Etiketter

,

Ett läsår på högtryck är till ända, där både jobbet, mina ideella engagemang och mitt privatliv pockat på min närvaro, där jag varit tvungen att pausa på annat. Annat som jag älskar, som bland annat att skriva så ofta som jag egentligen längtar.

Nu reser jag mig ur tystnaden med en tjuvtitt och reflektioner från mitt semestrande.

Jag behöver åka bort för att på riktigt koppla av från hemmets och gårdens vardagsbestyr. Denna semester får mig att känna mig rik och uppleva meningsfullhet och inspiration. Jag laddar och praktiserar verkligen ”NUnjuteri”.

Jag min dotter och min växande vecka-artonmage startade vårt äventyr i Skåneland. ”Å vad det är härligt i Spanien” utropar min dotter, efter timmar i poolen hos min väninna på Fulltofta slott, i skånska Hörby. Att detta fantastiska skulle gå att uppleva i samma land, som vårt kylslagna Jämtland ligger i, var för henne nästan omöjligt att begripa. Till saken hör att min väninna och jag spenderat mer tid tillsammans utomlands än i Sverige. Vi kallar oss världsmedborgare (eftersom vi båda bott, jobbat och semestrat utomlands, ofta tillsammans). Vi har bland annat dansat barfota på ashram i Puna, klafsat i leran på Ängsbacka , trippat längs gränderna i Florens, förfrusit tårna på Åreskutan och senast vi sågs satte vi fötterna i deras magiska semesterhus i Spanien  i januari. Och när vi inte vandrat i samma lera, dansat under samma himmel, tömt samma minibar, klätt upp oss (så vi snudd på klätt ut oss) ur samma garderob eller andats samma tystnad så har vi funnits 115 mil ifrån varandra men ändå så nära och likt zencoacher lyssnat till varandras tårar och likt ståuppkomiker gjort parodi på varandra, de andra och på oss själva och känt varandras visdom som enade själar i universum. En sann och unik vänskap.

fullsizeoutput_3e76

Dessa fyra dagar på Slottet bjöd på en blandning av det anspråkslösa och och det glamourösa, soligt poolhäng, långa promenader, inspirerande stunder vid spisen, vila, samtal om livet, lunch på schysst ekoställe (@lantis i Hörby – rekommenderas varmt) och en oerhört festlig afton med spektakulär sexrättersmeny och nya och gamla möten.

fullsizeoutput_3e77

fullsizeoutput_3e7a

fullsizeoutput_3e85

fullsizeoutput_3e84

fullsizeoutput_3e86

fullsizeoutput_3e80

Runt bordet fanns bland annat författaren Björn Ranelid och hans fru Margareta och sångerskan/musikalartisten  Monica Einarsson (känd som sångarcoach i Fame Factory), hennes man och tillika fantastiska konsertpianist Christian Einarsson, samt flera andra människor som jag delar härliga minen med. Vilken inspirerande kväll,  jag som själv roas av att uttrycka mig i skrift, jag som själv jobbar med musik på heltid och jag som verkligen njuter av mat och gemenskap.

fullsizeoutput_3e69

I min tidigare karriär som makeupartist har jag mött mänga kända artister och skådespelare men mitt möte med Björn gjorde intryck med eftertryck. Jag blev tagen på sängen av hans förmåga att så lätt släppa in och komma nära, hans mänsklighet, humor och förmåga att se, höra och notera detaljerna som delvis resulterade i ett mycket imponerade förträffligt tal utan dess där han inkluderade oss vid bordet på ett personligt sätt.

Mitt möte med Björn fick mig att reflektera och åter komma i kontakt med livets komplexitet, de parallella personligheter vi bär inom oss, att även om vi lever i våra fulla potential så kan vi även känna sårbarhet och otillräcklighet. Det ingår liksom i att vara människa. Jag har flera gånger i livet mött människor som jag tror och tycker borde ha god självkänsla och i deras nakna avslöjade tillstånd även visar andra sidor. Det spelar ingen roll hur berömda och erkända människorna är så står de fortfarande törstiga på bekräftelse och uppskattning, förståelse och behov av upprättelse om de blivit misstolkade.

