dsc_0942
Visst kan ekologisk, biodynamisk mat och ett kemikaliebantat hem bidra till en god hälsa men jag är övertygad om att det krävs andra grepp också. Ibland blir diskussionerna i giftfria forum vilda och onyanserade och trots att jag är en all-in-personlighet så vill jag bara ruska om de mest hängivna och säga ”hallå, det finns andra värden också”. Framförallt så behöver vi se över fler områden än ingredienserna i våra schampon och halvfabrikat. Missförstå mig rätt, jag tycker verkligen allt det där är viktigt på riktigt och jag tycker att diskussioner om fluor och vaccin både är intressanta och komplexa men jag tror också att vägen till ett hälsosamt, balanserat liv handlar om några ganska enkla men stora vardagsknep. När vi får de basala sakerna att fungera, skapar ordning, får saker gjort med detsamma och att ställer oss frågan ”när är jag som lyckligast”, då kan det hända häftigheter.

Innan jul så kände jag inte mig i kontakt med min inre glöd, med min passion, mitt engagemang, det som annars är så typsikt för mig. Jag kände mig väldigt redo att släppa taget om 2016. Hösten var tuff på olika sätt och just där och då var det saker jag inte kunde påverka utan bara förhålla mig till. Så är det ju, att ibland så drabbar livet oss och vi tvingas bara förhålla oss. Ett sätt att förhålla oss kan vara att komma i kontakt med våra behov, vad vi behöver akut och på längre sikt för att nå harmoni, balans, lycka och tillfredställelse.  Just de faktorerna är vad jag tror är några av nycklarna till god hälsa i kombination med några direkt hälsofrämjande åtgärder eller riktningar. Akuta åtgärder kan vara ett par dagar i soffläge, ett långt varmt bad, en spabehandling och de långsiktiga åtgärderna kan vara att skapa hälsosamma rutiner och lustfyllda aktivitet.

2017 fick en skönare start och en känsla av att ”I did it”, att jag vände vardagen, jag gjorde det som behövdes för att hitta tillbaka till energin, drivet, lusten, längtan och balansen. Jag hamnade på en mycket härligare plats i mig själv med mer ork där jag maxat vardagen men med lugn och ro i systemet.  Om det beror på att mina senaste kosttillskott och preparat hittat rätt i kroppen, om det är för att jag gör yoga dagligen, om det bara beror på att jag tankat D-vitamin och fått semestra i total avslappning eller om det är en kombination, det låter jag vara osagt. Jag tog nämligen ett väldigt underbart beslut strax innan jul, att ta med min Meja och gästa min väninna och hennes lille son i hennes fantastiska semesterhus i Spanien.

img_7500

img_7503

img_7579

img_7502
img_7475

dsc_0929

dsc_0950

img_7569

Väl tillbaka kände jag mig så energipåfylld och lycklig. Jag brukar säga att vardag är underskattat men vardagen har överträffat sig själv på flera sätt efter jag kom tillbaka eller så är det jag som återfått förmågan att se godbitarna. För visst skulle jag kunna tycka att lämna solen och den varma poolen och återvända till både kyla, slask och mörker varit si sådär. Visst skulle skjutsa och hämta och lämna och stå i grytorna medan min man var på konferens eller jobbade sent kunna ha känts som en slitsam enmansshow. Jag har istället mest känt tacksamhet och glädje och jag tror att det beror på att jag varit uppmärksam på lyckofaktorerna i vardagen. Det är skönt när man orkar ”mindshifta” och välja att se glädjeämnena.

Jag har nämligen gått runt med en frågeställning som gjort sig påmind mig i dagligen ”när mår jag som bäst, när känner jag mig som lyckligast och när upplever jag störst tillfredställelse”.

Mina svar blev:

– När jag har fått spendera tid i solen, vid havet under ledighet och simma/yoga innan frukost, både i Sverige och i utlandet.
– När jag får ha myskväll med familjen, samlas i köket, laga mat till hög musik och sjunka ner bland filtar, kuddar och tända ljus framför höjdarprogram/film.
– När jag känner mig genomyogad.
– När jag får vakna en måndag morgon och huset är städat, tvätten vikt, håret tvättat, kylen fylld och köket doftar nybakat bröd.
– När jag fått spendera kvalitetstid med vänner, gärna då vi skapat tillsammans och alla bidragit till en gemensam sak.
– När kroppen känns stark, och huden fräsch och ”lystrig”.
– När jag  avnjutit en fantastisk måltid.
– När jag känner mig nöjd med en prestation.
– När jag (sh)loppat fina fynd.
– När jag bidragit till andra människors utveckling eller känsla av att lyckas.
– När alla i familjen är nöjda och glada.
– När jag får handarbeta.
– När jag tar kloka och hållbara beslut som lämnar en skön känsla i magen.
– När spontana infall uppstår som hysterisk skrattsalva, dans på vardagsrumsbordet,  en enkel utflykt/ lyxig hotellvistelse eller schysst oväntat häng med vänner.
– Natursköna upplevelser, promenad vid havet eller solig dag på fjället.
– När jag är i min ”dharma”, lever i mitt livskall.
– När jag bara upplever livsglädje som inte är kopplad till något jag gjort eller något som hänt.

Jag ser till att ge mig själv det jag behöver. Jag ser andra hockeymorsor som sitter på läktaren under träningen men jag väljer att gå och simma med gott samvete. Nu menar jag inte att förminska eller kritisera deras läktarhäng (som verkligen inte behöver betyda att de inte har egna intressen) men jag vet varför jag väljer att värna om min simning just då och det är också viktigt att visa mina barn att jag har- och prioriterar mina egna intressen.

