I torsdags var det parfymfria dagen. Då bar jag ingen parfym, trots att min Parvati har helt naturliga milda dofter av amber och vanilj och är gjort på vegetabiliska och eteriska oljor. Många som lider av MCS klarar nämligen inte naturliga dofter bra heller. Vad MCS står för kommer jag beskriva längre fram i detta inlägg men först vill jag berätta hur det är för mig.

Jag börjar fundera om jag är avgiftad nu eller vad är det som gör att jag har blivit så mycket känsligare för vissa saker på senare tid?
Sedan jag slutat med syntetiska dofter som sköljmedel, syntetisk parfym, konventionella schampon, doftljus och ”kemiska” städprodukter och slutat äta glutamat (smaktillsatser) och smågodis med ”låtsassmaker” så har jag utvecklat en otrolig känslighet för det som inte är äkta.

Precis som när jag detoxat och allt jag stoppar i munnen smakar mycket mer så är det med dofter när jag vant mig av med många syntetiska ämnen. Så brukar de som slutat röka också beskriva det.

Jag känner mig otroligt tacksam över att min man inte använder rakvatten eller herrparfym, jag tycker verkligen att både han och barnen luktar godast när de doftar sig själva.

JAG MÅR FYSISKT ILLA AV DET OÄKTA
Det som många andra förknippar med att lukta rent och fräscht får mig att må illa och få huvudvärk. Jag kan inte längre vistas i matvarubutikernas avdelningar med städ och rengöringsprodukter utan får huvudvärk och upplever ett starkt obehag och måste faktiskt hålla för näsan eller hålla andan när jag passerar dessa hyllor. Rent för mig luktar nyvädrat, lakan som fladdrat i vinden och såpa utan parfym. Mina godaste dofter är äkta lavendel, äkta vanilj och de indiska örterna i mitt pulverschampo. Jag var på en föreläsning med Katarina Johansson författaren av böckerna Badskumt och Den onda badankan och hon pratade om att vi gick runt med en hel kavalkad av olika dofter, från schampot, duschkrämen, vår bodylotion, sköjmedlet till deon och så vår favoritparfym ovanpå alltihop. Hon tyckte man kunde välja parfymfritt på det mesta och välja endast en doft som man gillar.

Smaksatta chips och nötter, mat lagad på buljong och färdiggrillad kyckling smakar påhittat och jag blir irriterad och får huvudvärk av glutamaten eller jästextraktet som måste tillsättas för att få maten eller snacksen att smaka som något annat.

Kan inte mat få smaka mat, eller är den uppblandad med så mycket annat skräp att vi måste tillsätta ”låtsassmaker”?

ATT BRYTA EN VANA
Jag tänker att det hela handlar om vad vi vant oss vid. Det fanns en tid då jag också förknippade rent med överdoserat sköljmedel, städprodukten Cillit Bang och Wellas schampon.

Vänjer vi håret vid att tvättas ofta med konventionella schampon som egentligen lurar håret att bli rent så är det så vi tror det ska vara. Läs mer om No poo och vad jag baserar detta utlåtande på HÄR.

Vänjer vi våra barn vid att lördagsgott är detsamma som plockgodis fullproppade med e-nummer så är det den smak de kommer att gilla. Jag undrar också varför lördagsgodis är så vedertaget, det har nästan blivit alla barns rättighet att smälla i sin en bamsepåse syntetiskt påhitt minst en gång i veckan. Vi har faktiskt inget som heter lördagsgodis hemma hos oss, det godis vi äter mest är choklad och det kan lika gärna bli på en onsdag kväll som på en lördag.

Vi är vanemänniskor. Det sägs att det tar 21 dagar att bryta, byta eller skapa en vana.
Lika väl som vi en gång vant oss vid det syntetiska kan vi när vi väljer bort det tillslut bara uppskatta det äkta. Det är för mig både en befrielse och ett handikapp. Runt om mig finns dagligen de oäkta dofterna som jag helt enkelt bara får förhålla mig till och smaker som jag då och då får tugga i mig.

Jag upplever dock att trenden går mot det äkta och att vi blir fler och fler som vill ha de äkta dofterna, rent på riktigt och den riktiga maten lagad från grunden utan tillsatser och bekämpningsmedel.

EN SYNTETISK AVGIFTNING
För dig som känner igen dig i att ha lurats till att gilla det konstlade och skulle vilja testa en syntetisk avgiftning så kommer några tips här.

IMG_0213

1) Använd parfymfria eller ekologiska tvättmedel.

