Etiketter

, , , , ,

40 Inspiratörer för hållbar livsstil 2015

Dagens inlägg beskriver rätt bra vad både jag står för och Chic & Fair handlar om eftersom jag misstänker att det kan tillkomma några nya läsare efter att Chic & Fair blivit uppmärksammad med att bli en av de nominerade och utvalda till utmärkelsen ”Inspiratörer för Hållbar Livsstil 2015” på GreenMatch hemsida. Klicka på bilden ovan så kan du läsa om alla som fått utmärkelsen, många fina bloggarkollegor. Jag känner mig extra glad över att vi kallas ”inspiratörer” för är det något jag önskar med bloggen så är nämligen just det – att inspirera.
Inlägget idag handlar om det enkla och det komplexa med att finna lusten att leva medvetet hållbart i tiden och att det livet är för alla, för ekonördar gamla i gamet, för er som bara börjat nosa på ekologiskt, för småbarnsföräldrar som vill skapa den bästa giftminemerade miljön för era barn, sminkintresserade tonårstjejer och allt däremellan.

Inför artikeln som presenterar oss som blivit nominerade bad GreenMatch mig svara på frågan:

”Vad fick dig att välja en hållbar livsstil?”

Det här blev mitt svar:

IMG_1620

”För att det både känns självklart och som en utmaning och jag gillar det självklara och älskar utmaningar. För mig är det kopplingen mellan det hållbara för klimatet och det hållbara för individens hälsa som är själva grejen, det hänger ihop.

Skönhet och hälsa har alltid varit två stora intressen för mig och med den kunskap jag har skaffat mig så känns mina val idag som helt självklara.

Den medvetet hållbara livsstilen kallas ofta ”det enkla livet”. Och visst är det enkelt som i få produkter, färre ingredienser, rensade garderober och medvetet mindre av de materiella anspråken. Ja så är det i alla fall för mig men inte är det alltid enkelt. Nej jag skulle säga att uppoffringen med att välja giftminimerat, ekologiskt, miljömedvetet och naturligt läkande är att allt blir lite besvärligare, mer tidskrävande och kräver mer research, mer planering och vi behöver hålla oss konstant uppdaterade.

En av utmaningarna för mig är att hejda mitt konsumerande, eftersom jag naturligt är mer av en spender än en saver. Att banta mitt badrumsskåp, rensa bort det som är onödigt och samtidigt behålla min stil. Mitt klädintresse, mitt skönhetsintresse, mitt inredningsintresse behöver jag inte släppa, utan bara förhålla mig till på ett annat sätt. Att nöja mig med färre saker och känna en tillfredställelse i att ha klarat den utmaningen, att uppleva det som en befrielse i att äga färre saker och ändå behålla det som är jag. Att hitta min egen tidlösa stil med second hand, återbruk och slow fashion (få produkter som håller länge både stilmässigt och kvalitetsmässigt) som mina ledstjärnor.

När jag fick barn tog jag allt ett steg till, att verkligen skapa en giftminimerad vardag för min dotter och för hennes kamrater på förskolan. Då tog plastbantningen och den ekologiska från grunden lagade maten och minimerandet av skadliga kemikalier fart på riktigt.

Min vision för bloggen Chic & Fair har varit att förmedla att det hållbara medvetna livet är för alla. Att även om mina inlägg kräver grundlig research så vill jag paketera det som kan kännas lite krångligt, obekvämt, dyrt och helylle i ett lättillgängligt, handfast, chict och lustfyllt format. Bredden på läsare är kvittot på att jag lyckats och det gör mig upprymt tacksam eftersom jag är övertygad om att det den hållbara livsstilen passar alla. Alla som vill.”

Dessutom är jag av naturen en person som vill att saker ska gå fort vilket gör att jag behöver hejda mig, stilla min iver och ständigt påminna mig om att vissa saker får ta tid, att alla behöver få göra saker i sin egen takt och att jag kan må bra av att inte hasta, att universum jobbar i sin takt och inte i min. Att medvetet välja det livet är också en utmaning för mig.

