Dagens inlägg handlar om varför jag anser dammsugaren vara en nödvändig pryl för miljövänlig städning, om en smart och enkel fönsterputsning, hur vi kan rensa oss fria, vårdetoxa den vintertrötta kroppen, banka skiten ut våra mattor och ge våra hem små enkla ansiktslyft som gör stor skillnad.

Om du drabbas av vårförkylningar är det sista du behöver en dammig miljö. När tvättade du gardinerna senast? När dammsög du soffan? Har du kläder, tyger, kuddar, överkast och mattor i sovrummet som samlar damm och i så fall hur länge sedan åkte de ner i tvätten?

Gör luften lättare att andas så håller du dig friskare!

RENSA DIG FRI
Jag är dessutom övertygad om att det är bra för den mentala hälsan att både rensa, sortera och städa. Kalla det feng shui eller bara att frigöra energi. För en tid sedan bestämde jag mig för att rensa mina barndomsminnens lådor. Alla dessa kartonger som jag släpat från hem till hem utan att ens öppna dem. Målet var att förvandla tio lådor till blott en endaste och jag lyckades. Jag var redo att säga adjö till gamla plastiga dockskåpsmöbler, mattböcker från årskurs tre och skokartonger med vykort. Jag sparade bara guldkornen. Jag känner att ju mindre jag saker jag har desto mer fri blir jag.

IMG_9228

BANKA SKITEN UR MATTAN
Flera gånger under vintern har jag tänkt att jag skulle passa på och slänga ut mattorna i snön och ”banka skiten” ur dem. Förra helgen kom det nysnö, så jag passade på. Jag tror egentligen det är bättre med iskall vintersnö men detta var bättre än ingenting. Jag lade mattorna upp och ner ett par timmar på snön, sedan tog jag mattpiskan och bankade mattorna där de låg.

IMG_9227

SMART OCH ENKEL FÖNSTERPUTS

Sedan jag övergav fönsterskrapan och Ajax fönsterputs har fönsterputsningen blivit både enklare och mer lustfylld. Det var när jag arbetade som husfru på Ängsbacka Kursgård som jag började med att putsa med två microfiberdukar och lite äppelcidervinäger i vattnet. Eftersom microfiberdukarna är gjorda av plast och vissa hävdar att de liksom fleece släpper plastpartiklar i haven vid tvätt så testade jag samma procedur men med min växbo lintrasa och kökshanduk. Det gick utmärkt det med, inte riktigt lika effektivt som med microfibertrasa men nästan.

Du behöver en bunke med varmt vatten och en skvätt äppelcidervinäger, en trasa att våttorka med, en torr trasa eller duk att eftertorka med och ihopknöcklat tidningspapper som slutfinish.
Torka, torka, torka, svisch swusch så är det klart! Inga ränder och jag brukar inte heller lyckas att få någon tidningssvärta på fönsterkarmarna.

IMG_9220

DAMMSUGAREN EN NÖDVÄNDIG PRYL
Många som vill minimera sin konsumtion, leva mer miljövänligt med färre prylar och enklare liv brukar vilja överge dammsugaren. Jag är verkligen ingen materialist och använder ganska få och omoderna elektriska prylar men hävdar att dammsugaren är en nödvändig pryl om du ska städa miljömedvetet.

Dammet skall nämligen hamna i brännbart och det gör det enklast via dammsugarpåsen.

Visst är det viktigt att våttorka eftersom det fångar upp smådammet men inte utan att du torrdammat och dammsugit först. Dammet som dragit till sig skadliga kemikalier sköljs vidare ut i våra sjöar och skärgårdar. Använd istället dammsugare, torr mikrofiberduk eller blött papper och se till att dammet hamnar bland hushållsavfall/brännbart. Mikrofiberduken dammsuger du enklast efter användningen, gör inte ren den i vasken!

IMG_9223

Vi har en tung pjäs som vi ärvt av svärmor men en riktgt dunderdammsugare. Jag tror inte att de nya elektriska grejerna nödvändigtvis är av bättre kvalitet än de gamla, kanske snarare tvärtom.

IMG_9221

För att göra dig av med kvalster; strö på bikarbonat eller denna bikarbonat med lavendel från Gröna Gredelina på madrasser eller mattor, låt verka i minst 30 minuter och dammsug.

IMG_9222

GE BLOMMORNA NYTT LIV
Passa på att planera om blommorna när det äntligen går att stå ute, ge dem ny jord och kanske större krukor. Jag brukar använda Änglamarks eller Garants ekologiska planteringsjord.

IMG_5386

GÖR EN VÅRDETOX
Varje vår känner jag mig trött i kroppen och det är helt naturligt att vi känner så.
På våren drabbas många av vårförkylningar och vi kan uppleva att vi känner oss tunga i kroppen. Inom ayurveda kallas denna årstid för kaphaårstid. KAPAHAS element vatten & jord, bildar tillsammans lera. Det är vad vi ser i naturen och upplever inuti våra kroppar denna årstid. Kaphabalanserande kost är stark, kärv, bitter, torr, och varm. Undvik, vitt, sött och kladdigt. Även vi som inte är kapha i vår konstitution kan känna av dessa växlingar.
Därför brukar jag varje vår göra någon form av utrensande diet. Förra året fick ni följa min detox med tips om både maten, drinkarna, preparaten och badrumsrutinerna. Kolla under kategorin DETOX för inspiration till en god och effektiv utrensning.

IMG_9226

GE HEMMET ETT ANSIKTSLYFT
Förra helgen gick vi rum för rum och antecknade vad som skulle behöva göras för att underhålla och fräscha upp. Denna vecka har vi ägnat åt slipning, spackling och målning lite här och där, fönsterbrädor, element, trappräcken och lite skåpsluckor. Inga jätteprojekt men insatser som gör skillnad. Jag har gått och tittat på de där avskavda ställena och gjort projekten mycket större i mitt huvud, då stjäl de både energi och skapar otrivsel. Att vika små stunder då och då under veckan och en helg till att slutföra det känns så värdefullt och varje minut välspenderad. Nu spanar jag efter nya sofföverdrag och kikar på kulörter av matt linoljefärg och vax för att ge några möbler nytt liv. Jag är välidigt nyfiken på kalkfärg och håller på och undersöker hur reko Jeanne d’Arc Living Vintage chalk paint är. Vi behöver inte köpa allt nytt eller totalrenovera, ofta räcker det med några detaljer för att vårda eller förnya det vi redan har. Mig har det hittills kostat en burk linolja, ett par penslar och lite tid. Resten fanns i verkstan.

Gå inte och titta på detaljerna du stör dig på, gör ett litet ryck i stället, så mår både du och ditt hem mycket bättre!

För dig som suktar efter fler miljövänliga supperstädtips läs mitt inlägg STÄDREVOLUTION – RENT PÅ RIKTIGT.

Även om jag får en kick av att städa så tycker jag det kan vara svårt att hålla god ordning bland barn, katter, höns, noter och kvällsaktiviteter.
Hos Sköna hem hittade jag en en inspirerande artikel ”Nio enkla vanor att ta efter personer som aldrig behöver storstäda” Smarta rutiner som jag hoppas få till.

Klicka på det rödmarkerade för att läsa mer. Du hamnar på länkar med mer info.

Annonser