IMG_0217

2) Byt ut sköljmedel mot ättika och nej, tvätten luktar inte pizzasallad utan ättikan tar bort dålig lukt och tvätten luktar rent på riktigt samt att det mjukgör. Använd lite eterisk olja av lavendel om du tål och absolut vill att det ska dofta något annat än bara rent. Använd dock inte eteriska oljor med limonen i sköljmedelsfacket, det är skadligt för vattenevande organismer. Läs mer HÄR. Om du vill få bort sköljmedelslukt (ur exempelvis begagnade kläder) lägg kläderna i ättiks- och bikarbonatbad över natten (en flaska ättika, 0,5 dl bikarbonat och så mycket vatten att plaggen täcks), tvätta sedan i så höga grader du vågar och låt kläderna torka på element eller i sol. Värmen tar bort lukt.

IMG_9225

3) Skippa kemiska rengöringsmedel
och städa med äkta såpa och ättika/äppelcidervinäger + bikarbonat för det hårt smutsade.

4) Banta badrumsskåpet på skadliga ämnen och använd få men rena produkter. Här om dagen lade jag ut en två minuter lång videomin facebooksida om vad som gömmer sig i många av våra produkter i badrumsskåpet. Platst! Som sedan åker ner i haven och som fiskarna tror är mat.

Själv använder jag några få rena och ekologiska produkter. Till ansiktet ett hydrolat som rengöring/återfuktande ansiktsvatten och en mix av aloe vera och någon ren kallpressad vegetabilisk olja, just nu är aprikoskärneolja favoriten. Kolla in hemsidan Devaz för rena, ekologiska, fina och prisvärda produkter. Sedan gör jag egna skrubber och ansiktsmasker från sådant jag hittar i skafferiet. Honung och salt är en jättebra ansiktsskrubb, flytande honung är en suverän ansiktstvätt. Gurkmejamask hör till en av favoriterna.

IMG_0214

IMG_0212

I duschen använder jag Klockargårdens pulverschampo till både hår och kropp och aleppotvål/ eller salttvål till rakning av ben. Såpa som handtvål. Smörjer kroppen gör jag med kokosolja, som även är en suverän tandkräm och den har jag även i min deo (då jag inte använder citron eller lime som också funkar fint). Vissa använder aleppotvål som tandkräm. Vi använder King Fischers fluorfria tandkräm och fluorfri barntandkräm från Lavera eller Jack N´ Jill.

IMG_0216

5) Gör ett avgiftande bad med bikarbonat eller epsomsalt. Lär dig mer om epsomsalt HÄR.

6) Införskaffa krukväxter som avgiftar hemmet, Läs ”krukväxter som renar och fuktar luften” eller om ”de sju växterna som bäst rensar ditt hem på kemikalier”.

IMG_0211
Paradisträd (Crassula ovata), en vanlig och lättskött krukväxt som tar upp koldioxid ur luften och ger oss gott om syre nattetid.

7) Basta, gärna en gång i veckan och duscha efteråt, så du sköljer av gifterna som frigjorts.

8) Gör en detox
någon gång per år. Läs under katergorin detox för mer info (om både mat, preparat, torrborstning, renande spa, oil pulling med mera)

9) Laga från grunden på obesprutade råvaror och skippa tillsatser som konserveringsmedel, färgämnen och olika smakämnen. För dig som ännu inte fattat vitsen med ekologisk mat kolla in filmsnutten ”Ekoeffekten”, om vad som händer på ett par veckor när en familj som inte brukar äta ekologisk mat börjar äta 100 % ekologiskt. Tydligare än så blir det inte.

10) Använd naturmaterial
i kläder och inredning och allra helst GOTS-certifierat eller secondhandkläder som tvättats många gånger.

IMG_0215
Nyinköpta GOTS-certifierade ekotights från Lindex.

11) Sov inte nära mobilen & stäng av bredband på natten, för att slippa konstant strålning dygnet runt.. Det har visat sig att Wifi är mycket farligare än vi trott. Läs mer HÄR om hur Wifi påverkar våra barn.

12) Börja rensa bland plasten
, viktigast är teflonpannan, plastburkar i micron och icke CE-märkta plastleksaker som stinker plast eller parfym.

I Facebookgruppen Hardcore No poo finns massor av kunskap för dig som vill lära dig mer om helt rena och naturlig hår -och hudvårds- och städprodukter och metoder.

KEMISK INTOLERANS – MCS
Diagnosen och benämningen för dem som upplever att känsligheten för olika doftämnen, skadliga kemikalier och mögel blir ett handikapp som gör att de har svårt att vistas i offentliga miljöer kallas MCS.

