Etiketter

, , , , ,

Nu var det länge sedan jag skrev, årets mest hektiska tid med konserter har övergått i semester och då jag känt behov av att vara i nuet. Dagens inlägg sammanfattar mina tankar om sommar och semester, om tiden, det medvetna resandet, den hemmagjorda solkrämen, återbruket i trädgården, den förnyade sommargarderoben, obesprutad sommarmat och min tro på att skapa tillsammans.

Semester innebär mig för mig förstås att resa bort från vardagliga ”måsten” men även att ha tid att ägna mig åt saker hemma och framförallt att tänka och göra saker i i min egen takt. Därför stressade vi inte i väg söderöver utan tog ett par extra dagar på oss att ställa i ordning gården. Vi hade en gedigen att-göra-lista innan vi begav oss iväg och semestern hade lätt kunnat börja med stress och en känsla av otillräcklighet, när det egentligen skall handla om avkoppling och återhämtning. Att låta saker få ta sin tid tror jag är hemligheten bakom ett mer harmoniskt liv.

Oavsett årstid, vardag eller ledighet, om jag är bortrest eller hemma så lever jag min sanning och låter varje dag vara en påminnelse om det jag tror på och tycker är viktigt på riktigt, det som för mig är Chic & Fair.

Det medvetna livet handlar för mig bland annat om att just låta saker ta tid, det kräver ett annat engagemang och oftast kreativa lösningar. Jag kallar det för det enklare livet, för att det kräver färre materialistiska saker, kortare ingredienslistor och mindre konsumerande men det är också krångligare för att det kräver mer engagemang, en annan planering, att tänka några varv extra, att inte ta något för självklart, att hela tiden hålla sig uppdaterad för att kunna göra valen som blir hållbara och genomförbara.

Mina ledord är måttfullhet, giftminimerat, återbrukat, hemmagjort, tidlöst, personligt, smakfullt och lustfyllt.

ÅTERBRUK I TRÄDGÅRDEN

Innan vi åkte var det några saker jag ville passa på att göra, en punkt på att-göra-listan var att måla om utemöbeln. Det kan tyckas märkligt att lägga tid på en sådan sak precis innan resan men eftersom mitt val av färg var linoljefärg med lång torktid så tyckte jag det var klokt att låta möbel torka medan vi är borta.

IMG_0774

Möbeln var på gränsen till för sliten men vi skruvade åt den slipade den och valde att måla om den. Jag tillhör dem som är roade av att måla men jag var stundvis sugen på att slänga möbeln på tippen och köpa en ny, den matta linoljefärgen var trög och svår att måla med men skam den som ger sig. Jag kan inte försvara att göra mig av med något som går att ge nytt liv med lite färg. Ibland är det bra mycket mer praktiskt, mindre tidskrävande och enklare med de omedvetna valen och betydligt större utmaning med de hållbara. Det är är inte det mest tidseffektiva eller det enklaste att återbruka men känns bra i magen och ger ofta en mer personlig gedigen känsla åt ditt hem och din trädgård.

IMG_0755

Vi hjälptes åt att ställa i ordning gården, alla hjälpte till. Jag tycker om när barnen blir en del av teamet och när vi hjälper varandra. Ett av Jakobs uppdrag var att stapla ved i den nya vedboden byggd av enbart återvunnet virke från gården och målad med överbliven slamfärg och oljefärg.

IMG_0769

Kvällen innan vi åkte gjorde jag och Jakob i ordning flaskbevattningen. Det går till så att du fyller tomma flaskor med vatten, håller tummen för flasköppningen, vänder flaskan upp och ner, släpper tummen och sticker snabbt ner den en bit i jorden. Jorden krymper när den torkar, blir luftig och vattnet sipprar långsamt ut. Detta fungerar i blomkrukor, rabatter, land och pallkragar. Vi har säkert 40 flaskor i trädgården och jag hoppas att det ska bespara våra höns/hus/katt- och rabattvakter lite arbete.

IMG_0773

Vi tog bort risiga, halvdöda buskar framför huset och stenplattor som var nedgrävda på högkant som en en kant runt gräsmattan grävde vi upp och fick nu bli en tjusig trapp.
Jag passade på att så gräs där buskar stått i hopp om att det ska vara något grönare när vi kommer hem.

IMG_0778
Nu återstår plantering i rabatterna längs sidorna om trappen och i den gamla kitteln framför burspråket.

TÅGET, FLYGET ELLER BILEN
Vi brukar nästan alltid ta tåget när vi reser. Både för att vi tycker det är mysigt, tidseffektivt och lättsamt men också för att det är det mest miljövänliga sättet att resa på. En gång per år tar vi bilen och det är på sommarsemestern, eftersom jag lärt mig att bilen mår bra av att få sig en långtur ibland och det är då vi har tid att ”offra” två långdagar i bil när vi är borta lite längre.

