Etiketter

, , ,

”Städa plocka lägg tillbaks. Städa – varje dag” sjunger lilla Meja med när barnkanalen visar Daniel Tigers kvarter.

Jag skrivit flera inlägg om städning, då mest med fokus på giftminimerat och hur du undviker produkter med skadliga kemikalier och även om hur vi kan skapa goda vanor och rutiner för att få energi över till det vi vill och att ett ordnat hem faktiskt kan göra skillnad för vårt välmående.

Jag är uppvuxen i ett hem med bäddade sängar och blanka diskbänkar. Mina föräldrar är experter på att alltid ha sitt hem i ordning, alltid redo för oväntat besök och när jag läser artikeln NIO ENKLA VANOR ATT TA EFTER PERSONER SOM ALDRIG BEHÖVER STORSTÄDA så är den mitt i prick på hur de lever.

Jag däremot är av naturen mer bohemisk och har alltid fått kämpa med att hålla ordning. Min man är likadan. Dessutom bor vi i ett stort hus med många rum och vi har ofta funnit oss själva storstäda en hel dag på helgen när vi egentligen längtar efter återhämtning, fritid och avkoppling. Jag har känt mig avundsjuk på alla som fyllt helgerna med trevligheter och har på allvar trott att den enda lösningen för vår familj skulle vara att ha städ- eller hushållshjälp. Jag har varit beredd att lägga en stor summa i månaden på detta.

Jag tänker på hur det var förr i tiden då man hade man drängar och pigor och efter det var kvinnorna hemmafruar. Jag längtar inte tillbaka till de formerna men de liv som många av oss lever idag är egentligen inte hållbara. Vi ska göra karriär, ha väldesignade hem, vältränande kroppar och ha råd med flera utlandsresor varje år. Var och en ska sköta sig själv, varje familj ska ha sin egen gräsklippare, tjusiga rabatter, välskötta odlingar och målade fasader. Vi har djur som ska matas och rastas och aktiviteter att skjutsa till. Dessutom ska vi leva upp till den materiella standarden som inte minst våra barn mer eller mindre kräver. Vi skrollar oss igenom fantastiska konton på Instagram som kanske är tänkta som inspiration men som riskerar att skapa presatationsångest och vi matar våra hjärnor med alldeles för mycket information än vad de klarar att sortera på bland annat Facebook och andra sociala forum. Det är inte konstigt att vi går i väggen, bränner ut oss. Det är inte mänskligt med så pass höga ribbor. Själv har jag unnat mig en paus från både Facebook och bloggen. Jag behövde det för att hålla.

På glesbygden så tycker jag inte vi är riktigt lika ”flitiga” med att blåsa ut våra kök och badrum och totalrenovera som i storstäderna där det verkar ses som en självklarhet och nödvändighet men däremot är vi duktiga på att engagera oss ideellt i olika föreningar. Det bygger ju egentligen glesbygden på. Det ideella engagemangen kan lätt växa sig ohanterbart stora och då talar jag av egen erfarenhet.

Själv försöker jag ständigt titta på vardagliga fiffiga lösningar, där vi hjälps åt och underlättar både vår egen och varandras vardag. Med bloggen så vill jag vill förenkla, göra det krångliga hanterbart och begripligt, både för mig själv och andra. Det jag väljer att skriva om hjälper mig själv att reflektera över hur jag vill leva. Jag lever ständigt med frågan, hur kan min vardag vara enkel, stressfri och samtidigt lustfylld, färgstark och spännande där jag gör medvetna val för planeten och min och min egen familjs välmående.

VECKOSCHEMAT
Att få till vissa vardagliga rutiner tror jag verkligen kan vara helt avgörande för hur vi ska orka och ha energi över till det vi finner lustfyllt. Därför ska jag idag tipsa om mitt veckoschema som innehåller städning och olika hemsysslor på olika veckodagar. Detta har varit revolutionerande bra i vår familj.

Jag trodde inte detta skulle fungera hos oss men sedan början av februari så har jag testat detta veckoschema och eftersom jag är lärt mig att det tar 21 dagar att bryta och byta eller skapa en vana känner jag att jag är i hamn och med råge.
Mitt veckoschema innebär att jag/vi lägger en stund varje dag på något i hushållet. Jag lägger hellre en liten stund varje dag på något istället för en heldag på helgen. Faktum är att jag inte blir utmattad eller irriterad utan gör dagens projekt med glädje och utan slarv.
Jag var helt enkel trött på smuliga kökslådor, en tvättstuga proppfull med ovikt tvätt, dammiga krukväxter och växande pappershögar.

fullsizeoutput_f

Vadå ska man städa VARJE (!) dag undrar vissa? Jajjemen, en liten men noggrann insats varje dag istället för en betungande på helgen. Övervåningen spenderar vi så pass lite tid på att den städar vi sporadiskt, innan vi får övernattningsgäster eller när vi tycker det är dags. Nedvervåningen ingår i veckoschemat.

