Etiketter

, , , ,

img_6072

Lyx är att fortfarande kunna gå ut på den egna gården och plocka grödor till dagens middag. Så här sista veckan innan löning brukar jag utmana mig med att mestadels laga av sådant som huset och gården bjuder och inte handla inför varje middag. Oftast har vi massor av fantastisk mat hemma och faktum är att när jag utmanar mig överraskar jag ofta mig själv med extra fantasifullt lagade rätter.

Så idag ska vi prata mat, ett av mina favoritämnen och jag kommer ge er tips och inspiration till en hel vecka med vegetariskt, sju middagar.

img_6060
Förra veckan var jag och ett gäng vänner på jazzköket och åt middag och lyssnade på matsnack med den intressanta föreläsningen ”Mat och Moral i pulvermosets land” med fd journalisten och författaren Mats- Eric Nilsson. Mats-Eric har gjort sig känd med bland annat böckerna Den hemlige kocken –­ det okända fusket med maten på din tallrik och Äkta vara – guiden till förfalskad mat och ligger också bakom konumentföreningen och webbsidan Äkta vara som jag själv brukar relatera till.

img_6161

Jag tänker att vi är så lurade, att det de flesta kallar mat och det som mataffärena kallar mat egentligen innehåller en stor mängd tillsatser och är inte lagad på riktigt, utan fabriksframställd, i något som liknar labratoerier snarare än kök och bagerier.
Trots att jag redan samlat på mig mycket kunskap om tillsatser och verkligen är en stark förespråkare för mat lagad från grunden så fick jag nya aha-upplevelser, nya kunskaper och påminnelser. Jag gick därifrån stärkt och än mer fast i min övertygelse om att laga äkta mat med få av säsongens mest lämpade ingredienser är det enda raka.

Mats-Eric berättade om ett sms från en av hans läsare där det stod: ”Hej, jag står på konsum, här finns inget att köpa”.
Jag blev full i skratt och kände igen mig. Jag brukar passera hyllorna med köpebröd, tacostillbehör och kött och landa mitt i grönsaksdisken. Om jag har tur så finns det ett lämpligt ekologiskt sortiment av schyssta råvaror i okej prisklass som jag kan laga något eget av.

De senaste veckorna har jag känt mig extra dragen till vegetarisk mat och jag tillhör oss som inte förstår oss på vegmat som skall efterlikna kött utan lagar gladeligen riktigt goda vegetariska rätter, som varken innehålller sojakorv eller quornfiléer.
Jag vill inte att den vegetariska maten ska likna kött men jag vill att den ska innehålla två  av köttets kvalteér: högt protein och mycket järn. Därför är bönor/linser, spenat/persilja, nötter/frön och ägg ingredienser som jag oftast ser till att de vegetariska måltiderna ska innehålla.

Jag finner min största inspiration när jag äter god vegmat på lokal, i Östersund är det Jazzköket och Ecocafeét 2inspire  som är mina favoriter. Jag finner också vegetarisk inspiration när vi har knytis och jag får smaka vänners rätter, poplära veghöjdare från föräldrakooperativet Gåvans ekologiska matsedel, när jag lagar mat tillsammans med min bror och svägerska och om jag söker på  #köttfrimåndag på instagram.

Jag tycker också om att välja andra sätt att få i sig råa näringsspäckade ”gröna grejer” än traditionella varianter som isbergsallad, tomat och gurka.

När vi gör en grön färsk pesto, eller klick till grytan med mycket persilja eller stekt svamp med persilja som topping till svampsoppan så har vi fått i oss massor av grön och rå näring. Det är bara ett annat sätt att tänka.

Så här kommer veggo-inspo för en hel vecka, för dig som vill testa god och ganska lättlagad varierad mat som både stora och små i den här familjen storgillar.

img_6069

MÅNDAG
Snabbmat: Hallumiburgare: grillad hallumi i salladsblad (i stället för bröd) med chilimajo. Hallumi innehåller bra proteiner, lite laktos och ett bra hälsofett. Kasein från får- och getmjölk tillhör typen A2 och är den ursprungliga mjölken, den typ som finns i bröstmjölk och i vår ursprungsko.

img_5893

TISDAG
Kidneybönbiffar med egna grödor i smenten: morötter, potatis, morotsblast, gräslök och persilja från egna landet och ägg från de egna hönsen, baserat på DETTA recept. Till det en passerad tomatsås (recept HÄR ).

img_6162

ONSDAG
Smörstekta kikärtor med persilja, vitlökspulver och chiliflingor med fetaostomelett och ringblomstoppade morötter. Tricket med omelett är låta den gräddas långsamt i stekpannan på låg värme.

img_6155

TORSDAG
Zuccinipasta med morotsblastpesto (morotsblast, valnötter, olja, vitlök, örtsalt, äppelcidervinäger och parmesan) Varning för gottchock!

img_6143

FREDAG
Saffranskryddad linsgryta (rivna morötter, lök, vitlök, saffran, cayneepeppar, förkokta röda linser, kokosmjölk, vatten) med persiljeklick (cremefraiche), rostade frön och ringblommor.

img_6070

LÖRDAG

Polkabetsbiffar (riven polkabeta/rödbeta, ägg, dijonsenap, hackad rödlök, vitlök, örtsalt) med bönsallad, pestodressing och ruccola.

img_6154

SÖNDAG
Svampsoppa (smörstekta champinjoner, gul lök, vitlök, tamari, rödvin, laktosfri grädde, svartpeppar och salt) toppat med smörstekt kantarell och champion med persilja och rostade pumpakärnor.

svampsoppa

För dig som vill få fler smarriga vegrecept kolla under kategorin ”veckans veggo” det ska jag själv göra inför nästa veckas matshopping/”matsedel”.

Jag har tidigare skrivit ett par inlägg om buljong . Jag jagade efter en ren buljonng utan glutamat, jästextrakt, palmolja maltodexrin vilket inte var någon enkel match. Jag har även roat mig med att koka egen buljong och fryst in. Den senaste tiden har jag faktiskt inte använt det. När vi lagar mat av bra råvaror tycker inte jag att det behövs, maten smakar så bra i sig själv att den inte måste förstärkas. Det finns andra saker som kan sätta smak på maten, några av mina favoriter är;  tamari, dijonseap, örtsalt, spiskummin, färska kryddor,  någon form av syra exempelvis vinäger eller en skvätt vin.

Jag önskar oss alla en fin kommande vecka med härliga måltider och hoppas du känner dig inspirerad att testa någon eller flera av dessa vegätter. Kanske åtmistone i morgon och haka på trenden ”köttfri måndag”…

Jag säger som Mats-Eric – Ät väl!

Annonser