Jag ser dock både långa bilresor och flygresor som en sällsynt lyx.

Förra veckan lämnade jag och min man barnen hos mina föräldrar i fyra dygn och åkte till Budapest. Det är andra gången vi är utomlands tillsammans på de 8 år vi känt varandra och detta var första gången vi åkte bara vi två.

Trots att jag är berest och brukar känna mig som en världsmedborgare så ser jag inte utlandsresor som en självklarhet utan som något exklusivt. Jag dömmer inte de som flyger ofta men tycker åndå att det ät viktigt att vi förstår innebörden av vad som blir följderna när vi faller så fort det rycker i resnerven. Bara för att vi har råd och möjlighet behöver vi inte se det som vår rättighet. För dig som reser mycket går och ofta kan det vara värt att klimatkompensera din flygresa, då kompenserar du för utsläppen av växthusgaser. Pengarna går till klimatprojekt i utvecklingsländer och bidrar till en mer hållbar utveckling. Läs MER.

Interiören i bilen, instrumentbrädan, klädseln och andra detaljer består av olika syntetiska och behandlade material som kan läcka skadliga ämnen/ kemikalier, speciellt vid upphettning, som en solvarm bil på sommaren. Värme och plast är den sämsta kombinationen och damm drar åt sig skadliga kemikalier. Därför är det viktigt att vädra ordentligt innan du sätter dig i bilen och att städa med miljösnälla rengöringsmedel. Kemikaliepappan skriver om vad vi bör tänka på för att undvika giftiga kemikalier i bilen. Det är ju att föredra att använda air konditioner i bilen för att undvika hettan, samtidigt som det inte heller är optimalt. Luften blir torr och det bildas lätt mögel i luftkonditioneringsanläggningen. Luften blir även instängd i bilar, husvagnar och husilar och du kan få problem med dålig lukt eller mögel i både klädsel och AC. Det beror helt enkelt på att utrymmena är relativt små, fuktiga och används av många personer. Det är optimala förhållanden för mögel att få fäste och orsakar ofta allergiska besvär och mögel lukt.
Det går att använda olika typer av luftrenare för att bli av med mögel och lukt och kom ihåg att dricka mycket vatten i den instängda torra miljön.

SOMMARGARDEROBEN
Innan Budapestresan, som jag misstänkte kunde bli några högsommarheta dygn, spenderade jag och min man en dag på söder i Stockholm. Jag hade blicken inställd på det jag bestämt att jag ville fylla på med inför utlandsresan, solklänningar, solglasögon, handväska, hatt och bh-ar. Vi gick på några favoritbutiker med secondhandlkläder. Stockholms stadsmission och POP i SOFO, Myrorna på Götgatan och min nyfunna ”bästis”; Emmaus på Götgatsbacken. För mig är det hemligheten med medvetet konsumserande och Secondhandshopping, att bestämma mig för vad jag behöver innan och fälla ut tentaklerna.

IMG_0770
Solglasögon från POP Stockholm.

Jag är inte trendkänslig och vet oftast inte vad som gäller modemässigt men jag vet vad jag gillar. För en tid sedan skrev jag ett inlägg som handlar om att hitta din egen tidlösa stil som handlar om att reda på vad du gillar oberoende av trendernas växlingar. Det gör det hela väldigt mycket lättare när du ska shoppa, både begagnat och nytt, du finner plagg som håller länge stilmässigt och som du faktiskt kommer att använda.

IMG_0780
Klänning Emmaus Marimekkoschalett ärvt av min mamma.

IMG_0775
Annorlunda plisserad kreation från Emmaus, Götgatsbacken och läderväska från Myrorna på Götgatan.

SEMESTERPRODUKTERNA
Eftersom vi endast skulle tillbringa fyra dygn i den ungerska hettan så packade vi endast handbaggage. Mitt i packandet slog det mig att jag endast fick ta med en begränsad mängd vätska i väskan. Då kände jag mig väldigt glad över att vara no-pooare, som lärt mig att klara mig långt på få produkter.

En skvätt hydrotlat, lite aloe vera och lite hallonfröolja blev min enda vätska. Pulverschampo, min hårda salttvål och mineralsminksprodukter kändes plötsligt suveränt även ur packsynpunkt. Min halva citron som deodorant istället för en flytande deo likaså .

