Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

IMG_1325

IMG_1311

Vi efterdynar i upprymdhet och tacksamhet efter förra helgens musikfest på vår egen gård, som jag kan räkna till en av de bästa helgerna i mitt liv. Mörsil är en riktig musikby och hemma hos oss repas det ofta i olika konstellationer och band. Vi har tidigare varit med och arrangerat minimusikfestivalen Musikmosaik under Mörsildagarna som i år blev inställt.
För en månad sedan bestämde min man sig i stället för att förverkliga en vision han haft sedan vi för knappt tre år sedan flyttade till den gamla prästgården i Mörsil, nämligen att arrangera en musikfest i vår egen lada. När han mitt upp i sommarens alla projekt bestämde sig för att det var i sommar det skulle förverkligas skakade jag bara på huvudet. Jag förstod inte riktigt hur vi skulle lyckas få till det också men han lovade att jag inte skulle behöva engagera mig så mycket.

När jag landade hemma efter en semestervecka med barnen och insåg att det bara var en vecka kvar tills vi skulle ha tio band på vår gård och fest i dagarna två så gick även jag i gång på Ronnys vision och fylldes av lust att skapa festivalstämning.

Plötsligt fick jag användning för mina sparade indiska bonader, kuddar och hippiepynt, alla avlagda trasmattor, min tid på festivalernas Ängsbacka som husfru och kursgårdskoordinator, min känsla för återbruk och min tro på att när vi skapar tillsammans händer häftiga grejer.

På fem dagar var gården förvandlad till en festplats, speciellt tack vara all fin hjälp vi fick från vänner och bekanta som kom för att bidra.

Vi bjöd in till ett privat evenemang på facebook men välkomnade även våra vänner att bjuda med sig vem de ville. Vi affischerade inte och gjorde det inte till ett offentligt evenemang men hoppades förstås att många skulle vilja komma och att alla skulle känna sig välkomna. Vi uppskattar ca 100 musikfestare på fredagen och närmare 150 på lördagen och vi känner oss överväldigade över spridningen, den yngsta 2 år, ett gäng pensionärer som kom båda dagarna och allt däremellan. När det arrangeras saker i en liten by som Mörsil så är det oftast samma ”klick” som är där men nu kom ”de andra” också. Det häftiga var att vi alla tillsammans lyckades behålla den fantastiska stämningen, trots att det var människor på vår gård som vi faktiskt aldrig hade träffat tidigare.

Vi började veckan med att tömma logen som varit vårt förråd fyllt av lådor, julpynt, cyklar och pulkor, virke och ett gammalt 50-talskök. Vår vän Jonas kom med sin minilastbil som vi fyllde med skräp som vi lämnade på tippen. Det var en befrielse att äntligen ge oss själva en kick i baken att rensa bland lådor, papper, kläder och pynt. Jakob började bygga en rökruta av tegelstenar, för att slippa gården full med fimpar och vi flyttade delar av 50-talsköket till det som skulle bli en bar, lånade ihop lastpallar till scenen, som vi täckte med skivor och trasmattor och ställde i ordning drängstugan till artisternas tillhåll, backstage och skapade en myshörna.

IMG_1341
Rökrutan.

IMG_1335
Myshörnan.

Vi lånade bord och stolar från ishallen och på kvällen åkte vi till våra vänner som äger Mattmar Loppis köpte gamla vintage gardiner som skulle bli dukar till borden, åt sushi, och producerade tillsammans 85 stycken vimplar som dekoration till ladan.

IMG_1340
Dukar, hippie style.

IMG_1328

IMG_1322

Jag hade en idé om att sy vimplar i tyg men insåg ganska snabbt att det skulle ta lite för lång tid och kom ihåg ett tips jag sett från bloggerskan Underbara Clara. Hon hade gjort vimplar av scrapbookpapper som hon slagit hål i och trätt på snöre. Jag funderade över om vi möjligen hade något återbrukningsmaterial till våra vimplar och insåg att vi kunde få användning för ett gäng tapetrullar i verkstan. Jag efterlyste mer tapeter på instagram och facebook och fick raskt ytterligare ett par färgsprakande bidrag. Vimplarna är gjorda av dubbelvikt tapet, så de blir stadiga och fina från båda håll.