IMG_1612
De handtrillade älgköttbullar tar längre tid än att brassa på Mamma Scans men har kortare ingredienslistor. Här med potatis och grödor från egna landet.

IMG_5744
Surdegsbrödet på dinkelmjöl kräver omsorg och planering men är så mycket mer hälsosamt för våra kroppar än ett vetebröd med jäst. För mig är det påtagligt hur min mage hamnar i mycket bättre balans när jag startar dagen med en skiva surdegsbröd.

IMG_8132
Att shoppa på second hand innebär att jag ofta ligger många storlekar i förväg, när jag fyller barnens garderober, eftersom jag inte kan räkna med att det jag behöver skall finnas just när jag behöver det. Här är Mejas ”ullavdelning” med second hand och hemstickat.

IMG_1613
När vi målar med färger som äggoljetempera eller linolja krävs både ett annat tålamod, en mer avancerad teknik och en annan framförhållning, när det gäller blandningen och förbrukningen av äggooljetempera och torktid på både äggoljefärgen och linoljefärgen. Jag har verkligen bestämt mig för att bli kompis med dessa färger även om det hade varit mycket enklare att väja en vanlig plastfärg. Fördelen med de miljövänliga färgerna är inte bara att är snällare mot miljön och individen men också att de är mycket slittåligare.

IMG_1611
En tupperwareburk är mer praktisk än en rostfri matdosa men jag tycker ändå att det är värt så mycket mer att förvara maten i något som inte innehåller hormonstörande och cancerogena ämnen och som inte innehåller ämnen som vid framställningen hotar vårt klimat. Det känns helt enkelt bättre i magen att ha ha gjort ett schysst val för både hälsan och miljön.

IMG_1610
Att blanda egna skönhetsprodukter och tvätta håret enligt No Poo (läs mer om vad No Poo är HÄR) är ”meckigare” än att bara klämma på tuben men det blir garanterat paraben-, sulfat-, mineralolje- och silkonfritt, jag vet vad som är i mina produkter och min hy och mitt hår blir rent på riktigt.

Nej det är varken jätteenkelt, jättebekvämt eller jättepraktiskt men ändå så värt det tycker jag.

Jag använder mig själv som försöksperson och jag skriver aldrig om något som jag inte själv testat, utvärderat och landat i. Jag får mail från producenter som vill att jag ska skriva om deras produkter men om det inte är något jag kan stå för så skriver jag inte. Däremot om det är något jag verkligen fastnat för så kan det hända att produkterna dyker upp upprepade gånger. Jag är inte ute efter att vi ska konsumera mer, att rekommendera för mycket märken och produkter vore för mig kontraproduktivt.

Jag vill nämligen visa att vi kan leva glamouröst, vackert, chict, snyggt, välvårdat, gott och smakfullt med få men bra grejer och påminner mig ständigt om att ha måttfullhet som motto.

Även om jag känner mig lycklig över att ha blivit uppmärksammad så skriver jag inte bloggen i första hand för att blir populär eller omskriven utan för att du som läser skall bli inspirerad till att känna samma lust som jag inför utmaningen att leva medvetet hållbart på ett lustfyllt sätt.

No poo är omfattande och kräver en viss testperiod för att hitta det som passar ditt hår och din hy bäst. Jag har trasslat mig genom alla möjliga metoder och frågor från läsare innan jag landade med de få mer suveräna produkter jag verkligen kan stå för och som är enkla att använda för de allra flesta. Jag gillar själv att blanda egna produkter och plocka in skafferiet i badrumsskåpet men flera av er läsare efterfrågar är färdiga produkter som ändå uppfyller kriterierna och håller måttet för en hardcore no poo-.livsstil, det renaste tänkbara på marknaden.
Då skulle jag rekommendera det svenska märket Devaz för hudvård, Back to Earth för smink, Klockargårdens pulverschampo för hår.

