Etiketter

, , , , , ,

November. De kala träden, det påtagliga mörkret och den råkalla luften som kryper sig ända in i själen. Då behöver jag påminna mig om balansen mellan aktivitet och vila. Att både kunna unna mig att sakta ner och slöa under yllefilten och fylla på med energigivande aktiviteter, som dagsljusa raska promenader och pulserande zumbapass. Att börja äta vatabalanserande kost som är varm kryddig och oljig och samtidigt få i mig uppiggande råa grönsaker och frukter. Att acceptera att semesterbrännan flagnar av och inte glömma det rosiga uppiggande rouget. Att bevara känslan av de salta vågorna vi lämnande i Turkiet för tre veckor sedan och samtidigt se fram emot skidsäsongen. Nu har den första snön kommit och jag känner längtan till utförsåkarhelger. För tre veckor sedan kom jag hem ren och len med hyvlade fötter och skrubbad kropp, efter timmar på salong och turkiskt bad.

Idag vill jag inspirera oss till en uppiggande skrubbdusch, som får mig att bokstavligen känna mig som ny. Jag använder bara de renaste produkterna och en hel del från skafferiet. Ett hemmaspa i fem steg som gör dig ren på riktigt och len på köpet och som dessutom är en riktig hälsokur.

IMG_2059

BORSTA
Jag börjar med att borsta, torrborsta kroppen och borsta håret med svinhårsborste. Vid torrborstning stimuleras hela lymfsystemet och stagnerade gamla hudrester avlägsnas. Detta håller hudporerna öppna och rena och är till stor hjälp vid leverns och njurarnas reningsarbete. All borstning ska gå i riktning mot hjärtat. Huden ska vara torr så därför borstar jag innan duschen.

1) Börja med fötterna och benen, borsta 4-10 gånger nerifrån och upp, fram- och baksida, samt in- och yttersida av benet.

2) Fortsätt med händerna och armarna på liknande sätt. 4 – 10 gånger på varje ”del”.

3) Borsta midjan och ryggen, 4 – 10 gånger.

 
Jag använder svinhårsborste som hårborste. Den främsta anledningen att jag använder svinhårsborste är för att borsta ut de naturliga och vårdande oljorna som finns i hårbotten.  Svinhårsborsten är att föredra före plastborstar som lätt bryter av hårstråna. Att borsta stimulerar också hårbotten och hårväxten. Anledningen att jag borstar håret innan duschen är för att tvätta ett utrett hår och för att minska håravfall i avloppsbrunnen.

IMG_2056

IMG_2058
SKRUBBA & MASSERA
Efter att ha spolat av kroppen skrubbar jag ansiktet med en hemmagjord ansiktsskrubb gjord på honung, salt och MSM-pulver. Till kroppen använder jag en kaffesumpsskrubb gjord på kaffesump, valfri olja och epsomsalt (drar det gifter ur kroppen, lindrar muskelspänningar och verkar lugnande för nervsystemet). Till knoppen Klockargårdens pulverschampo eller Devaz schampokaka men jag börjar alltid med att massera hårbotten och manuellt lösa upp smutsen. När vi skrubbar kroppen eller gör peeling, som det också brukar kallas, avlägsnar vi döda hudceller, får igång blodcirkulationen och får fin färg och lyster på huden.

IMG_2057

IMG_2054

SKÖLJ
Att skölja både kropp och knopp med iskallt vatten gör att vi stänger porerna på huden och fjällen på hårstråna. Det gör att vi håller oss rena längre och inte släpper in smuts. Kallt vatten är en vanesak. Första gången jag spolade huvudet med kallt vatten tyckte jag det var rätt så obehagligt, nu har jag svårt att inte avsluta duschen med iskallt vatten. Jag läste nyligen att det dessutom kunde vara ett sätt att avleda ångest. Kallt vatten sägs bota depression och ett universitet i USA har konstaterat att det verkar som om kalla duschar stimulerar den del av hjärnan som producerar noradrenalin, som i sin tur kan dämpa depressionssymptomen. Dessutom skall kylan förbättra din ämnesomsättning, hjälpa vid viktnedgång samt frigöra vita blodkroppar och aktivera och stärka ditt immunförsvar.  Det bästa ska vara att varva mellan varmt och kallt. Det påminner mig om kicken jag fick när jag var på kallbadhus och rörde mig mellan havet och bastun.

