Etiketter

, , , , , , , , , , ,

IMG_3709

Jag blickar tillbaka på senaste veckan och konstaterar att den kändes lång och bjöd på ytterligheter, from hell to heaven och allt däremellan. Helgen blev heaven. Den bjöd på en vårvinterexplosion, med årets tveklöst härligaste dag i backen och även en hel del lyckad shopping. Sådan shopping som gör mig lycklig, inte för att jag kallar mig en shopaholic utan för att jag gillar känslan i magen när jag tycker att jag spenderat klokt. Förutom ett vitt oväntat inslag i morse så kom våren plötsligt till jämtland, även i år och med den lite nya behov för vår- och sommargarderoben, speciellt för 4-åringens utelek där både gummistövlar och regnkläder var urvuxna.

I liften pratade jag och min 11-åriga bonusson Jakob om ifall vi är ”spenders” eller ”savers”. Jag hade den diskussionen med två väninnor för inte så längesedan, efter en lyckad loppisshopping. I de flesta parrealtioner tror jag att det finns en spender och en saver och jag tror att det är lyckosamt och balanserande om det finns en av varje även om vi kommer reta oss på varandra mellan varven. Jag är av naturen en spender, jag slösar hellre än sparar, med pengar förstås men också med ord, känslor, med min tid och energi. Jag gillar även att rensa och göra plats för nytt. Jag tror savern är generellt mer återhållsam med det mesta och är mer eftertänksam och också har svårare att släppa taget om ägodelar. Jag tycker om spenderns natur, jag bejakar den, jag tror vi säger ja oftare än vi säger nej och ser livet som ett ständigt flöde och välkomnar förändring men det finns förstås faror med att spendera dumdristigt, vi behöver öva oss på måttfullhet, att vara nöjda det lilla och att spendera förnuftigt. Det är en utmaning men som som går hand i hand med det medvetna livet.

Jag tycker att bra saker kan få kosta lite mer, jag betalar gärna lite mer för kvalitet.
När vi gick ut från EJ´s hälsokost i lördags tittade Jakob på mig med stora ögon och halvöppen mun. ”vad dyrt det var, nästan 700:- för lite pasta, ett par flaskor och lite pulver” tyckte han och kände sig även rätt chockad över prislappen på barntandkrämen. Under helgen har vi pratat om pengar, hur vi tänker kring pengar, vad saker får kosta, vad man vill lägga pengar på, om slow fashion är och fast fashion är. Jag tycker han är klok, han är inte ens tolv år men har ett vettigt förhållande till pengar, han spenderar inte på struntsaker utan sparar och köper ofta sportutrustning som han spanat på länge och längtat efter, på saker han verkligen vill ha och kommer att använda. Han är målinriktad och noggrann.

IMG_3718

Även om jag i grunden ser mig som en spender så ser jag mig också som mer ekonomisk numera. ”Att vara ekonomiskt är att vara ekologisk” brukar min man säga och jag håller delvis med, jag har blivit mer eftertänksam och återhållsam ju mer medveten jag blivit om miljö och skadliga kemikalier, jag eftersträvar enkelhet, färre produkter, kortare ingredienslistor och mindre garderob men med fler hållbara tidlösa plagg. Jag förklarade för Jakob att för att kunna handla de dyra bra grejerna på EJ´s hälsokost eller de dyrare ekologiska råvarorna eller de dyra glutenfria alternativen så kompenserar jag någon annanstans, att till exempel skidkläderna jag har på mig av märket Peak performance köpte jag i toppskick, på second hand butiken Mountain Recycle i Åre till helt andra priser än om jag köpt dem nyproducerade i en vanlig butik. Vi storhandlar i stan på butiker med kanonpriser och stort ekoutbud, när vi väl handlar nytt köper kvalitetsgrejer med lång hållbarhet både kvalitetsmässigt och stilmässigt och tar oss tid att leta schyssta prislappar. När jag gör så mycket egna skönhetsprodukter från skafferiet så kan jag unna mig dyrare produkter när jag väl handlar. När jag investerar dyrare pengar i min hälsa så spar jag sjukdagar. Det är en livsstil som går ihop, som är logisk och som håller i längden.

REGN & SKALKLÄDER
Det vore enklast att säga ”köp naturmaterial och leta GOTS-certifierat”. GOTS-certifierade kläder är optimalt men säger inte allt. Vi kommer behöva kläder och skor för andra ändåmål som inte GOTS-certfierade kläder möter.
Även om jag fördrar naturmaterial så är det inte alltid det mest praktiska.
Det är inte praktiskt att använda enbart ull, även om det både är smuts och vattenavvisande, åtminstone inte på förskolan. Regnkläder slitstarka vattentåliga vinteroveraller och skalkläder görs förstås av syntetiska material. Med dessa plagg får vi helt enkelt leta de bättre alternativen, de minst giftiga,
Jag tycker det är fantastiskt att så många kedjor och märken vi kan hitta i vanliga butiker
ändå erbjuder schyssta alternativ om vi inte har turen att hitta det vi söker på second hand.