På torsdagar har jag exempelvis ”köksdag” och istället för att endast dammsuga och torka av skåpsluckorna som jag tidigare gjort, åtar jag oftast ett extra uppdrag varje vecka som ett skåp, kylen eller skafferiet. På detta sätt hinner aldrig köket bli riktigt äckligt och stora projekt som julstädning eller vårstädning behövs inte. Det passar inte vår familj heller eftersom julen och våren är våra mest hektiska perioder med konserter, avslutningar och spelningar.
Jag har faktiskt testat detta med veckoschema förut men fick inte till det den gången.
Hemligheten ligger i att göra ett schema som är anpassat efter dina övriga rutiner, synkat med jobbet och kvällsaktiviterna. Jag har fått byta dag på något av mina uppdrag efter lite utvärdering.

Nu när morgnarna blivit ljusa gör jag faktiskt ofta mitt uppdrag innan jobbet.

Jag tycker inte att det är så farligt att ge vårt hem lite kärlek varje dag, att skapa trivsel och ordning som gör att vi i slutändan har mer energi över till annat.

ALLA HJÄLPS ÅT
Schemat har också blivit ett sätt att bli medveten om hur lång tid det faktiskt tar varje vecka att vattna blommorna, vika undan tvätten, städa toaletterna och det är också lättare att hjälpas åt och dela upp sysslorna. Jakob som är snart 13 städar sitt rum själv och ordentligt, Meja 5 år blir bättre och bättre på att plocka och röja. Jag tycker inte det är något fel med städhjälp i familjer med hektiska liv eller som verkligen vill lägga sin tid på annat, samtidigt så tycker jag att det är viktigt att barnen kan städa och lär sig ta hand om sina saker. Jag tycker barn ska kunna hjälpa till utan att få betalt och jag tycker egentligen inte att månadspengen är kopplad till några uppdrag. Däremot tycker jag det är väldigt finurligt med extra uppdrag (utöver städa rummet) om det är så att månadpengen/veckopengen inte räcker. Jag tror på att vara konsekvent och inte sticka till extrapengar för då lär barnen inte sig hushålla med sina slantar.

Jag och min man har också haft ”familjeråd”/samtal kring vardagssysslorna på ett mycket mer konkret sätt efter det att jag testat veckoschemat ett tag. Det är väl en klassisk konflikt i många relationer, vem som gör mest och vem som gör vad. I vårt samtal kunde vi sakligt titta på vad var och en av oss gör och hur mycket tid och energi det faktiskt tar. Allt har blivit så mycket enklare efter det. Jag tycker det är viktigt att alla är med på noterna, inte nödvändigtvis gör samma saker men har mer förståelse för varandras insatser och att vi är överens om hur vi vill att de vardagliga every day-rutinerna ska se ut.

Några saker vi kom fram till efter vårt lilla råd är att den som börjar senast bäddar sängen och fixar köket efter frukost, att vi packar och lägger i ordning morgondagens grejer kvällen innan, att vi inte lämnar köket förrän vi tillsammans ställt allt i ordning efter middagen (diskat, torkat ytor och sopat av), att vi gör klart det vi påbörjat. Det går ganska bra att hålla. Min man tycker inte lika många vardagliga saker är roliga som jag gör men om våra sysslor enbart skulle vara luststyrda så skulle jag bli väldigt överbelastad. Det fungerar helt enkelt inte. Jag skriver inte detta för att lämna ut vår familj utan för att jag vill inspirera andra till att ha ett ganska sakligt och torrt samtal kring familjens lilla ”företag” för att bena ut hur det faktiskt ligger till, att slippa gå runt med en känsla av vad du kontra den andre gör, känna irritation och sedan släppa allt som en rykande bomb.

LYCKLIGARE AV ATT BÄDDA
Jag har läst flera artiklar om att människor som bäddar på morgonen lyckligare och mer produktiva.
”Det är något med att ha sin säng i ordning som får ditt liv att kännas på samma sätt”, säger Gretchen Rubin, författare till boken ”The Happiness Project”,
– Det är en ganska trivial sak, men om och om igen säger människor att när de får kontroll på den här lilla handlingen så får de i allmänhet också mer kontroll över sina liv, säger Rubin.
Och en god vana leder ofta till fler goda vanor. Enligt boken ”The Power of Habit”, skriven av den prisbelönta reportern Charles Duhigg, kan sängbäddning göra dig både mer effektiv och bättre på att hålla en budget. Läs MER.

Det är mycket trevligare att komma hem till ett hem med bäddade sängar efter jobbet.

