DSC_0335

Det var flera år sedan jag hörde talas om att det skulle finnas ett ekologiskt hus byggt i grannbygden Kall. Jag har sedan dess varit nyfiken på huset, även vetat om vilka som bor där och haft en idé om att vilja besöka huset och få chansen att skriva om det här på bloggen.

IMG_5028

I veckan var vi äntligen där och fick uppleva ett mycket annorlunda hem med en säregen historia. Vi fick fika extra gott på retroporslin och barnen målade med vattenfärg på en altan with a view. Så fort jag satte foten innanför dörren förstod jag att detta inte skulle bli någon snabbvisit här ville jag stanna länge…

IMG_5034

DSC_0259

DSC_0264

IMG_5041

Villa Kallkällan började byggas i maj 1997 och invigdes den 4 juli 1998 med 130 gäster, operasång och tal av Magnus Härenstam (Rolfs barnsdomsvän). I det spektakula huset bor konstnären och författaren Rolf Kjellberg som bland annat gjort sig känd med barnböckerna om geten Linus tillsammans med sin kreativa fru Eva. Paret passade även på att gifta sig dagen efter invigningen när många långväga gäster ändå fanns på plats.

DSC_0318

Huset på 450 m2 som är byggt med vildmarkspanel och med grästak är lugnt och vackert beläget med sjöutsikt och omgivet av 12 hektar mark, 10 hektar skog och mindre byggnader och växthus som Rolf själv har byggt. Trädgården är vild och bohemisk med och en jättelik krusbärsberså. Våra steg följer små gångar klippta med handjagare, sax och lie.

DSC_0348

DSC_0350

Väl inne i huset möts vi av en värme, gedigna, naturliga material, olackad furu, väggar i gula, gröna och rosa nyanser, Rolfs tavlor, Evas hantverk, böcker, instrument, gamla radioapparater, skrymslen och vrår med pågående kreativa projekt, annorlunda små prylar och enorma krukväxter med upp till 40 år på nacken. Jag får associationer till antroposofisk inredning och mina besök i Ytterjärna, från Robyggebutiken och Waldofskolan i Bromma. Kanske inte helt ologiskt med tanke på att Eva läst ett år på Rudolf Steinerseminariet i Järna, där hon kompletterade sin utbildning som lågstadielärare och fick möjlighet att föra in mer kreativa grepp i sin undervisning.

DSC_0273

DSC_0310

DSC_0279

DSC_0316

DSC_0267

Samtidigt som jag tycker att detta är ett häftigt hus i tiden, där allt med ekologiska förtecken verkligen är i ropet och modernt på sitt sätt, så kastas vi tillbaka i tiden, till en back-to-basics-livsstil, utan teve, dator, iphones, ipads, utan syntetiska material och vår tids moderniteter. I det stora skafferiet maler Eva sitt eget mjöl och köket är en plastbantares dröm med mängder av skärbrädor och slevar i trä.

DSC_0323

DSC_0326

DSC_0325

DSC_0331

DSC_0329

Huset har själ och inte bara själ utan en alldeles speciell historia.
Här bor nämligen en sann visionär, som jobbar med målbilder på ett självklart sätt.
Huset fanns nämligen hos Rolf och Eva långt innan pengarna fanns, för denna magiska plats är förstås en kostsam historia.

När Rolf och Eva träffades på en parkering i Svenstavik levde de båda under enkla förhållandet och hyrde varsitt litet hus. De hade inte råd att flytta ihop och köpa ett gemensamt boende då men Rolf ”visste” att pengar skulle komma, budade han på ett hus i Hålland (Åre kommun)…men fick tillslut meddela mäklaren att pengarna inte kommit. Än. Under en resa längs inlandsbanan fördrev sedan Rolf och Eva tiden med att skissa på hus.
Plötsligt en dag kände Rolf att det var dags att satsa en extra slant på Lotto. I tidningarna stod det sedan ”jämtlänning har vunnit storvinsten” och Eva kände direkt när hon såg rubriken att det var hennes Rolf som vunnit. Mycket riktigt. Inte mindre än 6,5 miljoner. I två dagar var Rolf och Eva omskakde och omtumlade men sedan tog deras drömprojekt fart. Efter att under högtidliga former ha hämtat pengarna i Stockholm med hotellsvit och lyxlunch kontaktade de företaget Ekobygg i Östersund som skulle få uppdraget att förverkliga Rolf och Evas dröm.
En kvinna på kontoret hade kontakter i Kall och hjälpte till att finna tomt och mark.
arkitekten Greger Volter på Ekobygg och Rolf började faxa ritningar mellan varandra. Tidiga visioner om huset hittar vi lite varstans bland annat på Rolfs trumma.
Rolf hade till och med byggt en 3D-model över huset med våningar som man kan plocka i sär med alla rum och utrymmen.

