Etiketter

IMG_3140

Jag ser mitt liv i en-veckas-etapper just nu. Ibland rullar livet bara på, ibland räknar vi kvartar (som Martina Haag beskrev tiden efter skilsmässan i en intervju hos Skavlan). Det fanns en tid då jag förde tacksamhetsdagbok och såg livet i dagar. Jag tar nu ett en-veckas-projekt i taget. Veckan som gått ville livet lära mig att möta människor där de är, att även om jag upplever frustration och irritation över vad andra gör eller inte gör, eller att de inte tänker eller tycker som jag, så har jag ändå valt en annan ingång till mötet med dem, som inte är nedlåtande utan mjukare och mer inkännande. Jag tror inte vi kommer möta andra människor eller komma till någon förändring eller några vidare resultat om vi har en nedlåtande ingång. Jag utmanade mig själv med att testa lite andra grepp och det fungerade mycket bättre. Jag känner mig stolt över mig själv och gladare som människa.

Något som varje vecka tar upp min tid mer eller mindre är min roll som ordförande på föräldrakooperativet. Oftast mer än mindre. Att vara ordförande med 46 medlemmar och 27 barn är en utmaning. Speciellt eftersom det har blivit en del ganska stora förändringar under mina två år som ordförande. Det händer häftiga saker men att få med sig alla på tåget, att vara diplomatisk, rättvis, tydlig, schysst, inspirerande, involverande, förberedd, genomtänkt, kommunikativ, medlande och dessutom stå ytterst i spetsen för att driva frågan ”giftfri förskola” i en takt som fungerar för både verksamheten och alla inblandade personer kan vara både stimulerande och påfrestande. Det finns många som är ”på” och har förstått varför vi jobbar med att giftminimera och även de som inte är så intresserade och kanske till och med ser det hela som ett ”fanatiskt påhitt”. Utmaningen ligger i att förstå när det är dags att dra i handbromsen och när det är dags att lägga i en högre växel. Jag har omgett mig av fantastiskt engagerade styrelsemedlemmar där alla varit involverade, ingen lämnas utanför. Jag är också mån om att alla medlemmar ska få chansen att vara delaktiga på det sätt som passar dem allra bäst. Jag är också mån om att personalen och medlemmarna ska kännas som ett team där inte någon kör över någon annan, att alla vet sina roller och där vi lyfter varandra och kommunikationen känns självklar.

Jag blir trött ibland, vissa veckor är det galet mycket jobb och ideellt dessutom. Ibland undrar jag vad som driver mig och svaren är ganska enkla, jag kan helt enkelt inte låta bli och det finns inget som är viktigare än att min dotter ska ha en bra och meningsfull vardag.

Jag ser dessutom kooperativet  som en källa till ny kunskap och ett sätt att umgås. Jag får prova på att måla med äggoljetempera, får lära mig att det kan finnas asbest (!) i plastmattorna vi tänkt riva ut, får dela med mig av mina kunskaper och lära mig av andra kompetenta medlemmar om olika material,  jag får på riktigt uppleva det som jag verkligen tror på:

När många kommer tillsammans händer det häftigheter.

När vi gör saker ihop så blir det hela mer komplett. Det är väl det som är hela poängen med kooperativ tänker jag. Som oftast kan jag ta med mig barnen och låta de pyssla och leka samtidigt som jag håller möte eller gör någon hantverksinsats. Jag kommer aldrig att se mitt barns vardag som förvaring, som en plats där jag dumpar dem och där jag inte har möjlighet att påverka. Jag vill vara delaktig, jag vill bidra, jag vill göra skillnad. Jag lär av andra och andra lär av mig. Ingenting är bortkastat. Allt känns meningsfullt och viktigt på riktigt.

Hösten 2014 förvärvade föreningen det gamla förskolehuset. Samtliga medlemmar röstade positivt för ett husköp ock alla bidrog till ett borgenmannaskap som var uträknat på ett rättvisst sätt baserat på hur många år vi hade kvar på Gåvan. Husköpet innebär mycket mer ansvar och mycket mer frihet.  Det mesta beträffande renovering och underhåll hade stått still under många långa år och nu med vårt gifttfria fokus så händer det fantastiska saker i och runt byggnaden. Vi behöver prioritera, inte bränna ut oss och på vissa områden jobba lite snabbare. Vi är fler medlemmar än någonsin vilket är en tillgång men också en svårighet. Vi behöver skapa nya system som gör allt mer hanterbart, rättvist och tydligt.

Vi har skapat arbetsgrupper utifrån medlemmarnas intressen och kompetens (inomhusgrupp/utomhusgrupp/hantverksgrupp/ansökningsgrupp/aktivitetsgrupp) och alla har fått välja var de vill vara. Det går i samklang med något annat jag tror på, att effektivitet och kreativitet endast kan kombineras genom lust och inte genom press. Vi har även precis startat en timbank som  är tänkt som ett system där vi håller reda på våra egna timmar och som en transparent system då också andras engagemang blir synligt. Timbanken skall kunna reglera en hög eller låg insats med färre eller fler timmar vid ett senare tillfälle.