Fakta MCS
MCS, Multiple Chemical Sensitivity, eller Kemisk Intolerans som det också kallas, innebär att man blir sjuk av en låg dos av kemikalier, ett handikapp som gör att man inte fritt kan vistas ute i samhället på grund av andra människors parfymer och kommersiell så kallad doftsättning av offentlig miljö. 3-4% har läkarställd diagnos MCS , 12,3% rapporterar själva symptom av kemiska ämnen och 10-30% av befolkningen drabbas av någon form av känslighet för kemiska ämnen.
Vanliga symptom kan vara yrsel, illamående, ”hjärndimma”, värk i muskler och leder, slem i halsen, heshet, hosta, nästäppa, bröstsmärtor, hjärtklappning, hudutslag, feber, humörsvängningar och nedstämdhet.
Ämnen som utlöser symptom kan vara tobaksrök, kemikalier i parfymer och parfymerade produkter, städprodukter, sköljmedel, mögel, emissioner från byggnader, trycksvärta, elektroniska apparater, blommor, levande ljus och bilavgaser.

För att ta hänsyn till dem med MCS, som blir allt vanligare, så är att välja parfymfritt den bästa starten. För dig som vill lära dig mer ta en titt på MCS Swedens hemsida.

PARFYMFRIA DAGEN
I torsdags den 28 maj var det den parfymfria dagen.

Organisationer i de nordiska länderna utlyste denna dag för att medvetandegöra de problem som överdriven parfymering innebär i samhället. Detta var en del i en internationell kampanj för att uppmärksamma kemikalie-överkänslighet och är något som sker i maj varje år.
Handikapporganisationerna uppmanade alla att avstå parfymerade produkter under en hel dag, något som TV4:s Nyhetsmorgon kallt igonorerade. Trots deras vetskap om dagen passade programledarna Steffo och Jenny på att testa parfymer just detta datum.

GIFTFRITT BETYDER OLIKA SAKER FÖR OLIKA MÄNNISKOR

Även om underrubriken på denna blogg innehåller ordet giftfritt så är det egentligen missvisande även om det blivit vedertaget. Helt giftfria miljöer kommer vi aldrig uppnå men däremot giftminmerade. Dessutom betyder giftfritt olika för olika människor. Till exempel har jag lärt mig att många med MCS inte tål det som brukar räknas som giftfria färger. Många reagerar på emissionerna i miljövänliga färger som exempelvis linoljefärg och äggoljetempera. De tvingas istället använda allergigodkända plastfärger vilka många giftmedvetna kemikaliebantare vanligtvis väljer bort. Jag vet de med MCS som klarar eteriska oljor utmärkt och de som absolut inte klarar dem och upplever exempelvis lavendel som bland det värsta tänkbara. Det gör det hela snårigt och komplicerat.

Det finns andra som inte tål citronsyra E330 (som utvinns ur mögelsvampar) och alltid tvingas att kolla innehållsdeklarationerna för att undvika/välja bort citronsyra, som tyvärr finns i många produkter även ekologiska skönhetsprodukter och sammansatta matvaror. Jag väljer gärna bort citronsyra när det går, även jag inte upplever att jag reagerar direkt på det.

När jag ställde frågan om man kan utveckla MCS av att avveckla det kemiskaliska/syntetiska fick jag svaren:

”Nej, det kan man inte. Mer troligt är att du hela tiden haft symptom men inte märkt av det. Man vänjer sig vid symptom. Som att bo i mögel. Inte alla märker hur mycket de påverkas eller hur sjuka de är förrän de flyttar ut. Eller som en alkoholist som klarar att dricka mer och mer, tills han slutar. Då klarar han helt plötsligt inget…

Ju mer vi avgiftar och sanerar ju mer får kroppen chans att läka och känna efter.
Man kan se det som att kroppen inte längre är i akut panikläge och man slipper springa från det farliga lejonet, utan man kan sätta sig ner och pusta ut. Då märker man hur trött man blev av att springa från lejon. Det gör man inte under själva flykten för man fokuserar på överlevnad och stresshantering. Det blir ju stor stress för kroppen att hantera alla toxiner.”

”Ju friskare vi blir desto sjukare blir vi.”

Även om jag upplever min känslighet för dofter och skadliga kemikalier som ett handikapp så upplever jag det mer som en lättnad, att min kropp faktiskt blivit så ren att den inte vill ha det oäkta längre. Hellre känslig och ren än en kropp som vant sig vid symptom i ständigt försvar för att ta hand om alla toxiner.
Egentligen borde parfymfria produkter utan skadliga kemikalier och hormonstörande ämnen vara en självklarhet på offentliga toaletter och på förskolor och skolor med tanke på hur många som direkt lider och hur skadligt det är för resten, fortfarande ”lyckligt” ovetande.

Klicka på det rödmarkerade för att läsa mer. Du hamnar då på länkar med mer info.

Annonser