Några andra ”snabba” och handfasta tips är att se till att blanda fukt och olja till ansiktet och hårtopparna, förslagsvis aloe vera med valfri vegetabilisk olja. Borsta håret med svinhårsborste mellan tvättarna (för att fördela det vårdande sebumet) och skölja håret efter tvätt med kallt vatten för att fjällen ska sluta sig (så håller sig håret rent längre). Dessutom så finns mycket i ditt skafferi som är suveränt till hud och hårvård: honung, salt, äggula, avocado, yoghurt, gurkmeja, bikarbonat, äppelcidervinäger och kaffesump. (Klicka på rödmarkerade ord för att läsa mer.)

IMG_1614
Senaste veckans leverans av några favoriter.

I helgen gjorde vi en dagsutflykt till Sundsvall. En av de få butiker som jag då och då handlar i är Lindex eftersom de har en hel del plagg som är märkta med GOTS-certifieringen och ytterkläder flourkarbonfria med behandlingen Bionic Finish Eco. Dessvärre blev jag väldigt besviken denna gång. Det var nästintill omöjligt för mig att hitta något som enligt mig är hållbart hela vägen efter som plaggen med ekobomull även hade plasttryck. Det hela slutade med att rekomorsan gav vika för något väldigt oekologiskt.

IMG_1615
Det här diademet skulle hon bara ha.
”Det är så häftigt när jag får sådana här grejer” sa Meja. Jag kunde bara skratta och smälta för lyckan i hennes ögon när hon traskade fram längs Sundsvalls gator där det även fanns många stora tjejer med öron på diadem, pastellfärgat hår och Yohioinspirerad look. Det måste börja tillverkas mer lattjo ekoprylar till barn!!!! Alternativet till my litte pony kan inte vara stadiga praktexpemlar till hästar sågade i ett stycke och det är vi vuxna som tycker att tygdockor med en liten broderad mun är finare än plastdockor som ser ut som riktiga bebisar.

Efter helgens oväntade köp landade jag plötsligt i att jag köper faktiskt hellre ett medvetet helfel fleeceklätt diadem med glitterhorn och syntetblommor som undantag och all in när jag handlar eko och att jag längtar efter chica, glamourösa, trendiga, tuffa och roliga saker i gedigna och naturliga material. Jag känner mig snudd på sugen att skissa på idéerna och börja producera. Snudd på…

Förutom ett lyckligt barn i syntetsikt ”älgdiadem” som hon själv kallar det så resulterade det hela även i ett mail till Lindex.

”Hej.
Jag handlar sällan nytt eftersom jag egentligen inte förespråkar fast fashion och nykonsumtion men ni är en av de få märken jag brukar handla från och även rekommenderar på min ekologiska och giftfria blogg Chic & Fair. Anledningen är att jag tycker att ni lyckats med att sälja medvetna kläder till rimliga priser, det blir lättillgängligt för oss som vill handla GOTS-certifierat och Bionic finish Eco. Dessvärre anser jag att ni missat en viktig poäng. Sustainable för klimatet och för individen hör ihop. Miljömedvetet och giftfritt måste gå hand i hand, annars blir det inte hållbart hela vägen. De allra flesta grönmärkta produkter i ert sortiment har plasttrryck vilket är ett av de största ”no no´s” bland oss föräldrar som lever giftminerat, därför har jag jättesvårt att handla hos er. Jag vill bara upplysa er och be er att kanske tänka ett steg till. Ekologisk bomull och plast hör inte ihop. Tack för att ni jobbar för hållbart och hoppas ni i framtiden vill ta det hela vägen! Ni får gärna återkoppla hur ni tänker kring detta så att jag kan informera mina läsare. Med vänliga hälsningar Ulrika Persdotter Dahlberg https://chicandfair.wordpress.com/”

Nu väntar jag med spänning på svaret!

Heja oss som orkar vara lite besvärliga och som vill förändring för våra barn, för vår hälsa och planetens framtid. Vill du vara med?

Annonser