SMÅ SAKER SOM UNDERLÄTTAR
– Trasa hängandes under handfatet.
– En sprayflaska med såpavatten på diskbänken.
– En stor tvättkorg där jag lägger den torra tvätten varefter under vecka som jag sedan bär upp  på lördagen och sorterar tillsammans med de andra i familjen.
– En herrbetjänt i sovrummet.

fullsizeoutput_b

Så förstås det klassiska tricket att sätta på hög musik och göra uppdragen tillsammans.

Den här vintern har jag hängt sängkläderna på verandan och vikt undan tvätten innan vi åker till backen på lördagar och satt surdegen innan vi åker på söndagar och bakar sedan när vi kommer hem. På så vis får jag både avkoppling och samtidigt fått saker gjort under helgen.

Faktum är jag känner mig lyckligare, piggare och mer i kontroll. Jag upplever att jag mer tid över till roliga saker och att jag inte har oreda som stjäl min energi.

PRODUKTER OCH METODER
Vi behöver inte olika produkter och flaskor till köket och badrummet, till spisen och golvet. Det är bara handlarna som ska få oss att tro det. Vi är så lurade och vad som är ännu värre är att vi har lurats till att tro att rent betyder att använda produkter med skadliga kemikalier och syntetiska parfymer.

fullsizeoutput_a

Damm kan dra till sig skadliga kemikalier från till exempel elektronik, möbler och plast. Att städa och samtidigt tillföra fler skadliga ämnen till hemmet är för mig kontraproduktivt.
Att smutsa ner våra hem med skadliga kemikalier och sedan kalla det rent är för mig alldeles vansinne. Ett rent hem för mig är dammfritt, smutsfritt vädrat och doftar gammeldags såpa. Faktum är att jag levt utan skadliga kemikalier så pass länge att jag faktiskt mår fysiskt dåligt att passera hyllorna på affären med städ och tvättprodukter med kemiska starka tillsatser och syntetiska parfymer. Vissa förknippar fortfarande dessa dofter med känslan av rent.

fullsizeoutput_8
Miljömärkt dammsugare från Elektrolux , gammeldags Hälsingesåpa, Växbo skurtrasa i lin.

Jag skulle säga att i stort sett allt du behöver är en bra såpa, ättika /vinäger och bikarbonat en dammsugare, ett skurskaft och några vettiga trasor.

Många som vill minimera sin konsumtion, leva mer miljövänligt med färre prylar och enklare liv brukar vilja överge dammsugaren. Jag är verkligen ingen materialist och använder ganska få och omoderna elektriska prylar men hävdar att dammsugaren är en nödvändig pryl om du ska städa miljömedvetet.
Dammet skall nämligen hamna i brännbart och det gör det enklast via dammsugarpåsen.
Visst är det viktigt att våttorka eftersom det fångar upp smådammet men inte utan att du torrdammat och dammsugit först. Dammet som dragit till sig skadliga kemikalier sköljs vidare ut i våra sjöar och skärgårdar.

Jag har verkligen grottat in mig i detta med miljövänlig städning men landat i en enkel metod:

– Stäng av element.
– Vädra.
– Häng textilier (typ mattor, kuddar, sängklader, filtar) på vädring, balkong eller veranda
– Damsug alla ytor med liten borste (vilket motsvarar dammtorkning).
– Dammsug golv.
– Våttorka alla ytor med vatten och lite såpa.
– Våttorka golv med endast vatten/såpavatten eller vatten med vinäger (för blankare lackade trägolv)
– Lägg tillbaka allt som varit på vädring.
– Stäng fönster och ställ upp element.

Hårt smutsade ytor som spisen och runt kranen i handfatet använder jag en blandning av bikarbonat och ättika, till fönsterputs vinägervatten (först våt trasa sedan torr trasa och avsluta med tidningspapper) inga skrapor eller städprodukter.

När du väljer ättika, ska du välja Perstorps och undvika Winborgs. Winborgs ägs av det omtalade företaget Unilever, som anses som ett oetiskt multiföretag, både när det kommer till innehåll och marknadsföring av deras produkter. Unilever räknas till ett av de företag som har monopol på vad vi konsumerar. Läs mer hos kostdoktorn om varför vi bör bojkotta Unilever.

gg_web_attika_lavendel

Om du inte gillar lukten av ättika så har det ekologiska städmärket Gröna Gredelina en ljuvligt lavendeldoftande doftsatt ättika som jag storgillar (finns även i citrus).

Ugnen: Smörj in ugnen invändigt med såpa, sätt ugnen på 100 grader, när den nått upp i graderna stäng av, låt svalna och torka ur.

DE OLIKA UPPDRAGEN

fullsizeoutput_5

KRUKVÄXTERNA är min måndagssyssla.
Som regel vattnar jag dem en gång i veckan. Ungefär en gång i månaden så duschar jag dem och en gång per år (på våren) så planterar jag om dem.