IMG_3139

Sommaren 2013 deltog Gåvan i Naturskyddsföreningens inventering för operation giftfri förskola. Eftersom minimering av gifter i barnens vardag går i linje med det som Gåvan står för med ekologiskt kök  och Grön Flagg så har vi valt att successivt, i den takt som ekonomin tillåter, arbeta för en mer giftfri miljö både utomhus och inomhus. Under 2014 klubbades ett medborgarförslag om att fasa ut gifterna på kommunens förskolor och skolor i Åre. Med den kompetens som finns bland flera av medlemmarna på Gåvan och med det aktiva miljöarbete som Gåvan har som profil, var vi många som kände att vi ville ligga i framkant i arbetet för att aktivt men successivt giftminimera våra barns vardag.
Det kan tyckas som att det gått långsamt men tanke på att processen startades för 2,5 år sedan men både personal och styrelse har ansett det vettigt att framförallt göra medvetna beslut vid nya inköp och renoveringar. Medvetna beslut innebär inte alltid 100% giftfritt utan kan ibland röra sig om bättre alternativ av plast till exempelvis utomhusleksaker. Vi tar alltid hänsyn till både ekonomi och pedagogiska aspekter. Vi har även beslutat att säkerhetssynpunkt går före giftsynpunkt, även om förstås kompinationen är optimal. Vid renoveringar väljer vi hållbara färger och material för hälsan och miljön, däremot innebär det inte att vi nödvändigtvis byter ut befintliga saker, utan har bara rensat bort det värsta ut giftsynpunkt. Med ”det värsta” menas hormonstörande och cancerogena skadliga kemikalier som vi inte tror att någon med god kunskap vill utsätta sina barn för. Vi ser det som en livsviktig åtgärd för barnens hälsa och framtid.

 
Dessa åtgärder har vi gjort:
– Rensat bland leksakerna, utomhus och inomhus.
– Bytt ut fleeceplädar mot ull.

DSC_0911
– Bytt ut plastmuggar mot muggar i växtfibermaterial och rostfritt
– Bytt ut dockservis i plast mot servis i växtfibermaterial och införskaffat leksaker i trä.

IMG_3156

IMG_3155

– Tagit bort vaxdukar och slipat (med lackfräs) och linoljevaxat bord.

IMG_3147          IMG_3146

IMG_3163

IMG_3164
– Målat flera av rummen med äggoljetempera.
– Målat fönster, fönsterbrädor och lister med linoljefärg.
– Bytt ut tvål och städprodukter till  de ekologiska märket sonett.

– Målat möbler, garderober  och elementskydd med vintage chalk paint (Jeanne D´arc).

IMG_3161   DSC_0957

Lackad ”fulfuru” får vintage paint. Gröna dörrar blir vita plastknoppar byts till porslin.

IMG_3158

Lackad furusoffa med urblekt mossigt tyg, fick nytt liv med färg och nytt tyg.
– Byggt klätterlekställningar på gården av återbrukat virke
– Sytt vimplar och förkläden av loppade vintagetyger i bomull/lakansväv.

DSC_0835   IMG_3142

IMG_3153

IMG_3121
– Tagit bort plastgolv efter att det testats negativt för asbest och slipat, linoljat och linoljevaxat det gamla trägolvet under.

IMG_3165

Plastmattan rivs ut…

DSC_0952

Slipat, linoljat och linljevaxat golv, nya lister målade med linoljefärg och ett exempel på sovplats i ull, som är temperaturreglerande och smutsavisande.
– Täta sammetsgardiner i bomull är på gång som mörkläggning till vilorummet (istället för rullgardiner med plastbeläggning eller i polyester) och ljuddämpande draperier i ull.
– Valt giftfria alterativ och naturliga material till färger och pysselmaterial.

IMG_3151    IMG_3138

– Bytt ut plastbackar till trälådor.

– Använder avgiftande växter i rummen.
Under 2015 byttes plastmuggar ut mot rostfritt, rummen målades med äggoljetempera och fönster, fönsterbräder och lister målades med linolja. En av inomhusgruppens uppgifter är att fortsätta fasa ut giftiga och syntetiskt material och ersätta de med naturliga gedigna material, i samrådan med personalen och i samklang med verksamheten. Ett av vårens stora projekt är att att få till barnens vilorum där de även gör yoga. Eftersom det är ett föräldrakooperativ där vi behöver göra ekonomiska prioriteringar har alla föräldrar fått i uppdrag att ta med sovgrejer precis som man gör på den lilla avdelningen (med vagn, fällar, filtar och kläder). Vi gör oss av med skumgummimadrasser med plastskydd och har gett en rad förslag på alternativ i olika prisklasser. Just madrasser är en fråga som kommit upp på många andra förskolor som jobbar med giftminimering. Jag vet att flera använder fårskinnsfällar och ekologiska yogamattor.

 
Exempel på olika alternativ till madrasser som vi presenterat är:
– Vik ihop ett par ullfiltar
– Köp en tjockare fårskinnsfäll från Söderbacken gård.
– Använd en Voksiåkpåse (finns ofta billigt på blocket)
– Vik ihop ett duntäcke med bomullsöverdrag.
– Vik ihop ett ulltäcke.
– Sy madrassöverdrag och fyll med ull (exempelvis texelull) som inte tovar sig.

Själv har jag tänkt sy madrass med ull och kuddar med boveteskal.
Läs gärna mina tidigare inlägg inom Gåvans arbete i riktiningen giftfri förskola:
FÖRSKOLA MED EKOLOGISKT KÖK – FULLT MÖJLIGT
GIFTFRI FÖRSKOLA STEG TVÅ – RENSNING BLAND LEKSAKERNA

Mina ”bloggarkollegor” Sara som driver och skriver bloggen ”Saras eviga” och Magnus som driver och skriver ”Kemikalipappan” har också skrivit om just operation giftfri förskola. Båda är också ute och föreläser  Läs om Saras arbete HÄR och kemilkaliepappans råd HÄR.

Klicka på det rödmarkerade för att läsa mer!

Annonser