Jag tror att Ranelid är en av många misstolkad person, ja åtminstone så har media gjort ett bra jobb att skapa bilder av honom som jag inte upplever stämmer när jag möter honom. Jag vet att han är mycket uppskattad och älskad för sitt författarskap och har en stor publik men jag förstår i mina samtal med honom och hans fru Margareta  det komplicerade med att befinna sig offentlighetens ljus. Jag tror många när vi som barn stått och mimat i hopprep framför spegeln drömt och kändisskap, att det vore den ultimata formen av framgång men jag slås om och om igen av hur tufft det måste vara. Jag tror inte heller att behovet av uppskattning någonsin blir mättat oavsett hur mycket berömmelse vi får.

Mitt första möte med med Björn blir över en översvämmad kaffebryggare i köket, en uppsluppen start med mycket humor. Vi möts i blottande samtal framåt småtimmarna och över en enkel men näringsspäckad och fantastisk god ekologisk bananpannkaka vid frukostbordet. Björn är mån om sin hälsa, det är tydligt att han tar hand om sig.  Han blev lika förtjust i bananpannkakan som jag och Meja. Den har vi startat varje morgon med, före eller efter poolen. Bananpannkakan kommer att bli ett återkommande inslag på våra frukostbord. Receptet kallar jag en ”Palep Light”, eftersom den till skillnad från strikt paleokost innehåller havregryn. Jag brukar inte äta så mycket säd men just havregryn tillhör undantagen.

Havregryn har en rad hälsofrämjande egenskaper. De innehåller fibersorten betaglukan, en sorts vattenlöslig fiber känd för att  sänka kolesterolet och hjälper även till att hålla blodsockret på en stabil nivå och stärka immunförsvaret. Havregryn innehåller även mycket magnesium som ha effekten att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Jämfört med andra spannmål är havregryn överlägset när det kommer till balansen mellan protein, fett och essentiella aminosyror, havregryn ger dig 15 procent av ditt dagliga proteinbehov. Vi brukar ha havregryn i smeten till vegetariska biffar. Det binder bra men gör även biffarna proteinrika, en bra ersättning till kött. Havregryn innehåller mer fibrer än något annat spannmål. Den höga halten lösliga fibrer underlättar matsmältningsprocessen och ger en bättre mättnadskänsla och god tarmhälsa.

Dessutom räknas havregryn som glutenfria. Jag mår själv mycket bättre när jag undviker eller äter mycket måttligt av gluten. Jag skriver räknas glutenintoleranta brukar klara havregryn. Havre befinner sig på en annan genetisk gren än de som vi kallar för gluteninnehållande gryn. Havre innehåller inte den potentiellt skadliga formen av gluten som påverkar personer med celiaki. Gluten innehåller ett protein vid namn gliadin. En specifik typ av gliadin, a-gliadin (alpha-gliadin) är det protein som personer med glutenintolerans reagerar mot. A-gliadin finns inte i havregryn vilket är anledningen till varför det sägs att det inte finns något gluten i havregryn.

Havregryn är alltså ”glutenfritt” om man fokuserar på a-gliadin men annars innehåller det gluten precis som andra växter ur gräsordningen men det gör även ris och majs. Läs mer HÄR.

IMG_8773

RECEPT BANANPANNKAKOR

(två tjocka pannkakor)

1 dl havregryn

1 banan

2 ägg

Mixa smeten slät.

Stek i kallpressad kokosolja.

Lägg i valfria bär under tiden du steker.

IMG_8774

fullsizeoutput_3e79

Fungerar även fint att göra som plättar…

Nu ska jag fortsätta njuta semester, som just nu innebär skönsommar i Mariefredsidyllen men som också kommer kommer innehålla konserter, musikfestivaler och semesterläsning. Bland högen signerade gåvor har jag valt att börja med att låta mig trollbindas av ”Tyst i klassen”.

fullsizeoutput_3e78

fullsizeoutput_3e7c

En fortsatt njutbar, vilsam och meningsfull sommar önskar jag er!

fullsizeoutput_3e87

 

Annonser