DUSCHRUMMET gör jag som oftast på tisdagar i samband med dusch efter träning.
Då spolar jag av, väggar porslin och golv och skrapar av golv. Extra insatser kan vara att smörja flytande galltvål på duschväggarna för att lösa kalk eller rensa handfatet. Jag brukar välja Sonetts flytande Galltvål eftersom, den inte innehåller palmolja.

fullsizeoutput_e

TOALETTEN & LEKRUMMET är mina onsdagsysslor.
På handfatet står pumpen med Hälsingesåpa som också är en fantastisk mjukgörande handtvätt, faktiskt den enda handtvätt jag testat som inte torkar ut mina händer. Såpan använder jag även i bad, fotbad och det fungerar också till tvätt om tvättmedlet är slut. Det är praktisk med såpapumpen på handfatet för att kunna torka ur handfatet närsomhelst, tappa upp lite vatten inför våttorkning av andra ytor, eller bara handtvätta något.

fullsizeoutput_9

När jag städar badrum passar jag ofta på att även rengöra borstar och sminkpenslar och förstås diska tandborstmuggar och byta handdukar. Jag har alltid en trasa hängandes under handfatet och en intill toalettstolen så att det går lätt att torka även under veckan.

fullsizeoutput_1c

fullsizeoutput_1b

Hur många leksaker behöver ett barn kan man undra? Hos oss hör de hemmagjorda sakerna till favoriterna. Mormors virkade bakelser/grönsaker/glassar och morfars käpphäst. Nästa stora projekt blir att avsluta renovering av dockhus. Eftersom lekrummet ligger i passage mellan kök och vardagsrum står jag inte ut om det för bombarderat. Meja är rätt flitig på att stöka till som de flesta barn men också noggrann när hon plockar och röjer.

fullsizeoutput_1a

KÖKET är min torsdagssyssla. Köket behöver vi hålla efter dagligen men på veckostädet torkar jag alla skåp,under diskbänk och ofta gör jag en extra insats som att torka ur ett skåp, några lådor, kylen eller skafferiet. Jag har också slipat och vaxat bord eller bänkar. När det blir dags för fönsterputs kommer det bli väldigt skönt och hanterbart att bara ta ett rum i taget.

fullsizeoutput_16

FARSTU/HALL OCH STORA SALEN (vardagsrum) är fredagssysslan. Det känns fint med fredagsmys i ett nystädat rum. Extra insatser kan vara att tvätta sofföverdrag, köra valnötstricket på reporna på bordet (läs mer HÄR) eller piska skiten ur mattan under vintern (genom att lägga ut den på torr kall snö och sedan piska, läs MER.). Förra veckan fick vi rensa bort vinterkläder, pjäxor och slalomhjälmar.

fullsizeoutput_1d

SOVRUMMET OCH TVÄTTEN
Mina stökigaste olösta rutiner har varit klädhamsterhögarna och den ovikta tvätten. Det är lurigt med de kläder som man använt men som inte är smutsiga nog för att åka i tvättkorgen, ska de in i garderoben igen då bland de rena kläderna? Jag löser det numera så att de får hänga på herrbetjänten under veckan och på lördagen åker de antingen till tvättstugan eller ut på vädring innan de får flytta in i garderoben igen.
Sängkläder, kuddar och matta åker ut på vädring och varannan vecka byter vi lakan.

1-2 ggr per år, vädrar jag hela garderoben.

fullsizeoutput_6

Att ha en dag då vi sorterar och viker, oftast hela familjen tillsammans har gjort det hela så mycket enklare och tvättstugan är inte längre överlamrad.

fullsizeoutput_4

BAKA
Oftast bakar jag på söndagar och oftast både fröknäcke o surdegsbröd men ibland en av dem. Vissa veckor matar jag bara surdegen. Jag har dödat många surdegar genom att inte ha koll på när i veckan det är dags att mata. Min mamma har inte dödat en endaste deg men så bakar hon alltid på onsdagar också.  Tips på hur du bakar surdegsbröd hittar du HÄR och recept på suveränt gott fröknäcke HÄR.

LITE MEN OFTA
För vissa kanske detta inlägg känns överflödigt och att det är basalt och självklart och för andra verkar detta pedantiskt och alldeles för uppstyrt. Vi är olika. Det har i alla fall hjälpt vår familj mycket och jag tror hemligheten ligger i ”lite men ofta”, inte bara när det gäller städning egentligen, utan även träning och andra discipliner som vi mår bra av. Goda enkla rutiner helt enkelt.

Hoppas du fann bekräftelse eller inspiration!

 

Du hittar även kontot chicandfair på Instagram för mer regelbunden inspiration eller sidan CHIC & FAIR på Facebook. 

Klicka på rödmarket som länkar till mer info. 

Annonser