IMG_0767

Hallonfröolja har spf 28-50 och är dessutom en fin ”antiagingolja”. Det trixiga med hallonfröolja är att du behöver bättra på ganska ofta.
När jag nu skulle vistas i lite starkare sol blandade jag min egen solkräm av sheasmör och zinkoxid från Devaz och la i en liten påse i nessessären. Med denna blandning smörjde jag de känsliga partierna som näsa, axlar och bröst.

Jag fixade naglar och bryn innan vi åkte och lämnade pincett och nagellacksborttagning hemma. Min enda hårstylingprodukt blev en tom sprayflaska med salt i botten som jag sedan fyllde med vatten på hotellet. Saltvattensprayen hade jag i mitt fuktiga hår och lite olja och aloe i hårtopparna. Annars brukar jag koka saltsockerspray. Kolla in receptet HÄR.

Luften på flygplan blir otroligt uttorkande. Att ha ett hydrolat på sprayflaska är ett hett tips och dricka mycket vatten förstås, speciellt på långa flygresor. Detsamma gäller långa bilresor.

Hydrolater är det vatten man får vid destillering av växter. De innehåller naturligt små mängder eterisk olja men framför allt mer vattenlösliga syror från växten. Detta ger dem ett bra pH och välgörande egenskaper för huden. Alla hydrolater har en del av örtens/blommans egenskaper och doft, även om hydrolaterna inte alltid doftar som den eteriska oljan från den. Hydrolater är generellt lätt antiseptiska, fuktgivande och renande.

Hydrolaten kan användas ren som den är eller spädas ut med destillerat vatten: till ansiktsvatten, i krämer, geléer etc även i mat och bakverk. Jag använder annars hydrolat som återfuktande och ph-balnserande rengörare och ansiktsvatten i kombination.

OBESPRUTADE SOMMARKLASSIKER

Gillar du som jag sommarklassikerna jordgubbar, färskpotatis, rosévin och att lägga majskolvar och grönsaksspätt med paprika på grillen? Då kan det vara bra att påminna oss om att jordgubbar, potatis, paprika och vindruvor (som ju vin är gjort av) är väldigt hårt besprutade och att majs är en av de grödor som är mest utsatta för GMO (genmodifierade grödor) och därför extra viktigt att välja eko eller odla själv.

IMG_0776

Vi har dagligen frossat i jordgubbar från mina föräldrars land i Mariefred och potatis och jordgubbar finns även i våra egna jämtländska land. Barnen älskar majskolvar och jag blev så lycklig när jag såg att Ica nu säljer ekologiska. Paprika och vindruvor (vin, musli, russin, glögg) köper vi endast eko, annars får det vara.

SHARING MEANS CARING…
…och carrying. Jag tror mer och mer på att dela och hjälpas åt. Det har blivit så starkt för mig den senaste tiden. Vi är många som sliter med att få vardagen att fungera. När vi gör saker tillsammans och många bidrar blir helheten komplett. Det blir roligare och det går snabbare. Det blev tydligt på föräldrarkooperativets fixarkväll. På ett par timmar hade vi betat en lång och tung lista och det är häftigt när det tar fart och allas vår lilla del blir viktig för den stora helheten.

IMG_0772

Vi började semestern med ett underbart 50-årskalas för vår vän Mia. Presenten var att alla bidrog med att göra hennes trädgård fin, det röjdes, avverkades, eldades, grävdes, planterades, byggdes, höggs, staplades i dagarna fem. Det var hennes önskan och vi som hjälptes åt blev bjudna på mat. Det blev en häftig festivalstämning med sköna människor, jembetrummor, lajvblues, strålande väder och härlig mat. Vilken bra present och så mycket roligare att få bidra i en god gemenskap än att konsumera en onödig pryl.

IMG_0754

Jag har en stark integritet, behov av privatliv och luft runt gården. Jag har bott i kollektiv med dess för och nackdelar, jag har bott med grannarna tätt inpå och känner mig ovan vid den norrländska mentaliteten där man gör oanmälda besök och kliver rakt in i andras hem med på sin höjd en knack på dörren. Trots mitt behov av privatliv så tror jag ändå på ”tillsammansgrejen”, jag tror att det är framtiden.

Jag drömmer om en ekoby, där vi är fler som delar på potatisland, hönsgård, traktor, gräsklippare och verktyg, där vi äter hos varandra, lagar mat tillsammans och hjälps åt, och på så vis bryr oss lite mer om både varandra och oss själva.

Jag önskar oss alla en sommar med tid för reflektion, utrymme för nya drömmar, gemenskap, tro, hopp och kärlek, där både våra pallkragar, rabatter och vi själva får chans att blomstra. På riktigt.

IMG_0771
Efter fyra nätter ifrån varandra överöste min dotter mig med pussar rakt på munnen och nyplockade blommor och smultron.

Annonser