Etiketter

, , , , ,

IMG_2457 (1)

Jag älskar juldagen. Nu får vi pusta ut, gå i mjuka kläder, låta barnen njuta av sina klappar äta gårdagens rester, och göra ingenting, mer än möjligtvis ett litet blogginlägg.

Om det är någon gång på året vi behöver påminnas om hur vi kan leva mer hållbart så är det väl i juletider, då många drabbas mer eller mindre av konsumtionshetsen. Jag mår nästan illa vid tanken på julklappshysterin och köttkonsumtionen som råder, de röda sametsklänningarna i klädbutikerna som skriker ”köp mig om du tänker vara julfin” samtidigt som Musikhjälpen samlar in pengar för att ingen ska behöva fly undan klimatet. Vi behövs skakas om och förstå att hur vi lever och konsumerar faktiskt påverkar människor i andra delar av världen så starkt att deras hem och liv blir förstörda. Det är viktigt på riktigt, inte ekonördigt eller präktigt.

Vi behöver nog ställa oss frågan varje dag, hur vi kan leva annorlunda för att på olika sätt bidra till en bättre och mer hållbar värld med mer kärlek och mindre onödiga prylar som hotar vår hälsa, vårt klimat, vår framtid och våra och kanske framförallt andras liv. Det är för mig att vara en modern medveten livsstil i tiden. När vi lyckas vara både Chic och Fair samtidigt.

Det är inte längre det glada 80-talet, då vi faktiskt inte visste bättre. Årets julkalender får man tycka vad man vill om men för mig blir det en påminnelse om hur ovetande vi varit, när vi på 60-talet slängde skräpet rakt i havet och åt på engångsartiklar, när vi på 80-talet fullkomligt frossade i allt. Jag är ingen julklappsmotståndare och hos oss slutade det med rätt många klappar under granen trots att det endast var barnen som fick presenter i år men innehållet var jag både nöjd och stolt över. Jag är inte heller vare sig vegan eller vegetarian men tycker vi kan äta kött med måtta och göra medvetna val när vi inhandlar julskinkan och prinskorven.

IMG_2459

I början av månaden gjorde Östersundsposten ett jättefint reportage om mig, bloggen och en ”Medveten Strävan efter en hållbar jul” som jag är så glad över. Tänkt som en inspiration inför julen.
Läs gärna reportaget HÄR.

I många giftfria forum uttrycker vissa hur detta med klapparna är ett problem, hur vi ska lyckas kommunicera för att slippa de giftiga leksaker till barnen. Hos oss är det inget problem. Jag upplever äkta lycka över hur lyckat det blev med klapparna i år, så fantastiska gedigna, hemmagjorda, ekologiska, giftminermierade, genomtänkta och uppskattade saker. Vi handlar sällan nytt förutom till jul och födelsedagar. Nu har vi turen att ha fått barn som uppskattar mjuka paket, så på Mejas önskelista stod både overall och kängor.

Mitt bästa tips är att vara specifik när ni önskar eller ni som inte vet hur/vad ni ska handla frågar specifikt. Ingen vill väl ge bort någon ouppskattat? Ni kan också hjälpa till att handla. Ronnys mamma som bor bor i utlandet hjälpte vi att handla åt. Jag tycker varken det är krångligt eller obekvämt. Mina föräldrar lusläser bloggen och har för länge sedan förstått hur vi lever. Jag kan verkligen rekommendera att börja blogga om giftminimerat eller instagramma dina tankar, för då finns det inte så stora frågetecken hos dem runt omkring.

IMG_2467
Jag nobbade handelns röda klänningar, valde något ut min svarta garderob och piffade med hemmagjorda juliga hårsmycken av återvunna band. Kolla HÄR hur du gör rosor av sidenband.

IMG_2466
Förväntansfulla töser när Tomten just anlänt, Mejas klänning har jag köpt via facebookgruppen Köp/sälj barnartiklar i Jämtlands län och kavajen är från Kupan i Östersund.

IMG_2465
Blå tomte med stickad ylletröja från Kupan i Järpen (i åttiotalsstil med mycket space för kuddmagen).

IMG_2460
Julgranspynt i guld och beige, origamistjärnor och strutar av gammalt notpapper, kanelhängen, florsockerstärkta spetsklockor från mormors gamla gardin och änglahår av ull från Söderbacken Gård i Ocke.

IMG_2458
Mejas båda pinsessklänningar håller länge i storlek, den jag sytt till utklädningslådan är en vuxenklänning storlek x-small som Meja fastande för på Kupan och som jag sedan sydde om och pimpade.

IMG_2473

IMG_2475
Den rosa prinsessklänningen med tyll i 100% bomull från Maileg och Kokobello sträcker sig över tre storlekar med reglerbara band.

IMG_2476
I två år har Meja önkat sig en ”gulderhäst” och syftat till en My little Pony (en plastbantares mardröm). I år gick pappa in i snickarverkstan. Han befarade att Meja inte skulle bli nöjd men hon gapade full av beundran och sa” morfar, den blev inte alls som jag tänkt mig men mycket finare”. Köp giftfri guldspray HÄR

IMG_2462Mormors tre nya hemvikade bakelser toppar Mejas bageri.
.
IMG_2474
Polarn och Pyret vill jag verkligen slå ett slag för. Jag tycker de ligger i framkant ur hållbarhetssynpunkt. Deras kläder håller hög kvalitet och är tillverkade för att kunna användas över lång tid med förlängbara finesser och dessutom är mycket GOTS-certifierat.

IMG_2463

IMG_2464

Inget ovanligt julbord hos oss med ändå lagat med eftertänksamhet, hemmatrillade älgköttbullar, ekologisk prinskorv, nitritfri julskinka från Ekodirekt, några extra trevliga vegetariska inslag som jag inte vill vara utan.

Oavsett hur och vad vi tror på så är väl julens högtid menad att vara snäll, ljus, kärleksfull, fridfull och givmild. Jag brukar fundera om det är någon som är ensam, eller på något annat sätt kan behöva ett bidrag till jul. Kan vi bjuda hem någon, besöka någon, bidra till barn som annars inte får något, hjälpa människor på flykt eller som redan landat i vårt land. Jag vill lära våra barn att inte vara så upptagna av sina egna önskelistor och behov utan förstå att det finns andra i världen som inte har det lika lätt som dem. Jag tycker det är vår skyldighet att lära barnen den synen på andra människor, speciellt i dag, i ett samhälle med så mycket fientlighet. Idag gick jag och Meja till en flyktingfamilj vi har haft förmånen att lära känna med en julkorg med bland annat hemgjort godis och svenska julfilmer.

IMG_2444
Meja i sin nya Didrikrikson overall hållbar ur både giftsynpunkt, kvalitetsmässigt och med en söm man sprättar för att förlänga plagget ännu en vinter.

Nu önskar jag oss alla en stressfri fortsättning på julen där vi äter och framförallt dricker med måtta.

Annonser