IMG_1326

IMG_1330

IMG_1336

IMG_1319

IMG_1315

Resten av veckan fylldes av rep, riggning av ljud och ljus, soundcheck och pyntande av både ladan och gården. Vänner och bekanta kom med idéer, erbjöd sig att hjälpa till och lånade ut och skänkte sådant vi kunde behöva. När klockan slog 18:00 på fredag kväll stod jag festklädd och redo så när som på lite nagellack, en duk och en ljusslinga. Grillen var tänd, lägereldsplatsen snickrad, ekobaren fylld, mysbeslysningen tänd, dasset pimpat och snart kom djembetrummorna i gång. Vädret var fantastisk och musikfestarna började strömma in.

IMG_1317

IMG_1310
Grillchill.

IMG_1321
Djembesession.

IMG_1327
Pimping av dass med filmstjärnekortlek, indiska bilder och batteridriven dekorationsbelysnng.

IMG_1318

Kvällen fylldes sedan av en pulserande lada med grymt festivalljud och en härlig blandning av pop, rock, blues, soul, visor och country, skönt häng i myshörnan, vild dans framför scenen och stämningsfullt trummande vid lägerelden.

IMG_1314
Uffe Wahlström på sång och gitarr i Berg & Dahl, vårt band där jag leadsjunger och spelar keyboard, Per Fröling på bas och min man Ronny på trummor. Soul, pop, blues & country.Uffe avslutade även kvällen med
Grumligt Vatten, ren och skär blues från Östersund.

IMG_1324
K2, två av systrarna Kempff från Chattanooga (”hallå hela pressen, radio och teve”) med visor, blues, pop i egen annorlunda tappning.

IMG_1312
Jens Gustavson & Andras Ungar, Östersundsband som spelar prog, visor med mera, eget material.

När vi på lördagen vaknade till klarblå himmel efter några få timmars sömn men överväldigad över en så lyckad fest fick vi den energi vi behövde för att med hjälp av en övernattande vän att iordningställa gården för ännu en fantastisk solig och rolig kväll och natt.

IMG_1342
Shades of grey, ett av våra band mjukstartade lördagkvällen med lättsmält jazzpop.

IMG_1331
Min sångelev Ida Graae, en 15-årig Mörsilstjärna som med rötter från Danmark som framförde soul, funk, pop.

IMG_1313
Janne Berglund med Mia & Clara Kempff, ösig bluesrock från Mörsil med högklassikgt gitarrspel.

IMG_1269
Herd of Blue, egenkomponerad Mörsilsk poprock, Ronny Ericsson med band.

IMG_1344
Ove Wulff och Ronny Wiklund ger järnet på öppen scen.

IMG_1309
Vidar Saltkjel ägde bakom reglarna och skapade både grymt festivalljud och en härlig stämning med sitt ödmjuka och varma sätt.

IMG_1323
Trummande vid lägerelden.

IMG_1329

IMG_1316
Vår Jakob och han kompisar gjorde ett kanonjobb i baren med ekodryck och kokkorv.

Jag känner en sådan tacksamhet till alla fantastiska musiker, grymmaste ljudteknikern Vidar, alla ni fina vänner som hjälpt till för att bygga och pynta, alla ni som kom för att dela upplevelsen och för alla kramar och otroliga uppskattning från kända och helt okända människor, vädergudarna för sommaren mest perfekta väder, min fantastiska man för hans påhitt och driv att förverkliga sin dröm, för vår älskade Jakobs slit hela veckan och lilla coola Mejas tålamod och ro att sova på en trasmatta backstage eller i en vagn i baren. Vi lyfte ladan, gården andas fortfarande festival, det är banne mig i Mörsil det händer och jag kan bara konstatera att det är häftigt att skapa och bo i den jämtlandsak glesbygden.

Make the most of everything, lämna bara lite åt slumpen, förverkliga allt & lev NU!

Annonser