Har du problem med hjärtat, har högt blodtryck eller feber ska du däremot inte duscha kallt .

Jag avslutar hårtvätt efter vissa tvättmetoder som bland annat schampokaka med en surskölj, då blandar jag en skvätt äppelcidervinäger  i en liter kallt vatten och häller över det tvättade håret. Håret återfår då rätt ph-balans och det fungerar även som balsam för håret, håret blir glansigare och många lockhåriga upplever att lockarna blir finare. När håret torkat försvinner salladsdressingdoften.

IMG_2055

hudvård

SMÖRJ
För att kroppen inte skall bli torr efter det att jag utsatt den för vatten så brukar jag smörja. Eftersom kaffesumpsskrubben innehåller olja så behövs det egentligen men efter en dusch utan skrubb, då jag använder salttvål i duschen brukar jag smörja med kokosolja eller en kombination av aloe vera och kokosolja. Kokosolja  räknas till de komedogena oljorna dvs de som täpper till porerna. För vissa fungerar det utmärkt att ha den i ansiktet, för mig fungerar den till kroppen, i deo, till oil pulling, egen tandkräm, hårtopparna och till intimhygien men inte till ansiktet. Det är viktigt att kombinera fukt och och fett och hitta en olja som passar din hy. Jag brukar alltid använda aloe som fuktgivare, som också har en massa andra goda egenskaper som att bland annat verka anitiinflammatoriskt. Sedan kombinerar jag den med en vegetabilisk kallpressad ekologisk olja, den jag fastnat bäst för är aprikoskärneolja. Öven mandel, hallonfrö och jojoba brukar funka bra men min hy gillar att jag också varvar de olika oljorna. Den här årstiden använder jag morotsolja för att få lite bronston på huden. Innan jag smörjer använder jag hydrolat, det är som ett rengörande och återfuktande ansiktsvatten. Hydrolater är det vatten man får vid destillering av växter. De innehåller naturligt små mängder eterisk olja men framför allt mer vattenlösliga syror från växten. Detta ger dem ett bra pH och välgörande egenskaper för huden. Hydrolater är generellt lätt antiseptiska, fuktgivande och renande. För dig som föredrar en kräm före en olja så går det fint att koka egen kräm på bland annat sheasmör.

STYLA
Som hårstyling använder jag saltvattenspray i det fuktiga håret för stadga och volym och sedan aloe och kokosolja i hårtopparna. Sedan kramar jag håret med microfiberduk för att samla lockarna.
Saltvattensprayen jag använder till vardags består endast av vatten och salt om jag ska göra en festligare frisyr så kokar jag spray som även innehåller socker (recept HÄR ).

Mellan tvättarna borstar jag och sprayar hydrolat, innan jag kramar med microfiberduk. Kakao och arrowrot fungerar som torrschampo som även ger volym.

Idag blev det ovanligt många produkter jämfört med de dagliga rutinerna. Jag har bantat badrumsskåpet men framförallt har jag bantat ingredienslistorna.

Med ren på riktigt menar jag ren utan syntetiska dofter, utan hormonstörande och cancerogena tillsatser och konserveringämnen, utan sulfater, silikoner och mineraloljor och annat ”skräp”.

Vi kan använda saker från våra skafferier och vi behöver bara rena enkla grejer. Jag vill inte utsätta min hud för något som jag inte skulle kunna stoppa inuti kroppen eftersom huden tar upp allt vi smörjer den med och även fungerar som ett reningsorgan.

För dig som är intresserad av att kasta ut de skadliga kemikalierna och använda mer rena råvaror i badrummet så vill jag åter tipsa om Facebookgruppen Hardcore No Poo eller sidan No poo.

Jag tror vi kan behöva unna oss lite extra tid i badrummet, som en skön helgtreat eller varför inte, en rivstart en alldeles vanlig vardag och lyfta november istället för att låta november sänka oss.

Klicka på det rödmarkerade för att läsa mer. Du hamnar då på länkar med mer info

spa