Min vän berättade något hans läst, att den första halvan av livet så söker vi efter oss själva, jobbar med självförverkligande ”blir till” och den andra halvan så bidrar vi mer åt världen. Jag känner igen mig i det, att mitt självförverkligande inte känns lika viktigt men däremot så är min hälsa, mitt välmående, min förmåga att njuta och maxa livet fortfarande viktigt. När Meja var ett halvår så sa min väninna  att jag inte förändrats eller förlorat mig själv för att jag fått barn att hon fortfarande kände igen mig. Det valde jag att ta som en komplimang. Jag tror det är jätteviktigt, att kunna vara supernärvarande föräldrar men utan att förlora oss själva och ägna livet åt att endast sitta på läktarplatsen utan fortsätta lira på spelplanen.

Jag tror att alla familjen behöver få göra det som gör dem lyckligast och sedan mötas i familjehäng där vi alla får trivas tillsammans.

DE BASALA SAKERNA…

När vårt mående inte är på topp så tänker jag att lösningen är att få de basala sakerna att fungera; sömnen, kosten, tarmen, motionen, frisk luft och ett städat/ordnat hem.

När vårt mående är på topp är de basala sakerna ofta mer av en självklarhet och då har vi dessutom energi över till annat som kryddar vårt liv och förverkligar våra ”längtor”.

– Hjälp sömnen på traven om du har svårt att komma till ro. Jag rekommenderar melatonin, spikmatta, guldmjölk, avslappningsmeditationer
– Hitta ett lustfyllt motionerande! Jag utövar bara sådant jag tycker är roligt (siming, zumba, yoga, skidåkning) och jag tror på att göra lite men ofta, några minuter tabata eller några solhälsningar varje morgon gör skillnad. Sedan kan förstås ett långt och svettigt pass också vara skönt.
– Hitta den kost och de kosttillskott som fungerar för dig. Det finns så många olika dieter att inspireras av och jag tror vi behöver lära känna vår kropp och det vi mår bäst av. Jag inspiereras av både paleo, raw food och Lchf men följer inget slavsikt,  eftersom exempelvis surdegsbröd (som inte ingår i dessa dieter) är något som verkligen gör skillnad för min hälsa. Jag tror också att det är viktigt att vi endast intar den typ av kosttillskott vi verkligen behöver. Jag som har ett misstänkt överaktivt immunförsvar tar preparat för att dämpa eller reglera immunförsvaret istället för att utgå från att jag och alla andra ska boosta immunförsvaret med massvis av vitaminer. Därför vore det dumt att ge generella råd, även om jag tror att de allra flesta i Sverige skulle må bra av D-vitamintillskott. D är reglerande för immunförsvaret, vilket betyder att det passar både de som behöver stärka och vi som behöver dämpa immunförsvaret.
– Se till att ha en fungerande tarm, inta bra bakterier som finns surdegsbröd, syrade grönsaker och probiotika.
– Ge dig själv frisk luft som under dagsljusa promenader
– Rensa i röran, ge dig själv ett ordnat hem, ha ordning på papper/öppna posten bums, vik undan tvätten, ta hand om disken med detsamma etc. Det är lättare att både känna ro/avslappning och uppleva kreativitet när inte annat stör eller stjäl energi.

Jag startade 2017 med att ”feng-shuia”, jag gick till tandläkaren, städade handväskan, röjde skafferiet, gjorde hemmaspa,  tog hand om tvättstugan, sorterade posten, åkte på en avslappnade och inspirerande resa, började yogakurs, köpte årskort på simhallen och tog kontroll över mitt liv. Jag är ingen pedant, snarare lite bohemisk till naturen men jag vet att jag mår så mycket bättre när jag skapar ordning. Då får jag energi över till att flöda eller räcka till att leva lustfyllt och harmoniskt.

Stressen som vi upplever över att ha saker hängande över oss, ogjorda to-do-listor, oöppnad post, obetalda räkningar,  ostruken tvätt och det där telefonsamtalet som vi borde ringa slukar mycket mer energi än att bara få det gjort med detsamma. När vi låter bli eller skjuter det på framtiden så skapar så mycket onödig stress tills det är gjort.

Jag mår mycket bättre när jag bara gör och väljer att inte ge ”komma-igång-motståndet” någon plats eller energi. Motståndet jag skulle kunna känna till att packa träningsväskan, att laga mat, baka, känna söndagsångest eller att peppa mig själv till att ”ta mig för”, tankar om vad jag borde eller skulle.

Jag tror på att när vi praktiserar tacksamhet, fokuserar på det som fungerar, ställer de relevanta frågorna om lycka och tillfredställelse så kommer livet per automatik leverera svaren, när vi mindshiftar och fokuserar i den riktning vi vill och inte på det som tynger.

Jag var förstås mer i eufori precis när jag kom tillbaka från semester men känner även ett par veckor senare att en bra start på 2017 satte an tonen för hur jag vill fortsätta mitt år. Med ett ljusare fokus så blir det väldigt tydligt när något i vardagen känns ”stånikgt och stönigt” och då blir jag mer angelägen om en rask förändring.

Jag återkommer ofta till sinnesrobönen:
Ge mig SINNESRO ATT ACCEPTERA det jag inte kan förändra MOD att förändra det jag kan och FÖRSTÅND att inse skillnaden

När är du som lyckligast? När har du mått som bäst? Hur önskar du att den kommande veckan ska se ut och framför allt få dig att känna dig?