Meja och jag dansar vilt och i smyg i varsin hatt på den orientaliska mattan till lajvmusiken som strömmar ut ur musikrummet där det repas inför helgens gig på Kretsloppshusets skördemarknad.

IMG_1385

Vi är lyckligt mätta efter dagens middag, en ”lagad-från-grunden-höjdare” som egentligen skulle ha serverats i tidningspapper och som jag får ett spontaninfall att oredigerat lägga ut här på bloggen. Mina vänner låt mig presentera mandelmjöl-och kokospanerad torsk med hemmafriterad pommes (första gången gillt), zuccinispetsad coleslaw, egna grödor med ett glas tisdagsvitt (because I can). Varenda ingrediens eko dessutom.
Så himmelens gott.

Sista tiden har vi ätit mycket från Thaivagnen och på Kretsloppshuset i Mörsil på och Agdas café i Mattmar, då vi hoppat ur våra målarbyxor och andra ”projekt-på-G-klädslar”. Något måste få stryka på foten när det är mycket på agendan och då tummar vi på matlagningen och lyxar med att låta någon annan laga.

Jag känner mig uppfylld av att vardag är så underskattat och gillar nystarten som september betyder. Jag brukar uppleva hur livet börjar om igen på våren men så även på hösten med schemaläggningen av nya elever, återseendet av gamla, mötena med pedagoger och medlemmar på föräldrarkooperativet, uppropet på barngympan och planeringen av återbrukssömnadskursen och aktiviteterna på sporthallen.
Utomhusgrillen får slockna och de ljusa timmarna slutar pocka, vi får ro att vistas inomhus och spendera timmar i köket. Jag längtar efter att upptäcka nya veghöjdare, att göra tid för de sura degarna och möblera om rummen inför vintern.

MANDELMJÖL- OCH KOKOSPANERAD TORSK
Torskblock MSC-certifierad/kravmärkt
1 ägg snabbvispat med gaffel (hos oss från gården knallgult ihoprört av en 3,5 årig sötnöt)
1,5 dl riven kokos
1,5 dl mandelmjöl
Äkta smör att steka i

– Skär blocket i sex bitar
– Salta fiskbitarna med himalayasalt
– Doppa bitarna i ägget
– Rulla bitarna i mandelmjöl och kokos
– Stek i rikligt med smör, först på hög värme för att få stekyta, sänk sedan värmen så fisken blir genomstekt

HEMMAGJORDA POMMES
Kravmärkt potatis med skal
Olja att fritera i, så mycket att det täcker potatisen
Salt
Stektermometer

– Skär potatisen i form och storlek av pommes frites
– Värm oljan till 180 grader
– Sänk ner potatisen
– Fritera i ca 5-10 minuter eller tills de fått lite färg, krispig yta och mjuka inuti
– Fånga upp potatien med hålslev och och låt dem rinna av genom en sil på ett hushållspapper
– Salta

(Var snäll mot rören och skippa att hälla frityrolja i slasken, jag brukar återanvända oljan och till sist hälla den i ett mjölkpaket och slänga i vanliga soporna.)

ZUCCINISPETSAD COLESLAW
Fint strimlad färsk vitkål
Fint hackad purjolök
Fint rivna morötter
Riven zuccini
Creme fraiche eller turkisk yoghurt
Majonäs
Dijonsenap
En skvätt äppelcidervinäger
Svartpeppar, örtsalt

Mixa efter behag och njut.

IMG_1386

Jag fylls utav känslan att det här mitt liv och jag väljer om jag vill gäspa och sura eller njuta och busa. Vild dans, hemmagjorda pommes frites och en litet glas vitt på en tisdag passar mig utmärkt. Varför vänta till fredagen. Nu lättsmält obligatoriskt tevefyraunderhållning för en sångpedagog med snabbstädning i reklampauserna. Imorgon väntar en annan vardag.

Annonser