Etiketter

, , ,

Helgen spenderade jag och dotra hos en väninna i grannbyn. Herrarna våra var på vift med övernattning. Jag och min väninna umgås oftast genom att göra saker tillsammans, saker som underlättar varandras vardag, vi umgås samtidigt som vi bakar surdegsbröd, kokar solkräm, planterar om pelargoner eller fikar med en varsin stickning i näven. Jag tycker det är underbart att hitta i varandras skåp och lådor och låta barnen bada i samma balja.  Att någon annans hem kan kännas så hemma. Vi har båda genomgått en högpresterande period framförallt med vårt ideella engagemang på föräldrakooperativet Gåvan där våra barn går. Vi lovade varandra att inte prata om Gåvan på hela helgen och lyckades…nästan. Vi avslutade helgen med hemmaspa i världsklass framförallt med produkter vi snott ihop med ingredienser från gården och skafferiet.

Med många år i skönhetsbranschen och där jag testat en mängd olika produkter i olika prisklasser både konventionella och ekologiska, så måste jag säga att det finns inga färdiga produkter som slår dessa hemrörda produkter. Vi var båda förbluffande nöjda med våra glansiga fyllligt svallande kalufser och glowing faces efteråt. Det bästa är att det är så enkelt och prissnällt men så effektivt.

IMG_8328

Vi laddade brickan med skålar, produkter från skafferiet, ankägg från gården och nykokt nässelvatten på torkade nässlor från förra årets skörd. Vi tände kandelabern, plockade fram handdukar och placerad döttrarna på golvet i lekrummet.

IMG_8327

Vi började med en närande och mjukgörande hårinpackning som bestod av kokoksolja i topparna och äggula i hela kalufsen som vi sedan lindade in i plastpåse (fungerar även med bioplastpåse) och handduk.

IMG_8324

Sedan gjorde vi oil cleansing, för att rena porerna som jag tycker är så genialiskt och som slår alla lermasker. Läs steg för steg om hur du med hjälp av olja och ångande heta tvättlappar renar porerna HÄR.

IMG_8323

Sedan en honungsskrubb med honung och finkorningt salt. (för er med känslig hy rekommenderas florsocker istället).

IMG_8321

Eftersom vi båda har blandhy så använde vi äggvitan till en äggvitemask, där vi blandade äggvita, en klick honung och en skvätt äppelcidervinäger. Denna mask ska stelna på huden och är uppstramande och skön för blandhy och fet hy men kan upplevas uttorkande för dig med torr hy och då är det bättre att bara låta honungsskrubben sitta en stund.

IMG_8320

När äggvitemasken stelnat tog en varsin stund i duschen med vansinnigt skön kroppsskrubb gjord på kaffesump, grovkornigt salt och olivolja och som vi toppade med uppiggande pulverschampo gjort på indiska örter men som är helt fantastisk även utan pulverschampot.

IMG_8319

Håret tvättade vi med Caring Hair SCHAMPOTVÅL, neem & tea-tree från Devaz, (en specialtvål med stor del neemolja (20%) och örter som är särskilt utvalda för att förebygga hårbottenproblem som kan uppstå av fet hårbotten). HÄR kan du kolla in vilken hårtvätt som skulle kunna passa din hårtyp för dig som vill välja bort konventionella schampon.

IMG_8318

Kroppen behöver inget smörj eftersom olivoljan i kroppsskrubben sitter kvar även efter duschen. Ansiktet däremot behöver både fett och fukt efter oil cleansing och äggvitemask som båda är lite uttorkande och uppstramande. Det fanns en tid då jag använde äppelcider utblandat i vatten som ansiktsvatten och kokosolja som smörj men jag upplever kokosolja för portäppande och behöver också fukt (från hydrolat, glycerin eller aloe vera). Hydrolat och aloe för fukt och morotsolja för fett blev dagens ansiktssmörj.

IMG_8317

Som ”SPA-dryck” fick vi chagate med ingefära. Chagan/sprängtickan (som växer på björkar) har en mild vaniljsmak och fungerar både varm och kall som måltidsdryck. Chagate intar vi båda dagligen och det kan verkligen göra skillnad för både hälsan och skönheten. Tjockare hår, bättre naglar och större ork är påtagliga förändringar som många upplever ganska omedelbart. Chaga är också känt för att lindra både cancer och diabetes. Läs mer om chaga på bloggen Morotsliv .

När jag kom hem gjorde jag ett yogapass (vilket jag älskar att göra efter varm dusch då jag kommer mycket djupare i rörelserna), noppade brynen och målade naglarna.

Tänk vad en stunds egotid kan göra. Jag är övertygad om att vi behöver det, vi måste sätta på våra egna syrgasmaskar före vi hjälper andra och det är banne mig en order till alla oss kvinnor som så ofta vänder ut och in på oss för att det ska bli bra för alla andra. Jag tänker fortsätta så, fortsätta att ställa mig frågorna som gör skillnad för mitt välmående och min lycka. Svaret kan bli ett hemmaspa med en god vän!