”Mat är livet” brukar min man säga. Jag håller med. Bra mat det är den lyx vi unnar oss. En lyx och samtidigt en självklarhet. Min bror och hans familj har åkt i dag efter nästan två veckor hos oss. Han har skämt bort oss med god matlagning. Jag älskar att inspireras och lära mig nya recept och andra trix. Vi har en stark tradition av bra, god, vällagad, välsmakande mat i min familj, både min bror och jag har ärvt det från våra föräldrar. Vi lägger tid och engagemang på att stå i köket och lägger pengar och på bra råvaror.
Idag är det måndag och dagen före trettondagsafton som för många innebär ännu en fest. Då vill jag bjuda på en återblick från vår nyårsafton och även på veckans veggorecept, eftersom många väljer köttfri måndag.
Kvällen innan nyårsafton blev en helkväll i köket. Under tiden som jag lagade en av mina juliga favoriter saffransrisbollar med kikärtssallad (se receptet HÄR) förberedde min bror Andreaz och min bonusson Jakob nyårsmenyn. Jordärtkockor rostades i ugnen som sedan blev puré. De kokade en gudomlig rödvinssås som fick fem timmar på spisen och satte briochedeg till en av nyårscanpéerna. Köket är verkligen hemmets hjärta, där vi samlas, där vi möts. Jag och min svägerska Pamela förberedde dukningen.
Årets nyårsdukning i natur, vitt och guld. Kvistar, snöre, glas, mässing, origamistjärnor av notpapper, klimatkompenserade tulpaner och barnens ”gulderhästar” (som morfar snickrat) på hörnen. Loppat linnetyg till hemmafållad duk. Loppade ljusstakar och kvalitetsporslin, Rosenthal Vit Maria.
Dinkelblini med löjrom, cremefraiche och syrad lök.
Ugnsrostade tunnbrödschips med varmrökt öring, pepparrot och ärtor.
Hembakad brioche med päronkompott och grisrilette.
Enrisrökt älg med palsternackspommes, jordärtskockspuré och rödvinsky med enbär.
Glace au Four (glass i ugn med marängtäcke) på havrebotten med färska bär.
Dagens veggo är en fräsch ljummen grönkålsquinoa med äggvinägrett men ett härligt tuggmotstånd som du kan kombinera med bön- eller linsbiffar. Recept på supergoda bönbiffar hittar du HÄR och på linsbiffar HÄR. Även rödbetsbiffar passar bra till denna sallad.
LJUMMEN GRÖNKÅLSQUINOA
Hackad färsk grönkål
Lättsaltad hackad rödlök
Rivet äpple
Röd quinooa (nykokt och varm)
ÄGGVINÄGRETT
En äggula
1/2 dl äppelcidervinäger
Varmpressad rapspolja
Kallpressad rapsolja
1 tsk valfri senap
Kör äggula och vinäger med stavmixer tills det skummar, montera (strila långsamt) först varmpressad och sedan kallpressad rapsolja tills dess att dressingen tjocknat till lite tunnare än majonäs. Tillsätt senap.
ENJOY!
Hej!
Vilken härlig läsning jag haft om allt från saltvatten för håret till ert fina bröllop. Finns det någon chans att få ta del av receptet på magiska citron- och halloncupcakes?
/ Må gott!
Mailar dig receptet! 🙂