DSC_1072

En spontanvisit på Kupan resulterade i några våriga klipp, bland annat en regnjacka till Meja från Abeko. Abeko är ett av de märken som ligger bäst till gällande både kvalitet och ur giftsynpunkt på ytterkläder, tillsammans med Didriksson och Kapp Ahl.
När jag fyndar schyssta märken begagnat upplever jag sann shoppinglycka, för inte bara kan jag ge mitt barn ett giftminimerat plagg, jag har dessutom sluppit bidra till nykonsumtion. Ibland har jag inte samma flyt och då kommer jag välja att nykonsumera. Det finns absolut gånger då jag väljer nykonsumtion före begagnat. Ett par nya gummistövlar i naturgummi kommer gå före ett par begagnad i plast, liksom ett nytt ullplagg kommer gå före ett begagnat fleeceplagg. Jag hittade sommarklänningar, vårjacka och tights men inga stövlar. Inte denna gång.

DSC_1061

Jag provade mig igenom flera par naturgummistövlar på XXL innan jag landade med en prisvärd klassiker från Viking. Meja fick ett par fodrade Tretorn (rea på Stadium i Åre) i något för stor storlek, som kan användas även i höst/vinter och ett par ofodrade Viking från XXL för sommarens äventyr.

DSC_1068

Shoppingen avslutades med storhandling på Ica Maxi i Östersund. Jag är imponerad över deras ekologiska utbud och över de låga prislapparna.
Innan vi gick till kassan hörde jag mig säga högt ”åh vad enkelt det vore om jag var lyckligt ovetande, det är krångligt att ha all denna kunskap”. Detta efter att Meja mumsat i sig en hel näve besprutade bjuddruvor vid fruktdisken och sedan sagt att ”sådan där bananer äter inte jag” om oekologiska ´till -alla -hungriga-barn-bananer´ och sedan jag sagt nej till flera av varorna som varit påväg ner i kundvagnen, och föreläst om varför, sagt okej vi gör ett undantag i dag till annat och sedan stått och läst ingredienslistor. Ni som känner mig eller följer bloggen vet att jag inte är fanatisk, att jag ändå kan stå för de gånger jag inte går ”all in” eller gör ett undantag, för även de gångerna är det medvetna val. När väl de där fyllda tygkassarna landat i vårt kök kan jag ändå rättfärdiga våra köp och känna mig nöjd över både prislappen, lagomnivån och den stora procenten eko som landar på våra hyllor.

När vi landat i bilen känner jag mig trött.
Jag blir trött av att shoppa, trött på stanken från de nyproducerade varorna i sportbutiken, trött på kemikalierna från de syntetiska produkterna, trött den starka belysningen, andra människors starka dofter (från parfymer, hårprodukter och sköljmedel), trött på att passera hyllorna med städ – och tvättprodukter som gör det svårt att andas, trött av budskapen på skyltarna och varorna intill som skriker köp mig. Jag tvingas sålla och sortera, för att nosa mig fram till de kloka köpen.

Jag brukar säga att det medvetna livet är för alla men jag sticker inte under stolen med att det kan vara rätt krångligt ibland. Jag tycker att det ska vara enkelt att göra medvetna val, man ska inte nödvändigtvis behöva köpa från välsorterade ekologiska butiker på nätet. Svårigheten med nätbutikerna är att det inte går att prova plaggen/skorna och en av hemligheterna med lyckade säkra köp är att vi provar. När det jag köper sitter smäck, vet jag att jag kommer att använda det.

Till barnen köper jag gärna lite för stort, Meja använder många kläder över flera storlekar, speciellt klänningar, jackor, tunikor och underställ.

TIPS FÖR EN SCHYSSTARE SHOPPING

– Börja med att leta på second hand innan du nykonsumerar.
– Lär dig vilka märken som är säkra kort (utöver GOTS-certifieringen), ur giftsynpunkt och handla från dessa märken med gott samvete.
– Lär dig vilka butiker som erbjuder schyssta utbud och vad som är deras styrka. (Polarn och pyret har massor av GOTS-märkta basblagg, sportbutikerna har märken som Didrikson, Tretorn och Viking, Kapp Ahl och Lindex är också bra på giftminimerade ytterkläder.)
– Hitta din personliga tidlösa stil,  skapa även en tydlig stil för/tillsammans med barnen.
– Köp kläder som räcker över flera storlekar på växande barn och stirra dig inte blind på storleken, ögonmåtta, handla gärna lite för stort, vik upp och låt plaggen leva länge.
– Välj ofodrade regnkläder med ull under hellre än fleecefodrade ställ (eftersom fleeceplagg släpper mängder av plastpartiklar i våra vatten vid tvätt)
– Prova kläder och skor tills du är riktigt nöjd. En dålig passform=ett oanvänt plagg.

DSC_1073

Dagishögen med våriga ytterkläder, blandat begagnat och nytt: skalbyxor PoP och galonisar Kapp Ahl från Kupan, skalbyxor med Bionic Finsish Eco från Lindex, galonvantar Didrikson från XXL.

Läs gärna det mycket grundliga (och populära) inlägget SÅ UNDVIKER VI GIFTERNA I VÅRA YTTERKLÄDER för att lära dig mer och godkända märken på kläder och skor om varför vi bör undvika Gore-tex och fleece och hur man klär sig i ull.

Bloggen kemikaliesmart har även skrivit ett inlägg om hur du hittar giftfria vårskor till barnen. Läs HÄR.

DSC_1098
Meja i våriga secondhandfynd och sina nya Vikingstövlar.