DSC_0283

DSC_0289

Byggmästare Bertil Andersson gick med vinkelpekare för att hitta var de lämpligast skulle borra vattenbrunn och var currykors (jordstrålning) fanns.
Huset fick flyttas en halvmeter från planerad placering efter att Bertil gått med pekare för att sängen skulle hamna innanför currykorsen. Därför står Eva och Rolfs säng mitt i rummet och på snedden. En ovanlig placering men som faktiskt känns helt rätt när man kommer in i rummet.

DSC_0302

DSC_0306

För Rolf och Eva är detta med affirmationer, tydliga målbilder, intentioner och starka ingivelser en självklarhet. Uppenbarligen har det fungerat för dem och även jag själv har positiva erfarenheter av att det vi fokuserar på får vi mer av och ju tydligare vi blir desto lättare blir det att uppnå. Sedan om man vill kalla det leverans från universum eller bara tur det får vara upp till var och en att avgöra. Det finns de som som tycker att affirmationer och feng shui är andligt hokus pokus och trams. Faran med att ha för stor tilltro till det magiska och sin egen förmåga att skapa sitt liv eller det som också brukar kallas ”the law of attraction” är att vi också tror att vi skapat vårt lidande, vilket absolut kan vara en sanning men jag tror också att ibland drabbar livet oss långt utanför vår egen kraft. Jag vet de som levt hälsosamma medvetna liv och som ändå drabbats av förfärlig sjukdom. Jag kan omöjligt tro att de själva skapat det.

För mig finns det en logisk aspekt med affirmationer, att vårt förverkligande går i den riktning vårt fokus går men för mig finns det oförklarliga och magiska aspekter med mycket som har hänt i mitt eget liv. Jag tänker att allt är energi och det i sig är ett faktum, sedan kommer vissa saker förbli en gåta men jag har absolut tilltro till viosionnerandets kraft, magkänsla och allt möjligt som guidar oss genom livet. Bygger man ett hus i 3D kanske det är lättare att få sina visioner förverkligade.

Till fasadklädnad valdes vildmarkspanel från en halv granskog i norra Kallbygden,
isoleringen är ekofiber producerat av gamla tidningar. Huset har inga element utan en behaglig golvärme som värms upp med pellets uppvärmingen kompletteras även av solpaneler. Den bastanta vedspisen används dagligen och i huset finns också en vedeldad bastu. Innerväggarna består av masonit med glasfiberduk som sedan paret själva målat i skiftande nyanser med svamp. Till grästaket gick det åt 30 ton jord som ligger på en knottrig plast som i sin tur ligger ovanpå tjärpapp, gräset kommer från Trondheimstrakten och taket sköter sig själv, de har aldrig behövt slå eller klippa gräset på taket.

Anledningen till varför man använder ett grästak förutom den estetiska aspekten är att det skyddar mot fuktskador, isolerar mot kyla, verkar bullerdämpande, ger nya möjligheter för flora och fauna, håller tillbaka upp till 70% av den årliga nederbörden, utjämnar temperaturskiftningar och bidrar till ökad luftfuktighet, reducerar mängden damm och skadliga partiklar i luften, utnyttjar solenergin fullt ut genom fotosyntesen som tar upp CO2 och avger syre.

ROLFS & EVAS TIPS TILL DEN SOM VILL BYGGA MILJÖVÄNLIGT
– Bygg i trä eller lera.
– Isolera med ekofiber och isolera extra sk passivhus.
– Placera mycket fönster åt söder (för ett varmare hem) och lite eller inga åt norr, använda tre- eller fyrglasfönster för extra isolering.
– Placera huset rakt åt söder.
– Installera solceller som komplement.
– Se gärna till att det blir registrerat som jordbruksfastighet, då man kan bygga små hus utan bygglov.

För dig som vill lära dig mer om ekobyggen och inspireras läs mer på följande sidor:

Ekobyggportalen

Ekologiska byggvaruhuset

Passivhuscentrum

Ekohus

Kollektivhus och ekobyar i Sverige

DSC_0337

2004 flyttade geten Linus in. Linus har blivit modell för Rolfs populära barnböcker, han bodde på nedervåningen bakom solpanelerna. Rolf nattade Linus genom att sitta med att Linus huvud i sitt knä 30 min varje kväll. 2013 flyttade Linus till gethimlen och idag används Linus rum till växthus. Rolf beskriver hur huset blivit välsignat av Linus närvaro och på gården finns även Linus grav.

Nu arbetar Rolf med bilder och text till sin kommande bok, en framtidsvision om när geten Linus återvänder om 20 år och hur vi lever då.

DSC_0294

DSC_0301

Medan Meja somnar i hängmattan till regnsmattret visar Rolf Jakob sina modeller av flygplan och bilar. Vi hänger en stund framför brasan, innan vi alla nöjda och inspirerade åker hemåt med en burk syrlig och fantastisk krusbärsmarmelad producerad på Villa Kallkällan.

IMG_5035

DSC_0314

DSC_0354

Annonser